Bylo totiž nade vší pochybnost prokázáno, že slouží jako živná půda pro zdraví prospěšné bakterie, má preventivní účinky při onemocnění kardiovaskulárního systému tím, že snižuje hladinu cholesterolu a potraviny, které ji obsahují jsou méně kalorické i při větším objemu. Vláknina napomáhá trávení a v našem zažívacím traktu má čistící schopnosti. Čím více budeme tedy vlákninu konzumovat, tím lépe pro naše tělo.
I když si to někdy neuvědomujeme, vláknina je přirozenou součástí naší potravy. Záleží jen na nás, zda budeme konzumovat potraviny, které jí obsahují dostatečné množství.
Vláknina se dělí na rozpustnou a nerozpustnou. Jedná se o substavci většinou rostlinného původu, celulózu, hemicelulózu, lignin a pektiny, které se nerozloží ani za vysokých teplot ani působením agresívních chemikálií. Pro lidský organismus je nestravitelná a plní v něm naprosto specifickou funkci. Při trávení prochází zažívacím traktem, navazuje na sebe škodliviny, které odvádí z těla.
Rozpustná vláknina se vyskytuje hlavně ve slupkách ovoce, v otrubách, obilných slupkách, sojových produktech a v luštěninách. Najdeme ji zde ve formě pektinů. Působí v tlustém střevě, a má za úkol snižovat kyselost žaludku a zpomalovat jeho vyprazdňování. Má velký význam pro udržování tělesné hmotnosti.
Nerozpustná vláknina je hrubá hmota, která dobře absorbuje, takže při kontaktu s tekutinou zvětšuje svůj objem. Řadíme sem celulózu, která je obsažena v ovoci a v zelenině, obilovinách, otrubách, patří sem ořechy, semena, hodně jí obsahují také jahody. Dále do této skupiny řadíme lignin, nejčastěji v podobě hub.
Při průchodu naším trávícím ústrojím působí jako kartáč, který s sebou stahuje veliké množství škodlivin, která náš trávící trakt obsahuje a brání tak jejich usazování na stěnách žaludku a střev.
Pokud konzumujeme stravu s vysokým obsahem vlákniny, je tedy důležité dodržovat pitný režim, aby se vláknina mohla navázat na vodu a plnit tak svůj účel.
Z popisu je jasné, že vláknina je pro náš organismus a jeho správné fungování důležitá, neboť zabraňuje usazování škodlivin v našem zažívacím traktu a zdokonaluje proces trávení. Bylo prokázáno, že dostatek vlákniny působí jako prevence proti rakovině tlustého střeva.
Bohužel tradiční česká kuchyně obsahuje tohoto důležitého prvku poměrně malé množství a proto bychom ji měli průběžně doplňovat buď uvedenými potravinami nebo alespoň potravinovými doplňky s vlákninou. Svému zdraví tak jedině prospějeme.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Redakce