Dvořáková chtěla bojovat s korupcí. Není to prý ale možné

18.08.2011 22:48

Profesorka Vladimíra Dvořáková tentokrát chtěla napravit korupci v České republice. Se svým týmem se tedy zapojila do projektu, který vypsala Technologická agentura a jenž měl zlepšit vládnutí či zlepšit formulování veřejných politik.

Dvořáková chtěla bojovat s korupcí. Není to prý ale možné
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vladimíra Dvořáková v Karolinu

„Formulované cíle programu vypadaly skvěle: zlepšení vládnutí, zlepšené formulování veřejných politik, zvýšení konkurenceschopnosti ČR apod. a tak se téma nabízelo skoro samo: korupce," vysvětluje na svém blogu Vladimíra Dvořáková, profesorka politologie a vedoucí katedry na pražské VŠE, proč si ona a její tým vybrali právě takové téma.

Sledujeme téma Korupce

Kritizuje pak hned celkové zadání projektu. „Je tam totiž podmínka, že obsah našeho návrhu musí být v právním předpisu přijat bez úprav," popisuje Dvořáková. Následně odůvodňuje, že to možná šlo za minulého režimu, ovšem nyní nelze zajistit, že konkrétní zákon bude stoprocentně přijat. „Já to chci teprve zkoumat a těžko mohu dopředu předvídat své závěry (jinak bych výzkum dělat nemusela)," vysvětluje Dvořáková jednu z možností, jak zadání dovoluje realizovat projekt.

Související:
Profesorka Dvořáková má strach: Lidé vyjdou do ulic. A bude to zlé

Další možnosti Dvořáková postupně odmítá a ilustruje na nich možnost, jak by se daly snadno „vyprat peníze". „Výsledky, opět bez jakýchkoli změn obsahu, přijaté do směrnic a právních předpisů. V zásadě jde o vnitřní předpisy. A opět to lze zaručit jen tehdy, pokud vědec bude plnit politické zadání. Model starý více jak 20 lety. A opět je zde krásný prostor pro praní peněz a vytváření zdání odborně legitimovaných rozhodnutí," rozhořčuje se.

Poslední možnost výstupu ze zadání je tak podle Dvořákové jediná, jaká se dá u tématu korupce použít. „Výzkumná zpráva, která projde veřejným odborným posouzením, která bude k dispozici všem - poslancům, ministrům, nevládním organizacím," popisuje pátou a poslední možnost. Následně ale vysvětluje své překvapení, kdy zjistila, že taková výzkumná zpráva musí pracovat s utajovanými skutečnostmi.

Související: Profesorka Dvořáková varuje: Koupíš si titul a budeš vydíratelný

„S utajovanými skutečnostmi sice asi budeme pracovat (to prostě ke korupci většinou patří, málokdo informace o tom, jak uplácí či je uplácen zveřejňuje), ovšem nikoli s utajovanými skutečnostmi podle zákona. Chápu, že třeba bezpečnostní studie mohou mít utajovaný charakter a pracují s utajovanými skutečnostmi, ale proč nemůže být neutajovaná výzkumná zpráva? Utajované výzkumné zprávy mají jednu velkou výhodu - veřejnost se k nim prostě nedostane," uzavírá svoji kritiku a připodobňuje tuto situaci na prostředí ve státě.

„Ďábel se skrývá v detailech a přes tyto detaily, zcela nenápadně, naleznete další prostor jak „vyvést" peníze, tentokrát peníze určené na vědu a výzkum," popisuje program, do kterého se Dvořáková původně chtěla zapojit. Jeho zaměření má podle ní smysl, ovšem jeho efektivní dopad je nulový.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

4:44 Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s …