Vepřový Lidl: Polákům za 58, Čechům za 90. Důkazy se množí

27.05.2024 17:10 | Monitoring

Že už se do Polska nevyplatí jet za levnějšími potravinami? To není pravda. Německý obchodní řetězec Lidl je mezi lidmi známý díky neustálým slevovým akcím a zajímavému sortimentu zboží. Zdá se však, že v některých zemích dělá svou cenovou nabídku výrazně atraktivnější než jinde.

Vepřový Lidl: Polákům za 58, Čechům za 90. Důkazy se množí
Foto: https://www.svscr.cz/
Popisek: Vepřová kýta

Čtenář z pohraničí nás upozornil na srovnání, za kolik pořídí vepřové ve stejném obchodě doma v Česku, a za kolik pár kilometrů za hranicemi v sousedním Polsku. Novinové titulky v Česku hlásají konec zdražování a inflace, ale makroekonomická data jsou jedna věc, a cenová politika nadnárodních řetězců je věc druhá. 

A podle všeho se pořád vyplatí „přes čáru“ do Polska zajet, pokud to nemáte daleko. Podle platného akčního letáku Lidlu si může Polák koupit až do úterý kilo vepřové krkovice za pouhých 9,99 zlotých, pokud používá aplikaci prodejce. Sleva je celých 57 % z původní ceny 23,49 zlotých. Na české koruny by takový zákazník bez slevy zaplatil 136,50 Kč, po slevě ale za kilo vepřového dá jen 58 korun. Poláci si tak počínající grilovací sezonu mohou užít daleko levněji, v Česku se ve velkých řetězcích aktuálně nikde za podobnou cenu vepřová krkovice sehnat nedá, ani u stejného prodejce, který v Polsku nabízí akční cenu pod 60 korun.

Jen před pár dny jsme přitom upozornili na případ, kdy se podobné cenové praktiky týkaly dokonce zcela totožného kusu masa ve stejném obchodě. Tehdy si německý obchodní řetězec počínal lišácky – stejné maso, stejná gramáž, dokonce i stejná fotografie. To je to, co člověka napadne na první pohled, pokud se podívá na přiložený obrázek. A bude mít pravdu. S výjimkou toho, že je fotografie masa v polské verzi letáku otočená o 90 stupňů, je vše naprosto stejné.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…