David (SPD): Blbost kvete nejen teď na jaře

20.05.2024 14:07 | Ze sítí

Projev na semináři "Geopolitická a bezpečnostní situace v Evropě”, konaném v Poslanecké sněmovně, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu

David (SPD): Blbost kvete nejen teď na jaře
Foto: Aby bylo jasno
Popisek: Europoslanec za SPD Ivan David

Vážení přítomní. Název sdělení je „Perspektivy EU v soupeřícím světě – scénáře dalšího vývoje evropské integrace“. EU v soupeření zejména s Čínou a USA prohrává, jak správně konstatovalo na titulní stránce americké médium Politico. Pokud nepřijmeme prohru jako cíl, tak perspektivy pro život v Evropské unii jsou velmi nepříznivé. Jsou pro nás o to horší, že trvání Evropské komise a dosavadní většiny Evropského parlamentu na prohloubení integrace, to znamená na oslabení až odstranění samostatnosti členských států, je neměnné. Je otázka, jak bude naloženo s ostrůvky pozitivní deviace v Maďarsku a na Slovensku.

Reforma je v několikaleté perspektivě vyloučena. Byla by možná, pokud by Evropská unie dospěla do ještě hlubší krize, než v jaké už je. Její neřešitelnost za stávajících podmínek by si vynutila zásadní řešení. Pokud volby podstatně nezmění složení Evropského parlamentu a vlivní představitelé Evropské komise nebudou donuceni uznat bezvýchodnost situace a představitelé Evropské rady se neosmělí k větší autonomii rozhodování, pak nebude možné zmírnit nepříznivé důsledky dosavadního vývoje.

Evropská unie dnes nemůže soutěžit s Čínou a dnes s celým rostoucím BRICS, protože nemá potřebný potenciál a dávno ztratila dynamiku a dospěla k regresi v mnoha oblastech. Evropská unie nemůže soutěžit ani s USA, protože její nejsilnější státy jsou vazaly USA a USA řeší svoje problémy na úkor tohoto, jak se v Evropské unii stále opakuje, klíčového partnera při povinném posilování takzvaného transatlantického spojenectví. USA například neváhaly posílit svoji konkurenceschopnost ve vztahu k Evropské unii likvidací levného energetického zdroje Nord Stream.

Oficiální Brusel jásá, že se zbavil závislosti na ruských zdrojích a odbytových možnostech, a veřejnosti zamlčuje to, co je jinak zřejmé, že posílil svoji závislost na USA. Klíčový transatlantický spojenec tedy není oporou, ale zátěží tím více, že je závislý na globálním postavení dolaru jako hlavní rezervní měny, která podléhá zrychlující se dedolarizaci.

Představitelé Evropské unie hovoří o světlých zítřcích, příležitostech a perspektivách, ale v dokumentech se současně hovoří o rostoucí chudobě, růstu počtu bezdomovců a rodin, které nejsou schopny udržet dosavadní životní úroveň ze svého příjmu. Následovat bude nutně růst nezaměstnanosti, protože bude mizet příležitost k pracovnímu uplatnění.

Mnoho lidí se dnes dokáže realizovat v oblasti úplně nových pavěd a snaží se na sebe upozornit nově objevenými teoretickými koncepty. Nejde jen o desítky úplně nově definovaných pohlaví, tedy genderů. V oboru teoretického zkoumání bídy to jsou objevy speciálních druhů bídy. Například „energetická chudoba“ je stav nedostatku finančních prostředků na zajištění potřebných energetických zdrojů. Analogicky „dopravní chudoba“ neumožňuje dostatečně cestovat, atd.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.