Dalajlama prý přijel, aby Havla smířil se smrtí

18.12.2011 22:16

Za schůzku člověka, který cítí svůj konec, s blízkým přítelem a jediným duchovním partnerem označil spisovatel a publicista Karel Hvížďala nedávnou schůzku exprezidenta Václava Havla s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Bývalá hlava státu neměla na sklonku života nikoho, kdo by mu byl v duchovní oblasti tak blízký.

Dalajlama prý přijel, aby Havla smířil se smrtí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavské náměstí a na Národní třídu přišli lidé uctít památku Václava Havla

Nedávné setkání tibetského duchovního vůdce dalajlamy s Václavem Havlem bylo schůzkou dramatika, který cítil blížící se konec, s blízkým přítelem a vlastně jediným duchovním partnerem. Myslí si to spisovatel Karel Hvížďala, který s Havlem napsal známou knihu rozhovorů Dálkový výslech.

„Když Václav Havel dalajlamu pozval, tak si dovoluji usuzovat, že dalajlama pochopil, že jeho úkolem je stát s ním při smiřování se světem a dovést ho do posledních chvil,“ uvedl Hvížďala pro iDNES.cz. Hvížďala prý velké pouto mezi Havlem a dalajlamou pochopil už před mnoha lety, kdy se s dalajlámou setkal na zámku v Lánech, kam ho Havel pozval.

Vše k tématu skon Václava Havla

S dalajlamou se ukázal na veřejnosti naposledy

Dalajláma strávil v Česku dva dny a jeho návštěva byla také poslední akcí, kdy se Havel ukázal na veřejnosti. Exprezident dostal od dalajlámy tibetský bílý šál a zlaté kolo, symbol duchovní změny, ochrany a schopnosti překonávat překážky. „Požádal jsem ho, aby žil ještě deset let,“ řekl při odchodu ze soukromého setkání dalajlama.

Podle Hvížďaly bylo na Havlovy vidět „blížící se konec“ už při oslavě jeho nedávných 75. narozenin. Proto také návštěvu dalajlámy v Česku vnímá jako logickou. „Pan prezident neměl na sklonku života nikoho, kdo by mu byl v duchovní oblasti tak blízký,“ prohlásil spisovatel o přátelství obou mužů.

Foto: Hans Štembera

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…