Kubice našel řešení. Důstojníky vyžene na ulici

24.01.2012 12:26

Ministerská elita navštívila Zlínský kraj. Ministr vnitra si poplácával po ramenou s ředitelkou Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Jarmilou Čičmancovou a ředitelem Krajského ředitelství policie Bedřichem Koutným. Ministr Jan Kubice k tomu měl důvod.

Kubice našel řešení. Důstojníky vyžene na ulici
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

 

Zlínský kraj má nejmíň policistů v republice, přesto se tu prý daří zločin potírat na jedničku. Na pět set obyvatel tady připadá jeden policista, v ostatních krajích je to kolem dvou stovek lidí. „Dozvídáme se z médií, že hasiči a policie jsou v kritické situaci a před krachem systému. Není tomu tak. Zlínští policisté a hasiči jsou akceschopní,“ uvedl Kubice. Pochvalu si ve Zlíně vysloužili od bezpečnostních špiček také proto, že se jim pěkně daří šetřit nejen na lidech, ale také na vodě, elektrické energii a telefonech. „Přitom tu policie funguje a vyšetřuje. Když to funguje ve Zlíně, ptáme se, proč se čísla v různých krajích tak liší. To je zásadní disproporce, která nám vadí a na kterou hledáme odpověď,“ přizvukoval Jaroslav Hruška, první náměstek ministra vnitra pro vnitřní bezpečnost.


Pravdou je, že obyvatelům kraje se zdá, že policistů je tu až až. Ve skutečnosti to není pravda, Zlínský kraj má nejnižší hustotu policistů v republice. „V Jihočeském kraji za uplynulé čtyři roky snížili počet policistů o víc než jeden tisíc. Přitom nápad trestné činnosti zůstal stejný. Zmizelo tisíc lidí a vykonávají stejnou práci bez poklesu svých výsledků,“ poznamenal Kubice pro Parlamentnilisty.cz.

Propouštění nehrozí, důstojníci půjdou na ulici

Drahé důstojníky převedeme na ulici. Tak vypadá plán úsporných řešení ministerstva vnitra. Policie totiž nemůže jen tak někoho propustit, bude proto šetřit jinak. „Jsem zásadně proti propouštění. Nicméně jak polici,i tak hasičskému záchrannému sboru na některých pozicích by slušelo, kdyby někteří  lidé byli převedeni do přímého výkonu služby,“ naznačil Kubice. „Strašení, že budeme propouštět tisíce hasičů a policistů, to ze zákona není možné. To je na hranici šíření poplašné zprávy,“ dodal. Bezpečnostní složky tak zřejmě čekají další úsporná opatření, podle ministerstva se ale nesmí dotknout komfortu obyvatel. „Rozpočet roku 2012 je na stejné úrovni jako loni. Máme signály z ministerstva financí, že nějaké restrikce na rok 2012 ale přijdou. V této chvíli vím, že se připravují plány na ministerstvu financí a čeká se na statistické výsledky růstu ekonomiky,“ předpokládá Miroslava Oliveriusová, náměstkyně ministra vnitra pro ekonomiku a provoz.

 

Hasiče zachrání EU, dá jim miliardu

  V roce 2010 byl rozpočet ministerstva vnitra o osm miliard vyšší než byl v roce 2011 a než je teď na rok 2012. Ministerstvo spoléhá na to, že technika nějakou dobu vydrží v provozu. „V dobách hojnosti se podařilo techniku nakoupit. Hasičská technika má dvě vlastnosti, je drahá a má dlouhou životnost. Tam, kde se podařilo nakoupit vysokozdvižné vozíky a drahé nákladní vozy jim vydrží deset i dvanáct let. I hubená léta se dají přežít,“ uvedl Kubice. Jeho náměstek obdivoval, jak se daří udržovat i stará auta. „V Bystřici pod Hostýnem jsme viděli krásnou repasovanou Tatru 148, její životnost bude dlouhá. Hasiči říkali, že bude ještě dlouho jezdit. Má nízkou spotřebu a je moc pěkná,“ podotkl Hruška.
Informace o tom, že na investice nepůjde ve Zlínském kraji ani koruna nebude nakonec ale tak horká. Hasiči v republice se prý mohou těšit na miliardu korun, která přijde z Evropské unie. Ve Zlíně by tak měli dostat výškovou techniku, cisternové automobilové stříkačky nebo autobus pro záchranu a evakuaci osob. Peníze ale budou zřejmě chybět na opravu budov. 

Ministr bude kontrolovat dál

To, jak podřízení pracují a kolik se jim daří ušetřit bude zjišťovat ministr vnitra dál. Ve své kontrolní misi po republice pokračuje. Ze Zlína se vypravil do Brna, příští týden pojede do Olomouce, Ostravy a do Karlových Varů. Na závěr si nechává Plzeň a Ústecký kraj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…