Pro většinu Čechů je hazard horší než alkohol a jsou pro jeho úplný zákaz

11.10.2011 14:54

Více jak polovina domácí populace vnímá hazard jako horší zlo než alkohol. Čtyři pětiny veřejnosti pak vnímají hraní hazardních her jako závažný celospolečenský problém. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti SANEP jehož závěry rovněž ukázaly, že více jak dvě třetiny veřejnosti jsou pro úplné zrušení hazardu.

Pro většinu Čechů je hazard horší než alkohol a jsou pro jeho úplný zákaz
Foto: Martin Šimák
Popisek: Herny jsou často kritizovány zejména kvůli kriminalitě

Široké veřejnosti na hazardu respektive na hernách vadí, že mají v dané lokalitě vliv na kriminalitu a veřejný pořádek. Téměř absolutní většina veřejnosti vítá, že dle platné novely loterijního zákona v souvislosti s regulací hazardu, mají obce více pravomocí.

V této souvislosti se rovněž jednoznačná většina domácí populace domnívá, že by jednotlivá města zcela měla zrušit herny v centrech měst a v okolí škol. Rovněž téměř absolutně většinově je ze strany veřejnosti podporováno plošné zdanění hazardu klasickou daní z příjmu již od ledna 2012, což požadují představitelé Věcí veřejných, kteří z vládní koalice vůči hazardu vystupují nejrazantněji.

Veřejnost však v jednoznačné většině stejně tak podporuje i zdanění hazardu nejvyšší možnou daní. Více jak dvě třetiny domácí populace pak podporují i zavedení zvláštní daně, jako např. tzv. „daní za zlo". Celkově negativní postoj jednoznačné části veřejnosti vůči hazardu dokládá poněkud zneklidňující zjištění, že více jak sedmina veřejnosti uvádí, že zná ve svém okolí případ dětí, které jsou závislé na hracích automatech.

 Čtěte také:

Exkluzivní internetový on/off-line průzkum byl proveden ve dnech 6. - 10. října 2011 na vybrané skupině 7.651 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 200 tisíc registrovaných uživatelů 15.772 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Více jak čtyři pětiny dotázaných (82,1%), kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace je toho názoru, že hraní hazardních her jako například rulety, pokeru, ale i výherních automatů a kursového sázení, je v České republice závažným společenským problémem.

Více jak polovina respondentů (51,7%) je pak dokonce toho názoru, že hazard je větším problémem než alkohol. Jistou obdobou alkoholismu je v rámci hraní hazardních her gamblerství, tedy patologická závislost na hře.

Výrazná většina respondentů (84,8%) se rovněž domnívá, že přítomnost heren má vliv na kriminalitu či veřejný pořádek v dané lokalitě.

Více jak desetina dotázaných (14%) zná ve svém okolí případ dětí závislých na hracích automatech, což lze označit za alarmující zjištění.

Čtěte také:

Aktuální novelu loterijního zákona, která obcím v souvislosti s hazardem značně rozšířila pravomoci například o právo regulovat místo a čas provozování heren, považuje za správnou 88,1% dotázaných.

Podle názoru 87,3% dotázaných by měla novela zákona automaticky zrušit herny v centrech měst nebo okolí škol.

Proti možnosti úplného zrušení hazardu a zejména pak návykových herních automatů by se postavila pouze necelá pětina (19,6%) respondentů.

Výrazná většina respondentů (87,8%) se rovněž domnívá, že by mělo dojít k plošnému zdanění hazardu klasickou daní z příjmu, a to již od ledna 2012. O to pak usilují zejména Věci veřejné.

Podle mínění 88,1% dotázaných by měly být zdaněny hazardní hry co možná nejvyšší možnou daní. Dle aktuální novely by se měly prozatím sjednotit pouze odvody na veřejně prospěšné účely, a to do výše 20 % z hrubých výher (přijaté sázky, mínus vyplacené výhry).

Čtěte také:

  •  Ministr Kalousek označil koaličního poslance za blba s malým IQ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, olb

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

svoboda slova

Cituji vás: ,,„Pak tu ale máme spoustu věcí označovaných za ‚dezinformační narativ‘ a podobně, kdy je zřejmé, že se toto označení používá jen jako zbraň proti politickým oponentům." Je zajímavé, že to říkáte zrovna vy, když tato vláda, kde je i ODS a ostatně hlavně sám Fiala dost často toto dělá a n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

10:52 Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

„Poopravil jsem své názory. Už nejsem tak zapřisáhlý amerikanofil jako v osmdesátých letech. Možná, …