Kavalírová zůstává v radě Ústavu studia totality. O ostatních se rozhodne večer

05.12.2012 15:37

Senátoři budou až dnes večer znovu hlasovat o radních Ústavu pro studium totalitních režimů. Žádný ze tří desítek kandidátů totiž dnes odpoledne nedostal od senátorů dost hlasů. Senátoři tak musejí volbu zopakovat.

Kavalírová zůstává v radě Ústavu studia totality. O ostatních se rozhodne večer
Foto: army.cz
Popisek: Naděžda Kavalírová z Konfederace politických vězňů

Senát dnes zvolil do rady Ústavu pro studium totalitních režimů Naděždu Kavalírová, kterou nominoval prezident Václav Klaus jako svou jedinou kandidátku.

Kavalírová, která je také předsedkyní Konfederace politických vězňů, dostala v tajných volbách 42 ze 73 odevzdaných hlasů.

Jak zjistila ČTK, v radě už naopak nebude Čestmír Čejka, který nyní dostal pouze tři senátorské hlasy. V radě dneškem končí také její místopředseda Patrik Benda a docent historie Michal Stehlík, kteří už znovu nekandidovali. Pouze o hlas uniklo zvolení vedoucí fotooddělení Národního archivu Emilii Benešové.

Z ostatních kandidátů neuspěli například aktivisté John Bok, který nedostal ani hlas, nebo Stanislav Penc, pro nějž hlasovali dva senátoři. Politolog a vedoucí katedry společenských věd na českobudějovické vysoké škole Lukáš Valeš dostal jen tři hlasy.

Jelínek a MacDonagh-Pajerová mají šanci

Naopak šanci mají politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie nebo předsedkyně občanského sdružení Ano pro Evropu Monika MacDonagh-Pajerová. Tu navrhla Česká asociace orální historie. V radě může také zasednout antropolog a zastupitel Prahy 2 Michal Uhl (SZ), ředitel projektu Příběhy bezpráví Karel Strachota ze společnosti Člověk v tísni a historik z Univerzity Tomáše Bati Marek Tomaštík.

Ústav má za úkol shromažďovat, analyzovat a zpřístupňovat dokumenty o období komunismu a nacistické okupace. Jeho rada má na starosti plán činnosti ústavu nebo jmenování a odvolávání jeho ředitele. Funkční období členů rady je pětileté, nikdo nemůže být zvolen více než dvakrát za sebou.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…