EU stále neposílá dotace na vzdělávání, v projektech jsou prý pořád chyby

26.07.2012 18:30

Evropská komise se rozhodla České republice zatím neproplácet 1,2 miliardy korun z operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost. Podle Bruselu totiž stále nebyly odstraněny chyby, které Česku v dotačním projektu vytýkala. Pokud se ministerstvo školství, které program spravuje, nepolepší, může ČR přijít o desítky miliard.

EU stále neposílá dotace na vzdělávání, v projektech jsou prý pořád chyby
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala, ministr školství

Podle serveru IDNES.cz ve středu komise rozhodla, že neuvolní průběžné platby pro ČR. Jedná se o přibližně 1,2 miliardy na projekt Vzdělání pro konkurenceschopnost, jehož proplácení bylo pozastaveno již vloni na podzim. Česká republika byla vyzvána, aby napravila chyby, které se v projektech financovaných z tohoto operačního programu objevily. Podle komise však ministerstvo provedlo změny nedostatečně a neuspokojivě.

„Česká republika musí během dvou měsíců zesílit management a kontrolu systémů a udělat nezbytné úpravy. Pokud se tak nestane, Komise může zrušit celý příspěvek na program nebo jeho část,“ uvedl Jonathan Todd, mluvčí eurokomisaře pro sociální oblast.                                       

„K tomu ale dochází jen ve velmi vzácných případech a Komise toto opatření používá jen jako nátlakový mechanismus k donucení státu, aby skutečně respektoval pravidla,“ vysvětlila pro IDNES.cz Zuzana Pavlíčková z tiskového oddělení pražského zastoupení EK.

Ministerstvo školství si stojí za tím, že řada výtek byla napravena v mezidobí, zatímco Brusel analýzu zpracovával. „Další nápravná opatření budou v souladu s finální verzí auditu ještě doplněna,“ ujistil jeho mluvčí Hynek Jordán.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…