Porodnice v Nemocnici Benešov

21.06.2011 17:04 | Zprávy

Oddělení gynekologicko-porodnické patří vedle chirurgie a interny k nejdříve založeným oddělením v Nemocnici Benešov.

Porodnice v Nemocnici Benešov
Foto:
Popisek:

PORODNICE

Nejdůležitějším mezníkem v novodobé historii oddělení je rok 2002. Její budova tehdy prošla generální rekonstrukcí a přístavbou. Od té doby sídlí v moderním pavilonu, který personálu i pacientkám po všech stránkách vyhovuje.

V porodnictví díky více než 1200 porodům ročně patří k jedné z největších porodnic v kraji. V roce 2006, oddělení porodnice získalo titul „Baby Friendly Hospital“ˇ - Nemocnice přátelská k dětem, jako jedna z  prvních porodnic ve středočeském kraji. Všechny matky po porodu mohou využívat tzv. „rooming in“ tj. přítomnost dítěte 24 hodin u maminky. Přítomnost dalšího rodinného příslušníka u porodu je na oddělení porodnice vítána a této možnosti využívá více než 40 % rodiček.

Snahou týmu pracovníků oddělení porodnice je, aby se rodička cítila dobře, nebyla stresována novým prostředím a aby na období, kdy přivedla svého potomka na svět, ráda vzpomínala.

Všechny pokoje jsou standardně vybaveny sociálním zázemím – WC a sprcha. Pokoje jsou většinou dvou či třílůžkové. Tak jako i v jiných nemocnicích, i porodnice v Benešově má pro zajištění většího soukromí jedno a dvoulůžkové pokoje tzv. nadstandardní, za které si pacientky připlácejí. Na porodnici některé tyto pokoje mají i rozkládací křeslo ve formě lůžka pro partnera rodičky, takže celá rodina může radostné chvíle po narození dítěte trávit spolu a mohou tak na období strávené v porodnici rádi vzpomínat.

V současné době je oddělení porodnice velmi dobře vybaveno i technicky. Může se pochlubit 5 zánovními monitory na snímání ozev plodu, dále moderním ultrazvukovým přístrojem s tzv. 4 D obrazem, který může zobrazit plod v děloze matky zcela plasticky v reálném čase.

V letošním roce jsou pro větší pohodlí pacientek plně používány jednorázové plastové vyšetřovací zrcadla, která se po použití likvidují, místo dřívějších kovových a resterilizovatelných. Výrazně se tím zvyšuje jak bezpečí pacientek, tak i jejich komfort.

V rámci Porodnice Nemocnice Benešov funguje  registrace maminek před porodem. Registrace se provádí formou sepsání porodopisu ve 36. týdnu těhotenství. Preferuje se, nikoliv nařizuje, aby od té doby rodičky chodily do poradny v místě registrace a aby se seznámily s novým prostředím i personálem, takže při vlastním porodu budou přicházet do prostředí, které je jim již známé a které je nebude stresovat.

V současnosti se rozbíhá spolupráce s rehabilitačním oddělením Nemocnice Benešov -  cvičení pro ženy s poruchou udržení moči.
Pro těhotné je připraveno odpolední nebo večerní cvičení opět ve spolupráci s rehabilitačním oddělením za přítomnosti fyzioterapeuta a porodní asistentky.

Závěr porodu však není vždy jen šťastná maminka a spokojené miminko, a tak, jako i v řadě jiných porodnic, i v Nemocnice Benešov je na viditelném místě „baby box“ pro krizové situace v životě rodičky. Důležité je, aby dítě netrpělo a bylo včas a řádně ošetřeno profesionály.

PRIM.MUDr.Stanislav Matoušek, gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov

Irena Kouřilová
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Další články z rubriky

Fialův „úspěch“: EU vám vyžene z hlavy topení plynem a ježdění na naftu. Tvrdě

10:15 Fialův „úspěch“: EU vám vyžene z hlavy topení plynem a ježdění na naftu. Tvrdě

Velkým tématem eurovoleb byl bezesporu blížící se zákaz prodeje nových aut se spalovacími motory. A …