Pochodovali jsme společně pro zdraví a proti diabetu

02.12.2014 10:48

V současnosti je na světě více než 382 milionů lidí trpících diabetem neboli cukrovkou. Do roku 2035 vzroste tento počet podle odhadu odborníků až na 592 milionů! 1 Takováto pandemie je hrozivá zejména z toho důvodu, že ve většině světa zůstává neodhalená a to až u poloviny nemocných. V České republice se s diabetem léčí přes 840 tisíc lidí a každý rok přibude až 20 tisíc nově registrovaných diabetiků.2 Nejvíce obyvatel přitom postihuje diabetes 2. typu, který má často souvislost s nezdravým životním stylem a který můžeme včasným odhalením a prevencí ovlivnit.

Pochodovali jsme  společně pro zdraví a proti diabetu
Foto: thinkstock - playnet fotobanka
Popisek: ilustrační foto

Česká republika se proto jako každý rok připojila  k Světovému dni diabetu, který i letos proběhnul 14. listopadu. Toto datum nebylo zvoleno náhodou, upomíná na den narození Fredericka Bantinga, který spolu s Charlesem Bestem stál u objevu inzulinu. Letošní Světový den diabetu navíc odstartoval tříletou kampaň pořádající nadace World Diabetes Foundation zaměřenou na spojení zdravého života a diabetu. Stěžejní bude zejména téma zdravé stravy a její důležitost jak při prevenci diabetu 2. typu, tak při efektivním zvládání diabetu, umožňujícím vyhnout se komplikacím. Všechny aktivity v rámci Světového dne diabetu pak zastřešil slogan „Diabetes: chraňte naši budoucnost.“

Jednou z plánovaných aktivit , která se uskutečnila v České republice byl  i happening před Fakultní poliklinikou VFN na Karlově náměstí v Praze a následný pochod ulicemi hlavního města Prahy, který stejně jako v dalších městech světa organizovala  nadace World Diabetes Foundation za podpory společnosti Novo Nordisk. „Naše společnost se soustředí nejenom na léčbu diabetu, ale i na prevenci tohoto onemocnění. Řada projektů, které podporujeme nebo iniciujeme, napomáhá zvyšovat povědomí široké veřejnosti o problematice diabetu a především diabetu 2. typu,“ říká Daniela White, generální ředitelka společnosti Novo Nordisk ČR.

Akce se konala v pátek 14. listopadu 2014  a v průběhu dne si více než šest stovek lidí  nechalo změřit základní hodnoty rizikových faktorů onemocnění diabetes mellitus 2. typu (krevní  tlak, tělesný tuk a hodnoty BMI). Na místě bylo zájemcům k dispozici také například nutriční poradenství, prezentace zdravé výživy či možnost konzultace jídelníčku. V nedaleké poliklinice si  pak hladinu  glykémie a cholesterolu nechalo vyšetřit přes 350 lidí, z toho u 8 byly naměřeny glykémie nad 16 mmol/l (doposud nebyli diagnostikováni jako diabetici).

Před polednem  pak odstartoval  již 11. ročník Pochodu proti diabetu, který připomněl, že i chůzí se dá účinně bojovat proti diabetu 2. typu. Pochod  v Praze osobní účastí podpořil velvyslanec Dánského království v České republice pan Christian Hoppe a obchodní rada a regionální koordinátor pro střední Evropu pan Stig Fugl Lund.  Stejně jako v Praze se tak  konaly Pochody proti diabetu i v jiných městech České republiky, například v Děčíně, Písku, Třebíči, Strakonicích, Táboře či Slavkově u Brna. Kompletní seznam míst a více informací k Světovému dni diabetu v České republice naleznete na  www.dendiabetu.cz.

Záštitu nad akcí převzal prezident České republiky Miloš Zeman, ministr zdravotnictví MUDr. Svatopluk Němeček, MBA, a tváří byl herec Pavel Kříž, který sám trpí diabetem 2. typu. Jedním z cílů letošního ročníku Světového dne diabetu bylo i získat pozornost velkého množství pacientů, kteří o svém diabetu nevědí a tudíž ani nemohou být správně léčeni. V České republice se počet osob s dosud nediagnostikovaným diabetem odhaduje na čtvrt milionu. 3

Světový den diabetu

Světový den diabetu byl vyhlášen v roce 1991 Mezinárodní federací pro diabetes (IDF) a Světovou zdravotnickou organizací (WHO) jako reakce na rostoucí obavy ze zvyšující se zdravotní hrozby, kterou diabetes představuje.

Více informací najdete na www.idf.org

Společnost Novo Nordisk, která má své sídlo v Dánsku, je globální farmaceutickou společností s 90letou tradicí v oblasti inovací a předních řešení při léčbě diabetu. Společnost rovněž zaujímá vedoucí postavení v léčbě hemofilie, v terapii růstovými hormony a hormonální substituční terapii. Společnost Novo Nordisk zaměstnává přibližně 40 000 pracovníků v 75 zemích a své produkty prodává ve více než 180 zemích.

Více informací naleznete na webové adrese www.novonordisk.com

 

[1] IDF Diabetes Atlas, 6th edn.

2 Ústav zdravotnických informací a statistiky - Péče o nemocné s cukrovkou 2012

3 www.diab.cz - Národní diabetologický program 2012

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

4:44 Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s …