Komentátor Uhl: Nečas novelu uklidil do šuplíku a justiční chaos má zelenou

09.03.2012 9:49

Za justiční chaos kolem pražského vrchního zástupce Vlastimila Rampuly může tak nějak i premiér Petr Nečas, tvrdí komentátor Práva Petr Uhl. Proč? Ministr Pospíšil totiž premiérovi loni v létě předal návrh novely na změnu zákona o státním zastupitelství. Jenže podle Uhla Nečas tyto dokumenty zasunul do šuplíku a požádal ministra o zcela nový zákon o státním zastupitelství. Právě to ale může kauzu kolem Rampuly hodně ovlivnit. Uhl vysvěluje proč.

Komentátor Uhl: Nečas novelu uklidil do šuplíku a justiční chaos má zelenou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Výkonná rada ODS očekává, že se situace kolem státních zastupitelství stabilizuje. Minulý týden v pondělí to oznámil předseda vlády Petr Nečas. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, jinak místopředseda téže strany, ale dostal čas, aby udělal kroky, které povedou k uklidnění poměrů ve státním zastupitelství.

Tématem se nyní zaobírá komentátor Práva Petr Uhl. Ve svém pátečním článku nazvaném "Za justiční chaos může Nečas", pak Uhl zmínil, že ale první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová před deseti dny řekla, že Pospíšil má do týdne či deseti dnů připravit plán, jak situaci na zastupitelství uklidnit.

„Co měl Pospíšil uklidňovat? Rozruch vzešel z kamerové nahrávky, kde bylo vidět, jak policisté odnášejí z kanceláře Libora Grygárka, náměstka pražského vrchního zástupce Vlastimila Rampuly, odposlouchávací zařízení,“ poznamenává pak v této souvislosti Uhl s tím, že ale odposlouchávací zařízení bylo v kanceláři instalováno podle zákona po souhlasu soudce pražského vrchního soudu kvůli Grygárkovým kontaktům.

„Rozruch způsobil Rampula tím, že záznam promítl novinářům,“ píše dále v Právu Uhl a upozorňuje na to, že jen bloud by si myslel, že do deseti dnů padne obvinění nebo se zahájí řízení pro neoprávněné nakládání s osobními údaji či zneužívání pravomoci úřední osoby.

Zadání splnil, ovace se nekonaly

Jenže celá věc má podle Uhla jeden háček. A to ten, že právě loni v létě v podstatě zadání ODS Pospíšil splnil – předložil totiž tehdy návrh na změnu zákona o státním zastupitelství. Jenže podle Uhla Nečas vše šoupnul do šuplíku a požádal o zcela nový zákon o státním zastupitelství. Ten by však mohl platit až od roku 2015, či 2016.

Uhla ale i přesto všechno zaráží, co v Pospíšilově návrhu, který teď leží v šuplíku, vlastně je. Samospráva státních zastupitelství a zrušení vrchního stupně v Praze a Olomouci to dle něj asi nebude, spíše jen úprava doby výkonu vedoucích funkcí a důvody odvolání z vedoucích funkcí.

„Situaci v zastupitelství uklidní až nejdříve koncem března kasační rozhodnutí NSS, zda Rampula má zůstat ve funkci vrchního zástupce. NSS mohl už nyní soudit podle novely, ale Nečas tomu zabránil. Pospíšila nelituju, za stav zastupitelství může také on. Dávat mu ale úkol zklidnit tuto část justice je – vzhledem k uložení návrhu novely do Nečasova šuplíku – alibistické a arogantní,“ dodává k tématu Uhl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: olb

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…