Třikrát víc a čtyřikrát levněji. Tím Rusové vyhrají. Odhaleno

27.05.2024 7:42 | Zprávy

Válka na Ukrajině pokračuje a washingtonský Institut pro studium války oznámil, že Rusové dokážou v roce 2024 vyrobit nebo zrenovovat třikrát víc dělostřeleckých granátů než Západ. V konkrétních číslech to znamená, že Rusko může mít k dispozici 4,5 milionu vyrobených nebo opravených granátů, zatímco Západ za stejnou dobu dokáže vyrobit 1,3 miliony granátů. Jeden dělostřelecký granát prý Rusko zvládne vyrobit čtyřikrát levněji než Západ. A to by prý mohlo nakonec rozhodnout válku.

Třikrát víc a čtyřikrát levněji. Tím Rusové vyhrají. Odhaleno
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Washingtonský Institut pro studium války hlásí, že Rusové hromadí v Bělgorodské oblasti u hranic s Ukrajinou další jednotky a chystají se na další úder proti svobodné zemi. Pravděpodobně do Charkovské oblasti. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 26. května prohlásil, že ruské síly se připravují na nové útočné akce a soustřeďují u ukrajinských hranic 90 kilometrů severozápadně od Charkova uskupení blíže neurčené velikosti. Rusové mohou zahájit útočné operace na jihu ve směru na Zolochiv a Bohoduchiv, dvě ukrajinská města severozápadně od Charkova ve vzdálenosti 25 kilometrů od mezinárodní hranice. Rusové se podle institutu pokusí navázat na Charkovskou oblast další ukrajinské obránce a oslabit tak frontu jinde.

Útoku může být vystaveno i město Sumy, které už jednou Ukrajinci osvobodili.

„I omezené ruské útočné operace v těchto oblastech zvýší tlak, který roztáhne ukrajinskou lidskou sílu a materiál podél širší fronty a možná umožní Rusku vytvořit taktické opěrné body na podporu následných operací buď na severozápad od města Charkov, nebo směrem k městu Sumy,“ uvedl ISW.

Polský ministr zahraničí Radosław Sikorski během rozhovoru pro The Guardian zveřejněném 25. května prohlásil, že Polsko podporuje právo Ukrajiny udeřit na vojenské cíle v Rusku a že Západ musí přestat „neustále omezovat“ svou podporu Ukrajině. Putin by podle něj měl přestat počítat s tím, že jsou jeho jednotky těsně u hranic s Ukrajinou v bezpečí. Naproti tomu kancléř Olaf Scholz prohlásil, že neexistuje „žádný důvod“ ke zrušení omezení Západu na používání západních zbraní ze strany Ukrajiny k úderům v Rusku. Německá omezení „fungují“.

ISW také tvrdí, že Rusové dokážou v roce 2024 vyrobit nebo zrenovovat třikrát víc dělostřeleckých granátů než Západ. V konkrétních číslech to může znamenat, že Rusko může mít k dispozici 4,5 milionu vyrobených nebo opravených granátů, zatímco Západ za stejnou dobu dokáže vyrobit 1,3 milionu granátů.

Britský zpravodajský kanál Sky News upozornil, že výroba jednoho náboje ráže 155 mm podle standardu NATO stojí západní země asi 4 000 dolarů – i když se tato cena „výrazně“ liší v závislosti na zemi výroby – zatímco výroba jednoho 152 mm granátu stojí Rusko asi 1 000 dolarů.

Ukrajinské dělostřelectvo prý má méně granátů, a to až v poměru 1 ku 5, ale střílí přesněji.

Royal United Services Institute (RUSI) v březnu oznámil, že Rusko má v současné době ve svých zásobách asi tři miliony nábojů staré dělostřelecké munice, ale že velká část z nich je ve špatném stavu.

Ukrajincům prý schází i protitankové střely, a dokud nedostanou další, střílejí rekruti na výcviku jen na oko. Skutečná střela má být využita jen pokud bude existovat slušná pravděpodobnost zásahu.

„Důležitost výroby zbraní a střeliva je důvodem, proč mnoho odborníků tvrdí, že výrobní linky – spíše než frontová linie – by mohly být místem, kde se vyhraje válka na Ukrajině,“ upozornila Sky News.

Zdá se, že Rusové mají k dispozici dostatek raket i dronů k tomu, aby ohrozili cíle kdekoli na Ukrajině. Při posledním vzdušném útoku byl vyhlášen poplach v celé zemi. Guvernér Vitalij Kim v Mykolajivské oblasti oznámil, že ruské drony poškodily okna budovy mateřské školy. Na jeho vyjádření upozornil server Kyiv Independent.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

V Rusku je cca třetina světových zásob surovin., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseriva , 27.05.2024 9:57:08
Pak není problém vyrábět levně cokoliv, co má strategický význam. To naše zbrojní výroba potřebuje nakoupit ruské nebo čínské suroviny a polotovary a zaplatit drahé energie. Že to politici nevědí, je úsměvné a ukazuje to tragiku západu.

|  20 |  0

Další články z rubriky

„Dal bych to sež*at Fialovi.“ Další nakažené kuřecí z Ukrajiny. Lidé zuří

16:13 „Dal bych to sež*at Fialovi.“ Další nakažené kuřecí z Ukrajiny. Lidé zuří

Agrární komora na svém facebookovém profilu upozornila na závadné drůbeží maso dovezené z Ukrajiny. …