Bulvár posílá do basy Kalouska, Grosse a další. Ptali jsme se

08.12.2011 14:10

Zatímco na obyčejné lidi padá stále větší tíha ekonomické krize a zdražování, žijí mezi námi lumpové, kteří zneužívají politickou moc k sebeobohacení. To tvrdí Blesk. A navíc uspořádal v minulých dnech velkou anketu, v níž na padesát tisíc lidí vyjádřilo svůj názor na otázku, kdo je největším lumpem České republiky.

Bulvár posílá do basy Kalouska, Grosse a další. Ptali jsme se
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

Bulvární deník otiskl fotografie některých politiků a grafikou je „dal za mříže." Prý tam patří.

„Policie, státní zastupitelství, soudy - tam všude mají zkorumpovaní politici, podnikatelé a lobbisti ´své´ lidi, kteří jim kryjí záda. Zvládli si vytvořit dokonale mafiánské prostředí pro svoje nekalé kšefty. Můžou si dovolit téměř cokoliv a všechno jim beztrestně projde," uvedl deník.

Podle něj vše stojí na jednoduchém principu: Kdyby skončil za mřížemi alespoň jeden z nich, spustí se takzvaný dominový efekt. Ti, kteří ovládajíˇČeskou republiku, se totiž vzájemně drží pevně pod krkem. Každý na každého něco ví, každý je někomu zavázán a policie má snad nad tím zavřené oči. Ostatně i ona mnohdy všem podivným věcem prý pomáhá.

Deníku lidé odpovídali v "petici" a králem korupce se v očích národa stal bezkonkurenčně bývalý premiér za ČSSD Stanislav Gross. A proč právě on?  „V politice se zničil kamuflováním koupě bytu. Poté koupil za 20 milionů akcie firmy Moravia Energo od někdejšího náměstka ministra průmyslu Roberta Sýkory. Část peněz mu půjčila společnost Key Investment. Za půl roku je prodal za 110 milionů," napsal k jeho jménu Blesk.

Ale údajně existují podle čtenářů tohoto periodika i další bossové, kteří záhadně unikají spravedlnosti. „Rozhodli jsme se prověřit, do jaké míry se lidé strefili, a vyhledali jsme nedošetřené případy a kauzy, které policie a justice záhadně ignorují," uvedl v této souvislosti deník.

Mezi těmi dalšími adepty na vězeňskou celu je podle deníku Vít Bárta, Aleš Řebíček, Roman Janoušek, Marek Dalík, Miloslav Vlček, Martin Barták, Pavel Němec, Ivo Rittig, Martin Kocourek, či Michal Babák.

„A tihle by měli sedět ve vyšetřovací vazbě," uvedl dále deník. Vyjmenoval exprimátora Prahy Pavla Béma, Patrika Oulického, Petra Bendu, Miroslava Kalouska, Tomáše Hrdličku, Alexandra Vondru a Mirka Topolánka.

Předložil ABL plán hospodářského růstu

Ze shora jmenovaných jen část těch, co udělali. Vít Bárta před vstupem do politiky předložil své bezpečnostní agentuře ABL plán hospodářského růstu zahrnující ovládnutí veřejného prostoru stranou Věci veřejné. „V dokumentu byl návrh metod ovlivňování, například infiltrace a sledování konkurentů.

Osoba Aleše Řebíčka je také dostatečně známá, jeho firma Viamont stavěla v době jeho ministrování za 3,5 miliardy korun z veřejných rozpočtů. Většinu zakázek získala od státních podniků, které spadají pod ministerstvo dopravy. Nedávno Řebíček přiznal, že podíl ve Viamontu prodal za 750 milionů.

„Po zástupcích automobily Tatra měl Barták a jeho známý,  majitel zbrojařské firmy MPI Group, Michal Smrž požadovat asi 94 milionů. Kritizován byl i v souvislosti s armádními zakázkami na transportéry Pandur, letadla Casa, obrněná vozidla Iveco," napsal bulvární  deník.

Nárůst korupce byl, když tam stál Bém

Exprimátor Prahy Pavel Bém se jako adept na vyšetřovací vazbu ocitl proto, že nárůst korupce v Praze se shoduje s dobou, kdy stál v jejím čele.

„I když důkazy chybí, podezřelých smluv bylo za jeho éry tolik, že stěží může jít o náhody. Připisován je mu podíl na předraženém tunelu Blanka, zpackané cestovní kartě Opencard," uvedl k tomu bulvární deník.

Vlček: Jsem po operaci

„Já jsem po operaci a vy se mi smějete," odpověděl na otázku ParlamentníchListů.cz expředseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD), který podle Blesku porušil zákon proti praní špinavých peněz, když v roce 2005 vracel svému asistentovi Zdeňku /Klapkovi velmi záhadnou půjčku 1,1 milionu korun. „Peníze totiž nesl v papírovém pytlíku. Řešit to měl přitom bankovním převodem," poznamenal na konto Vlčka Blesk.

Za obsáhlou reakci stál článek exprimátorovi Pavlu Bémovi. Byl navíc pohoršen tím, že se ParlamentníListy.cz věcí zabývají.

„Vy si snad ze mne děláte legraci. Za prvé slušné médium nereaguje na výkřiky bulvárních médií. Za druhé, slušný člověk nereaguje na slepá, vulgární a hloupá nařčení bez rozumu a elementární lidské korektnosti," uvedl jako výtku našemu médium Bém.

