Lhář nejsem, tvrdí neoblomný Dobeš. Středočeským školám se neomluví

18.09.2011 14:59

Státní maturity. Strašák uplynulých deseti let, který se vždy podařilo na poslední chvíli zaplašit a který i díky odkladům stál v průběhu těch roků spoustu peněz. Bál se kde kdo, studenti kvůli státním maturitám dokonce vyšli do ulic. Nakonec se podařilo je uskutečnit a konečně jsou výsledky. Někomu se líbí, někomu ne, tak to bývá.

Lhář nejsem, tvrdí neoblomný Dobeš. Středočeským školám se neomluví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

 Ten, komu se státní maturity vůbec nelíbí, a to už od počátku, když se o nich jenom mluvilo, je Středočeské vedení a hlavně Marcel Chládek, náměstek hejtmana Středočeského kraje a stínový ministr školství za ČSSD.

Na středočeském webu byla interpretace výsledků napadena dokonce dvakrát - na začátku i na konci prázdnin. Objevil se tam i tak silný titulek, že se ParlamentníListy.cz rozhodly zjistit, jak se tedy věci mají. Titulek zněl „M. Chládek: Ministr Dobeš je lhář, ať se za své výroky omluví".

Více čtěte:

Dobeš si posvítí na střední školy. Je jich prý zbytečně moc

Dobeš jako říšský protektor. I tak může vypadat protest studentů

Příčinou tohoto nařčení se stala opakovaná vyhlášení ministra Dobeše, že středočeští studenti skončili mezi nejhoršími. Jistě vážné nařčení, které by mohlo mít za následek například odliv studentů ze středočeských středních škol a gymnázií a jejich přechod do blízké Prahy nebo Hradce Králové a dalších měst.

ParlamentníListy.cz oslovily ministerstvo školství kvůli číslům a samotného ministra Josefa Dobeše (VV) kvůli několika dotazům. Není přeci možné, aby ministr školství lhal. Stejně tak redakci připadalo nestandardní, když někdo o ministrovi školství veřejně, byť na svém webu vyhlašuje, že je lhář. Jaká je tedy pravda? Posuďte sami.

Středočeská tabulka: Matematika 12., Český jazyk a literatura 11. cizí jazyk 6.

Přímo na středočeském webu se lze dočíst: „Ministrem zmiňovaný „propad" a označení těchto výsledků za „jedny z nejhorších" ve skutečnosti znamenají, že se Středočeský kraj umístil v hodnocení krajů na třetím (matematika), šestém (cizí jazyk), potažmo pátém místě (český jazyk a literatura) na vyšší úrovni obtížnosti." To opravdu nejsou špatné výsledky, ale dokázalo je jen 5,5% žáků. Zbývajících 94,5% se týkají další čísla. V jednodušší verzi maturity se totiž umístili Středočeši na místě dvanáctém (matematika), šestém (cizí jazyk) a jedenáctém (český jazyk). Tolik čísla přímo ze středočeského webu. ParlamentníListy.cz se zajímaly, co to znamená konkrétně, neboť jedenácté a dvanácté místo ze čtrnácti možných opravdu není úspěch ani v náznaku a šesté místo je zkrátka průměr.

Více o státních maturitách najdete ZDE

Jenom 112 statečných Středočechů

Středočeský kraj měl celkem 8605 žáků, kteří se přihlásili ke společné části maturitní zkoušky, v celé ČR to bylo celkem 98216 žáků.
Ovšem náročnější verzi maturity alespoň z jednoho předmětu si vybralo pouze 469 středočeských žáků, to jest 5,5%. Z toho jenom 112, tedy zhruba čtvrtina z toho počtu našla odvahu a schopnosti složit ve vyšší úrovni obtížnosti zkoušku z obou povinných předmětů.
V rámci celé ČR si vybralo alespoň jeden povinný předmět ve vyšší úrovni obtížnosti celkem 6352 žáků, takže cca 6% z přihlášených.
Z toho 2127 - tedy třetina žáků konala ve vyšší úrovni obtížnosti oba povinné předměty. A řečí čísel je to tak, že třetina je o dost víc než čtvrtina a Střední Čechy se 112 odvážlivci opravdu nepůsobí příliš přesvědčivě.

Pomocí je zpětná vazba


Parlamentní Listy.cz položily ministrovi školství dotaz, zda s tím bude vedení resortu něco dělat třeba ve formě metodické pomoci středočeským školám, nebo jsou některé školy v přímém ohrožení? „Školy dostaly zprávu o výsledcích maturit, jakousi zpětnou vazbu 31. 8. Česká školní inspekce bude navštěvovat školy, kde došlo k špatným výsledkům a bude jim poskytovat podporu, zároveň však bude do určitého termínu vyžadovat nápravu." odpověděl redakci ministr Dobeš, který si, zdá se, za svými slovy ohledně výsledků středočeských maturit stojí a jak čísla i graf ukazují, ne bezdůvodně.

Nepříjemná informace - užitečná informace

O výpadech stínového ministra Chládka se ministr Dobeš pro ParlamentníListy.cz vyjádřil: „Středočeskému kraji jsme 20. 7. poslali zpětnou vazbu v podobě komplexní zprávy o výsledcích jarní maturitní zkoušky, ze kterých je patrné, že Středočeský kraj se dostal do pásma podprůměrných krajů. Rovněž tři další kraje nedosáhly dobrých výsledků - Liberecký, Karlovarský, Ústecký.

Je však nutné zmínit, že Ústecký a Karlovarský kraj mají objektivně nevýhodnou sociální strukturu obyvatelstva, což má samozřejmě vliv i na tyto výsledky. Z žádného z těchto krajů jsem však nedostal odsuzující reakci." říká ministr Dobeš a ještě dodává: „Velmi oceňuji hejtmanku Ústeckého kraje Janu Vaňhovou, hejtmana Libereckého kraje Stanislava Eichlera a hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného, že umějí naslouchat těmto informacím.
Chápu, že pro stínového ministra školství Chládka je zpráva o souhrnných výsledcích maturit středočeských škol nepříjemná, ale jestli chce vystoupit ze stínu, musí se naučit pracovat i s nepříjemnými informacemi." Tolik ministr školství Dobeš exkluzivně pro ParlamentníListy.cz.

Chyby je nutné si přiznat

Jeho slova ale nejsou moc dobrým vzkazem pro rodiče středočeských dětí. Rozhodně je to nepřesvědčí o kvalitě studia a kousek leží Praha, která se naopak umístila mezi nejlepšími.
„Především je to zajímavý vzkaz pro představitele kraje, zejména co se týče úvah o případné restrukturalizaci vzdělávací nabídky v kraji." říká k tomu ministr. „I když nechci tyto první výsledky maturit přeceňovat, je zřejmé, že ačkoli jsou školy ve Středočeském kraji v blízkosti Prahy, kvalita vzdělání je zde výrazně nižší a školy dosahují mnohem horších výsledků. A to je alarmující! Ministerstvo školství je připraveno kraji pomoci, ale to musí nejprve druhá strana, tedy kraj připustit, že pomoc potřebuje." glosuje výroky stínového ministra Chládka současný ministr školství.

Odstoupit od státních maturit není možné

Zajímalo nás, jak vidí ministr školství budoucnost státních maturit v případě, že se po volbách ujme moci levice. Zruší je? Nezruší je? „Odstoupit od státních maturit není možné. Nastavil se správný trend a je třeba pokračovat a dále vyvíjet tlak na to, aby kvalita středních škol rostla." vzkazuje Středočech, ministr školství Josef Dobeš.

Související:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lea Vlasáková

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…