EU je velký podvod a nový komunismus, říká Klausův britský spojenec

18.06.2012 15:40 | Zprávy

ROZHOVOR Do České republiky dorazil v pondělí na pozvání konzervativní a euroskeptické Akce D.O.S.T. britský europoslanec a předseda euroskeptické frakce Evropa svobody a demokracie v europarlamentu Nigel Farage, kterého přijal i prezident Václav Klaus. ParlamentníListy.cz s ním pořídily rozhovor cestou z letiště před jeho setkáním s Klausem.

EU je velký podvod a nový komunismus, říká Klausův britský spojenec
Foto: Archiv
Popisek: Václav Klaus a Nigel Farage

Farage je nesmiřitelným kritikem evropského centralismu a nedemokratických tendencí v EU. O EU hovoří jako o Sovětském svazu a novém komunismu a přirovnává jí k Titaniku. O prezidentovi Evropské rady Hermanu van Rompuyovi zase řekl, že má charisma mokrého hadru.

Hovor s Klausem se týká i panevropské spolupráce euroskeptických hnutí, prozradil v interview Farage. Podle něho by se neměli pravicoví euroskeptici vyhýbat spolupráci s levicovými euroskeptiky. Farage kritizuje zahraniční politiku USA a nemyslí si, že je nutné s Ruskem vést studenou válku.

Vy se setkáte s českým prezidentem Václavem Klausem. Když jsme spolu před dvěma lety dělali rozhovor, řekl jste, že ho považujete za největšího státníka Evropy. Považujete ho za něj stále?

Určitě ano. A na setkání s ním se velice těším. Moc mě zajímá, co řekne. Stalo se toho hodně od doby, co jsem se s ním naposledy viděl. Obzvláště nastávající kolaps eurozóny, způsob, jakým byli demokraticky zvolení premiéři Itálie a Řecka sesazeni a nahrazeni byrokraty. Pokud jsme tehdy měli temné myšlenky o tom, kam tento europrojekt směřuje, tak se to ukázalo jako pravdivé.

Ale prezident Klaus stále říká, že nemáme jinou alternativu než zůstat v EU...

Možná, že to je správný pocit. Těžko to mohu komentovat. Já chci, aby Británie opustila EU tak rychle, jak jen to bude možné, a věřím, že odchod Spojeného království z EU bude katalyzátorem dalších věcí. My jsme jsme velká země, máme 62 milionů obyvatel. Myslím si ale, že bojovat za reformu EU zevnitř je velmi těžká věc. Rozumím, když slyším podobné komentáře z Dánska: je nás jenom pět milionů a budeme vyvrženi a marginalizováni. Prostě jsou tu dvě strategie: jedna je odejít z EU, druhá je pokusit změnit ji uvnitř.

Nemyslíte si, že nastal čas ustavit po celé Evropě silnou euroskeptickou internacionálu?

Ano, nějakým způsobem se o to snažím i v Evropském parlamentu. Když jsem v Bruselu nebo Štrasburku, tak se snažím vystupovat nejen jako britský europoslanec, ale jako opoziční hlas v parlamentu obecně. Požehnáním je pro nás vzestup YouTube, což je pro nás možnost, jak prorážet blokádu hlavních médií a sledují nás lidé z celé Evropy. Ano, určitě bych rád viděl silnější panevropské euroskeptické hnutí. A není žádných pochyb o tom, že to je jedna z věcí, o které budeme s prezidentem Klausem diskutovat.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…