Místo vlády bude šéfa SZIF jmenovat asi přímo ministr

06.03.2011 20:30

Vláda zřejmě podpoří návrh koaličního poslance Pavola Lukši, aby ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) jmenoval i odvolával ministr zemědělství, nikoli vláda, jak tomu je nyní.

Místo vlády bude šéfa SZIF jmenovat asi přímo ministr

Vyplývá to z návrhu usnesení vlády, kde je kabinetu doporučeno souhlasit s novelou bez připomínek. Lukša předlohu odůvodňuje tím, že současná právní úprava neodpovídá zákonnému vztahu mezi ministerstvem a fondem. Předkládá ji po dohodě s ministerstvem zemědělství. 

Odpovědný je ministr. Měl by tak šéfa jmenovat sám 

Fond podle Lukši dostává z kapitoly ministerstva zemědělství dotace na evropskou společnou zemědělskou politiku i na krytí správních výdajů. Ministr zemědělství navíc nese odpovědnost za to, že fond bude peníze na společnou zemědělskou politiku používat řádně. Tento vztah a odpovědnost ministra by proto podle Lukšova názoru měly být promítnuty do způsobu jmenování ředitele a také schvalování statutu fondu.

Návrh by měl projít hladce i sněmovnou a Senátem. Stínový ministr zemědělství Michal Hašek (ČSSD) už dříve uvedl, že proti novele nic nenamítá. Stejného názoru je i předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. 

Fuksa chce více vlivu. I jinde 


SZIF není jedinou institucí, ve které chce ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) zvýšit svůj vliv. Podobný záměr má i s Pozemkovým fondem. Nelíbí se mu totiž, že za obě instituce nese odpovědnost, ale nemá na ně přímý vliv. S jeho záměrem prý souhlasí premiér Petr Nečas (ODS). 


K plánu získat větší vliv nad SZIF, přes který prochází většina zemědělských dotací, přiměla Fuksu podle týdeníku Euro zkušenost s bývalým šéfem fondu Tomášem Révészem, jehož před Vánoci na ministrovu žádost odvolala vláda. Důvodem Révészova odvolání bylo podle ministerstva prosazování netransparentní a nevýhodné výměny informačního systému SZIF.

Související:

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: jas, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

14:52 Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

Mohou někteří zaměstnanci České pošty doručovat klientům balíky podle toho, jestli se jim chce, nebo…