Koalice na ústeckém magistrátu je před rozpadem. ODS shání nové podpisy

05.03.2012 11:51

V Ústí nad Labem začala zákulisní jednání o nové magistrátní koalici bez ČSSD. Spory se táhnou už delší dobu, vyvrcholily ale v momentě, kdy primátor Mandík zveřejnil návrh rozpočtu na rok 2012 bez předchozího projednání městskou radou. Koaliční partnery to zvvedlo ze židle. Možná i proto, že jde o zajímavý jev, kdy ČSSD chce spořit víc než pravicová ODS.

Koalice na ústeckém magistrátu je před rozpadem. ODS shání nové podpisy
Foto: zdn.cz
Popisek: Šéf ústecké ČSSD Arno Fišera

Magistrátní velká koalice v Ústí nad Labem je podle všeho před rozpadem. Místní Strana zdraví, sportu a prosperity (SZSPO) už začala aktivně vyjednávat s ostatními menšími stranami, a možná tak na nejbližším jednání zastupitelstva skončí spolupráce ODS, SZSP a ČSSD. Občanským demokratům a SZSP se nelíbí způsob, jakým způsobem sociálně demokratický primátor Vít Mandík předčasně zveřejnil návrh rozpočtu. Hned v úvodu jednání tento pátek ale dvojice nespokojených stran narazila u TOP 09, ta chce nejprve vidět nový návrh městského rozpočtu s tím, že v žádném případě nepodpoří další zadlužování města.

Na ústeckém magistrátu panují podle obou stran spory již delší dobu. Ze strany socdem nejčastěji padají stížnosti právě na roli SZSP,  která spolu s dvěma velkými partajemi tvoří magistrátní koalici. ČSSD ji původně do týmu ani přibrat nechtěla. Vše vyvrcholilo poté, co primátor Mandík zveřejnil návrh rozpočtu města na rok 2012. Bez toho, aby jej projednala Rada města.

ČSSD nechce akceptovat situaci v Dopravním podniku

"ODS v Ústí nad Labem má takového divného spojence, je jím právě SZSP.  Život města tak ovlivňuje jedna ministrana, která bohužel ovlivňuje i chování ódeesky v tom smyslu, že si nám zvykli oznamovat svá řešení jako hotovou věc. Jejich přístup ve stylu ´buď  to tak bude, nebo nejsme koaliční partneři´ nám ale velice vadí," popsal ParlamentnímListům situaci z pohledu socdem šéf její ústecké krajské organizace Arno Fišera.

Sociální demokraté prý nemohou v poslední době akceptovat jak rozpor v otázce rozpočtu, tak především zdražení jízdného místního dopravního podniku. V jeho čele sedí lídr ústeckých občanských demokratů Tomáš Kraus. "Sedmdesátiprocentní zdražení i pro studenty je největší v celé republice. Do toho si chtějí půjčit 300 milionů na inovace v Dopravním podniku. To prostě nebudeme akceptovat," říká k rostoucímu deficitu v městské kase Fišera a přirovnává situaci k pražskému DP. Jeho strana prý dobře ví o lidech, kteří nyní v Ústí shání podpisy pod novou koaliční smlouvu a chystá se staré uskupení ČSSD, ODS a SZSP rozbít.

Jednají, nebo ne?

Ústecká ODS slovy jejího šéfa Tomáše Krause aktivní roli v celém dění popírá. "Je-li ČSSD ve stávající koalici nespokojena, bylo by myslím relevantní, aby na toto téma její představitelé vyvolali koaliční jednání. Takový je standartní postup a to se rozhodně nestalo," řekl ParlamentnímListům.cz Kraus. Důvody k nespokojenosti má prý spíš ODS právě díky zveřejnění návrhu rozpočtu bez projednání v Radě. "ODS nyní žádná koaliční jednání nevede," dodal s poznámkou, že mírta znepokojení lidí z SZSP je nyní opravdu vysoká a možná ovlivnila jejich chuť do další spolupráce na radnici.

Zastupitel Jakub Zavoral (TOP 09) jeho slova potvrzuje. Jednání o zániku stávající koalice skutečně nevede ODS, ale SZSP. A podnikla už první krok. "Ve čtvrtek večer nám kolegyně Liběna Dobrovolná přinesla návrh nové koaliční smlouvy. Po jeho pátečním projednání jsme dospěli k názoru, že v této podobě jej nemůžeme podepsat. Jedná se totiž o bianco šek a my chceme před případným vstupem do koalice s ODS, SZSP a Severočechy.cz vidět nový návrh rozpočtu. S tím, že nebude město nadále zadlužovat," vyložil karty na stůl Zavoral.

SZSP: Jsme velice nespokojeni, vše se točí kolem rozpočtu

"Nedohoda kolem rozpočtu je hluboká. Jsem velice překvapen v mnomentě, kdy ČSSD předkládá úspornější variantu než ODS, což je mi poměrně dost sympatické v okamžiku hlubokého zadlužení, které Ústí má," vidí situaci ve městě Zavoral. Jeho spolustraníci mu prý vyšli vstříc v tom, že odmítli přístup možného budoucího koaličního partnera, který prý očekával okamžité uzavření spojenectví proti ČSSD.

"Vyvěšení návrhu rozpočtu panem primátorem bez předchozího schválení Radou města je naprosto nestandartní krok a ukazuje, jak asi naše koalice pracuje. Věcí, které nefungují, je celá řada a nespokojenost je značná na všech stranách. Máme proto jen dvě varianty - buď se to pokusit udržet, nebo hledat jinou podobu koalice. Součtových možností je hned několik," říká Tomáš Jelínek z SZSP. Prý už i na společných tiskových konferencích Rady musí být veřejnost svědkem vzzájemného napadání dvou velkých stran. Budoucí vývoj ale nechce zatím předjímat a o návrzích své partaje vůči TOPce a Severočechům taktně mlčí.

Zastupitelstvo města se má sejít 15. března. Podle Arno Fišery je právě toto datum klíčové, k oznámení ukončení spolupráce by mohlo dojít právě v tento den. ODS spolu s SZSP potřebuje dát v 37 členném zastupitelstvu dohromady 19 hlasů. Teoreticky by tak stačilo přesvědčit ke spolupráci TOP 09 a SZSP, jednání ale podle informací ParlamentníchListů.cz mají probíhat i s hnutím Severočeši.cz, které má v zastupitelstvu dva hlasy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…