„ Za třetí tunel Blanka je klíčová dopravní stavba, bez které Praha pomalu zemře. Měl být postaven už dávno a je to hřích mých předchůdců. Byl regulérně vysoutěžen, potvrzen antimonopolním úřadem a za mého působení bylo postaveno a proplaceno ve schváleném časovém harmonogramu 19 miliard bez jediného vícenákladu, jediné vícepráce. Za poslední rok se práce dramaticky zpozdily a objevily se spekulace o prodražení. Když dovolíte, to už není moje odpovědnost. Ani nebudu komentovat, proč se tlaky na prodražení objevují a kdo z nich chce co vytěžit. Není to můj problém. Za čtvrté, kauza Opencard je předmětem mediálních spekulací tři roky. Bylo provedeno snad sto auditů. Žádný neprokázal pochybení nikoho z bývalého vedení Prahy. Odpovědnost úředníků či firem se šetří. Nevím, co se vyšetří, ale v každém případě je to projekt dobrý, o kterém se bude za pět let mluvit v úplně jiných a to pozitivnějších konotacích. Za páté, za mříže by měl jít ten, kdo si dovolí takový výrok vypustit z úst," dodal pak pražský exprimátor.

Babák: Nechal jsem si to zkontrolovat forenzním šetřením

„Naprosto tyto argumenty nechápu. Mrzí mne o to víc, že jsem jako jediný poslanec nechal zkontrolovat forenzním šetřením od auditorů všechny svoje příjmy a investice a závěr byl jasný - nic nezákonného jsem neprovedl. Rovněž jsem nahlásil pokus o korumpování, viníci jsou již odsouzeni a přesto má někdo trvalou snahu mě onálepkovat a zpochybnit. Držíme se hesla, podle činu poznáte je, proto věřím, že konkrétní výsledky mé práce veřejnosti ukáží mou skutečnou integritu," napsal v sms zprávě na reakci k článku poslanec Věcí Veřejných Michal Babák.

U jeho osoby Blesk poznamenal, že na mnohamiliardový finanční dar své straně si Babák prý půjčil. „Splácí z prodeje akcií společnost, na jejíž jméno si nevzpomíná. Přitom doložil jen měsíční příjem 200 tisíc korun, vlastnictví tří nemovitostí a auta, nikoliv akcií v hodnotě 20 až 40 milionů," dodal k jeho osobě bulvární deník.

Bureš: Politici jsou úplně přirozený terč

Nadsazené informace Blesku bere politolog Jan Bureš logicky, ale je mu jasné, že informace tohoto média bývají zpravidla zveličené.

Možná jste nečetli:

„Blesk je klasické bulvární médium, které hledá čtenáře tím, že útočí na kdekoho. A politici jsou takový úplně přirozený terč, takže na ně útočí vlastně pořád. Je to ale logické, neboť společnost je už unavená články o celebritách, no tak se v tom deníku zaměřují teď trochu víc na politiky. Ono se to nabízí v tom kontextu různých korupčních skandálů, kterých přibývá. Takže já to nevidím v tomhle smyslu jako něco nového a nepochopitelného," řekl k tomu Bureš.

Vzpomněl si také na nedávnou schůzku v Obecním domě v Praze, kdy vlastně informace Blesku pak převzala všechna média.

Více zde:

„Tehdy se jim podařilo zjistit něco nového, co jiná média nepřinesla. Tak jsou na koni, zvláště pokud se mohou pochlubit tím, že mají nějakou originální svou zprávu, že na to přišli oni, že se někdo, někde sešel, tak to chtějí samozřejmě prodat co nejlépe," dodal Bureš.

Deník Blesk 30. listopadu popsal údajnou schůzku takzvaných pražských kmotrů v Obecním domě. Podle deníku se tam sešli lidé sešikované kolem Tomáše Hrdličky a Romana Janouška. Nechyběl ani exprimátor Pavel Bém a pražský zastupitel Rudolf Blažek.

Na tajnou schůzku si údajně Janoušek s Hrdličkou pozvali i náměstka policejního prezidenta Vladislava Husáka, Milana Richtera i předsedu pražské ODS Borise Šťastného.

„Pražská ODS je ve válce. Dva znepřátelené tábory bojují o moc nad hlavním městem. Zatím vítězí lidé kolem současného primátora Bohuslava Svobody, který po úspěšné rošádě na radnici začal čistit městské firmy od nepřátel. Dozorčí radu dopravního podniku včera opustili Milan Richter a Dalibor Mlejnský (oba ODS)," připsal mimo jiné minulý týden na úvod svého článku nazvaném "Pikle kmotrů: Kdo ovládne Prahu" Blesk a otázal se: „Chystá druhá strana kolem kmotra Tomáše Hrdličky odvetu?"

Šéfredaktor: je něco shnilého ve státě českém?

Na konec se snad sluší dodat něco z komentáře šéfredaktora Blesku Pavla Šafra.

„Za jednadvacet let demokracie tu máme už pěknou řádku ministrů, u kterých to vypadalo, že jejich kariéra skončí kriminálem. Přišli sice o funkce, ale nakonec jsou v pohodě. A vedle nich vyrostli rádoby podnikatelé a lobbisté, kteří se přisáli na zkorumpované politiky a v igelitových taškách si odnášejí své černé miliony. A nebo je odesílají na konta v daňových rájích. Troufají si dost," uvedl na začátek komentáře Šafr.

A svoje zamyšlení ukončuje pohledem do vskutku hluboké historie: "V senátu starověkého Říma opakoval na konci každé své řeči Marcus Porcius Cato slavnou větu ´Ostatně soudím, že Kartágo musí být zničeno ´. Je namístě, abychom každý den zopakovali větu: Korupce v České republice musí být zničena a Stanislav Gross by měl jít sedět. A s ním i ostatní gauneři české politiky. Tahle země, kterou milujeme, si nezaslouží ty tuny špíny."

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…