Před soud kvůli přidělování dotací jde sedm lidí. Korupce v řádech milionů

21.11.2011 19:55

Státní zastupitelství obžalovalo sedm lidí spojených s korupcí při přidělování dotací z Úřadu regionální rady Severozápad. Podle žalobců skupina v čele s Petrem Kušnierzem nutila zájemce platit 10 procent z požadované částky. Úplatky dosáhly ve třech případech několika milionů korun.

Před soud kvůli přidělování dotací jde sedm lidí. Korupce v řádech milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

V případu někdejšího šéfa Úřadu regionální rady Severozápad Petra Kušnierze jde o úplatky ve výši několika milionů korun. Vyplývá to z jeho obžaloby. Podle státního zástupce chtěl Kušnierz minimálně po dvou žadatelích o evropské dotace úplatek. Jednomu z nich prý dokonce řekl, že za vyřízení dotací si účtuje deset procent z jejich výše, a když odmítl, hrozili mu jeho lidé podpálením domu.

Soud bude 14. prosince

Sledujeme téma Korupce  

"Celkem je obžalováno sedm lidí. Před soudem by měli poprvé stát 14. prosince," řekla mluvčí soudu Irena Jeřábková. Kušnierz je ve vazbě od konce března, stejně tak i jeho tři údajní spolupracovníci, kteří měli předávání úplatků zprostředkovávat. Je mezi nimi i jeden Ukrajinec, podle médií vyhazovač z litvínovské diskotéky Calypso.

Ta údajně v 90. letech patřila Kušnierzovu kamarádovi. Další tři lidé jsou stíháni na svobodě a zřejmě jde o podnikatele, kteří na nabídku spolehlivého vyřízení dotací výměnou za úplatek alespoň načas přistoupili. Obžaloba se týká tří projektů - Rodinného hotelu pod Třebouňským kopcem, kde Kušnierzovi lidé slibovali asi 12 milionů korun, pak také projektu Penzion Villa Mannesman a uvažované rekonstrukce fotbalového hřiště v Jirkově-Ervěnicích.

Psali jsme:
Miliardář Babiš to spočetl: Od Sametu utopila republika 5 bilionů v korupci
Držíme hubu jako za komunistů, hněval se miliardář Babiš v Hydeparku
Viewegh: Dost bylo Dalíků, Grossů, Kocourků... Babiš do politiky

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…