Fatálně poškozená strana. Žádná nová ODS, posmívá se Tlustý

16.12.2010 18:40

Bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý se domnívá, že kauza kolem exministra životního prostředí Pavla Drobila ODS uškodí.

Fatálně poškozená strana. Žádná nová ODS, posmívá se Tlustý

Kauza kolem podivné zakázky na čističku odpadních vod stála místo šéfa životního prostředí Pavla Drobila (ODS). Kvůli podezření na existenci smlouvy, jež měla v rámci zakázky až půl miliardou mimorozpočtově financovat právě ODS, zamíchá možná kartami nejen v celé partaji, ale i ve vládě.

Za zásadní považuje z hlediska občanských demokratů kauzu i jeden z jejích bývalých členů a někdejší ministr ve vládě premiéra Mirka Topolánka Vlastimil Tlustý.

Nová ODS? Ani nápad

"Kauzu vnímám jako velké poškození ODS, strana utrpěla zásadní šrám," sdělil zklamaně serveru ParlamentníListy.cz a dodal, že pokud chtěla ODS přijít s vizí takzvané nové strany, aféra kolem exministra Drobila jí uškodila až fatálně. "Je to důkaz, že se žádná nová ODS nekoná," konstatoval Tlustý.

Ten se také podivil nad termínem mimorozpočtové financování. Právě tak je totiž označován důsledek domnělé smlouvy, díky níž mělo na základě zakázky na čističku odpadních vod přitéct do rozpočtu ODS až půl miliardy korun.

Tlustý se smál

"Když to slyším, potlačuji smích, tento termín se pro popis této situace nedá používat," sdělil ParlamentnímListům.cz Tlustý.

K případné rezignaci šéfa vlády Petra Nečase (ODS) se ale coby důsledku kauzy vyjadřovat nechtěl. "Reakce účastníků kauzy lze nyní těžko předjímat, když není jasné, kdo vlastně mezi aktéry patří," sdělil bývalý ministr financí s tím, že je nutné počkat na další vývoj v celé kauze.

Něco tady smrdí, tvrdí i Paulczynski

A na celou aféru má podobně negativní názor i člen ODS Petr Paulczynski. Ten se na webu Fragmenty.cz nad vyzněním celé kauzy významně pohoršuje.

"Já, ač modrý pták tělem i duší, říkám, tady se mi něco nelíbí, tady něco smrdí. Nebylo by nejlepší pane předsedo vlády vykašlat se na Blažka i když spáchal velkou koalici a čistiti, čistit ty, co ač celí v bílém, nějak páchnou? Protože jinak by se nám mohlo stát, že ta poslední možnost co ODS dostala spadne do fekálií celá!," rozhořčil se Paulczynski.

Kvůli údajné korupční kauze v souvislosti se Státním fondem životního prostředí oznámil šéf resortu Pavel Drobil rezignaci ve středu. Aféra vyvolala vlnu nevole i u opozice, která uvažuje o tom, že vyvolá hlasování o nedůvěře vládě.


Související:

SLEDUJEME kauzu Drobil


Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…