Kalousek: Můj rozpočet? Udrželi jsme v něm deficit na plánované výši

28.11.2012 9:40

Poslanci začnou projednávat nový návrh státního rozpočtu, tedy projednají parametry příjmů, výdajů, schodek a jeho vypořádání. Do dolní komory nový rozpočet poslala vláda, která ho minulý týden jednomyslně odsouhlasila. Výdaje a příjmy jsou o čtyři miliardy korun nižší.

Kalousek: Můj rozpočet? Udrželi jsme v něm deficit na plánované výši
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

Současný vládní návrh státního rozpočtu je v pořadí už třetím, který Ministerstvo financí kabinetu předložilo. Původní rozpočet totiž ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) stáhl, protože nebylo jisté, jestli poslanci schválí daňový balíček.

Resort proto sestavil nový návrh, který byl nižší o 41 miliard korun, a obsahoval mnohem drastičtější škrty. Změny v daních nakonec sněmovnou prošly, původní rozpočet přesto není použitelný.

„Mezitím se totiž objevila předpověď dalšího vývoje české ekonomiky, z níž vyplynulo, že rozpočtové příjmy budou příští rok nižší - klesne jak výběr daní, tak odvody na sociální zabezpečení," upozornil v této souvislosti Český rozhlas (Čro). Schodek rozpočtu podle jeho zjištění zůstane 100 miliard korun.

Deficit je nezbytné stlačit pod tři procenta

„Udrželi jsme deficit na plánované výši. Já si nesmírně vážím toho, že celá vláda a všechny tři zúčastněné politické síly jsou a byly přesvědčeny, že rok 2013 je rokem, kdy je deficit nezbytné bezpečně stlačit pod tři procenta,“ podotkl pro rozhlas Kalousek.

Za snížení příjmů a výdajů oproti původní verzi o čtyři miliardy může podle něj horší ekonomická prognóza. Jak ale byla nastaveno již v tom původním rozpočtu, tak i nyní méně peněz půjde na vědu a výzkum nebo platy učitelů.

Podle premiéra Petra Nečase (ODS) jde ale o úsporný rozpočet. „Chci říci, že celková výše výdajů státního rozpočtu na příští rok bude téměř o devět miliard nižší, než je v roce letošním. Čili je to jednoznačně úsporný rozpočet s tím, že jsme museli proti tomu návrhu, který byl předložen v září, vzít v potaz novou makroekonomickou prognózu. To znamená, že příjmy a výdaje jsou sníženy,“ řekl Nečas.

Opozice je proti

Jenže opozice pro rozpočet nejspíše nezvedne ruku.

„Na stránce výdajové šetří rozpočet hlavně na potřebných lidech, to jsou lidé se zdravotním postižením, důchodci, rodiny s dětmi. Zároveň nepřináší žádná opatření pro zajištění zaměstnanosti a ani pro růst ekonomiky, která se bohužel opět propadá,“ dodal k tématu pro Čro místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

{relatedarticles title="Psali jsme:" articles="254720,254637,254914,254639,254420,254397,254327,254316,254295"

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…