Ekonom ubezpečuje: Cena při prodeji ČSA nebude nejdůležitější

05.12.2012 9:41

Ministr financí Miroslav Kalousek má dnes ministrům předložit na posouzení seznam nabídek případných kupců Českých aerolinií. Spekuluje se například o Air France nebo Turkisch Airlines. Podle opozice, ale i odborníků, nebude při prodeji tentokráte prvotní cena, ale spíše kvalita.

Ekonom ubezpečuje: Cena při prodeji ČSA nebude nejdůležitější
Foto: Hans Štembera
Popisek: K výročí 76. Havlových nedožitých narozenin se pražské ruzyňské letiště přejmenovalo na Václav Havel airport Prague

Ministři se dnes dovědí, kdo má zájem koupit České aerolinie. ČSA jsou totiž dlouhodobě ve ztrátě, zredukovaly mnohé linky a zeštíhlily flotilu. Premiér Petr Nečas už dříve oznámil, že vláda souhlasí se vstupem strategického partnera. Podle analytika společnosti Cyrrus Jana Procházky ovšem cena nebude v tomto případě nejdůležitější.

„Existuje znalecký posudek, který oceňoval aerolinie při vstupu do Aeroholdingu. Ten činí zhruba 148 milionů korun, takže se nedá očekávat, že by cena byla nějak výrazně rozdílná. Myslím si, že pro stát vůbec není důležitá cena, ale jde o to, že ČSA jsou součástí Českého aeroholdingu, který potřebuje velice výrazně zvýšit kapacitu a láká nějakého silného zahraničního partnera, nejlépe z Asie,“ řekl Procházka.

„Nebudeme hledat finančního investora, ale strategického partnera. To znamená toho, kdo skutečně provozuje aerolinie, je v nějaké alianci aerolinek, má například dálkové lety a podobně,“ poznamenal nedávno premiér Petr Nečas.

Zájemce z řad evropských dopravců může tentokrát získat až 96 procent akcií. Mimoevropská společnost maximálně necelou polovinu. Stát totiž chce, aby ČSA zůstaly národním dopravcem.

Vítěz? Může být známý už v dubnu

Mluvčí Českého Aeroholdingu Michaela Lagronová pak uvedla, že vítěz privatizace může být znám už brzy. „Samozřejmě záleží, zda se někdo do privatizace přihlásí. Ale v podstatě pokud k tomu dojde, vítěz by z výběrového řízení mohl vzejít už v dubnu příštího roku,“ uvedla mluvčí.

S prodejem Českých aerolinií souhlasí i opoziční ČSSD. Místopředseda sociálních demokratů Lubomír Zaorálek upozornil, že prodej firmy je ale třeba dostatečně připravit. I podle něj půjde hlavně o to, aby to nebyla jenom nabídka za nejvyšší cenu, ale aby to byl skutečně perspektivní strategický partner.

Vláda už v minulosti o prodeji ČSA uvažovala, a to v roce 2009. Z privatizace ale nakonec sešlo.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…