Praktický rádce: Školní batoh, nebo aktovka?

14.05.2015 0:00

Nad otázkou, jestli dát přednost batohu, nebo spíše aktovce, si láme hlavu nejeden rodič, který chce své dítko školou povinné vybavit co nejlépe vzhledem k jeho potřebám a věku. Existuje ale jednoznačná odpověď?

Praktický rádce: Školní batoh, nebo aktovka?
Foto: Shutter
Popisek: kolektiv

Doby, kdy jsme mohli vybírat pouze z několika málo typů školních aktovek, jsou naštěstí tytam. To ovšem rozhodování příliš neusnadňuje, ba naopak. Dnešní možnosti jsou nepřeberné – jednotlivé značky se předhánějí ve svém sortimentu a nabízejí nespočet typů, velikostí, tvarů, provedení i dezénů. V nabídce školních tašek je těžké se orientovat a umět posoudit rozdíly mezi nimi je snad ještě těžší. Málokterý rodič se vyzná natolik, aby pro své dítě z této záplavy neomylně vybral ten správný kus.

Všeobecně panuje zažité přesvědčení, že pro prvňáčky a druháky je nejlepší zvolit klasickou školní aktovku. To proto, že má jednoduché vnitřní členění, nemá zipy a po otevření horní klopy umožňuje rychlou orientaci mezi školními pomůckami. Podle tohoto rozšířeného doporučení je navíc díky stabilnější konstrukci vhodnější pro zdravý růst dítěte než měkký batoh, který by mohl zatěžovat vyvíjející se páteř. Ačkoliv stále platí, že zavazadlo do školy bychom měli vybírat podle věku a tělesných proporcí dítěte, už dávno neplatí, že se pro ty nejmenší školáky hodí pouze aktovky. Dají se bez problému pořídit i takové batohy, které nadmíru vyhovují i náročným potřebám těch nejmenších.

Slovo batoh v nás vyvolává představu nedostatečně vyztuženého ruksaku vhodného pro starší studenty. To je však chyba! Na trhu jsou v dnešní době běžně k dostání i modely s ergonomicky tvarovanou, zpevněnou zadní stěnou i vyztuženým dnem. Samozřejmostí jsou i široké popruhy, které váhu batohu včetně jeho obsahu šikovně a rovnoměrně rozloží na záda vaší ratolesti. Právě dostatečné polstrování v zádech i na popruzích je společně s nízkou hmotností (u prvňáčků by neměla přesahovat 1 200 gramů) nejdůležitější vlastností batohů určených speciálně pro žáky první a druhé třídy ZŠ.

„I když starým dobrým aktovkám ještě úplně neodzvonilo, faktem je, že batohy jsou dnes oblíbené a stále žádanější i pro menší děti. Vyhovují nejen po stránce zdravotní a bezpečnostní, ale nabízejí i dobře uspořádaný vnitřní prostor s množstvím přihrádek, kapes a dalším příslušenstvím, které výrazně zlepšuje funkčnost batohu,“ komentuje aktuální trend Ing. Pavel Smilek, ředitel českého výrobce kvalitních školních zavazadel Leasyn. Ta jsou navíc přehledně seskupena podle věku dítěte do kategorií pro předškoláky, 1. stupeň ZŠ a 2. stupeň ZŠ & starší studenty. Při výběru vám tak odpadnou starosti s tím, jaké zavazadlo se hodí pro jak staré dítě.

To, jak se nakonec rozhodnete, je do značné míry individuální, neexistuje pro to žádné závazné nařízení. Vezmete-li v potaz vaše požadavky, nemůžete šlápnout vedle ať tak či tak. Mějte ale na paměti také to, že pokud dáte přednost batohu s nadčasovým designem, je veliká šance, že dítěti vydrží celý první stupeň. U aktovky musíte dopředu počítat s tím, že se vaše dítě bude nejpozději po druhé třídě dožadovat „dospělejšího“ zavazadla.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…