Fialovy miliony: ODS, knihy, rodina. „Skutečné financování voleb.“

15.05.2024 10:46

V roce 2023 rozjela vláda pětikoalice kampaň Restart Česka. Kampaň se objevila napříč Českem, ale i na webech a sociálních sítích. Kampaň organizoval Pravý břeh – institut Petra Fialy. Jak server ParlamentníListy.cz upozornil už na podzim loňského roku, nebylo jasné, jak přesně byla kampaň financována. Zato publicistka Jana Bobošíková teď zjistila, jak to bylo s financováním podle Bobošíkové neprodejných knih členů ODS. Jistou roli tu prý hrají i čeští daňoví poplatníci.

Fialovy miliony: ODS, knihy, rodina. „Skutečné financování voleb.“
Foto: ČT24
Popisek: Premiér Petr Fiala v pořadu Interview ČT24

Vláda pětikoalice v roce 2023 rozjela kampaň Restart Česka. Kampaň organizoval Institut Pravý břeh – Petra Fialy. Server ParlamentníListy.cz upozornil, že nebylo jasné, jak přesně byla kampaň financována.

Na webových stránkách kampaně ani na webu Pravého břehu nebyla na podzim loňského roku o financích žádná zmínka. Pravý břeh neuvádí dokonce ani financování vlastní organizace, kdo přispívá na provoz, za co utrácí. Neuvádí ani své výroční zprávy.

Cena kampaně na podporu premiéra a zdroje těchto financí server ParlamentíListy.cz zajímaly a Pravý břeh k tomu poskytl jen obecnou odpověď.

„Předpokládáme, že se náklady budou pohybovat v řádu vyšších stovek tisíc korun. Financování kampaně bude vykázáno v souladu s platnými předpisy,“ uvedl Michal Chládek z Pravého břehu. Na otázky, odkud peníze na zaplacení kampaně jsou, kdo je Pravému břehu poskytl, už nereagoval.

Publicistka Jana Bobošíková teď ve svém pořadu Aby bylo jasno otázky okolo financí a ODS ještě rozvedla.

Světla reflektorů namířila na manželku premiéra Petra Fialy Janu Fialovou, prorektorku Masarykovy univerzity, která také publikovala článek v tzv. predátorských časopisech, kde si akademik za publikaci musí platit. Vedle Jany Fialové v predátorských časopisech v minulosti publikovala i Danuše Nerudová, uchazečka hnutí STAN o hlasy voličů ve volbách do Evropského parlamentu.

„Víte, že (Jana Fialová) dále publikovala v nakladatelství premiérova poradce a přítele Františka Mikše, že toto nakladatelství vydává neprodejné publikace členů ODS a že dostává vysoké dotace od státu. A hádejte, koho toto nakladatelství spojené s premiérem dnes sponzoruje? No přece ODS,“ prohlásila Bobošíková a jedním dechem dodala, že čeká na chvíli, kdy se vysokoškolskou prací premiérovy manželky bude zabývat některý z mediálních hlídacích psů demokracie, jako je třeba Deník N.

„Už v minulém díle Aby bylo jasno jsme poodhalili, že se například zabývala rizikem poranění ostrým předmětem ve zdravotnictví a že tato práce obsahovala celých 11 slajdů včetně nadpisu,“ upozornila Bobošíková.

Prorektorka Fialová má na svém kontě i 1 odbornou knihu. Na téma stravovací návyky dětí a školní prostředí, implementace preventivních programů světové zdravotnické organizace v České republice. Tato kniha vyšla v brněnském nakladatelství Books and Pipes.

„A teď to začíná být zajímavé,“ upozornila Bobošíková. „Toto nakladatelství totiž vede další premiérův dlouholetý blízký kolega a v současnosti také oficiální poradce František Mikš a kniha manželky premiéra zde vyšla jako kniha na klíč. To je služba, kdy si autor musí za vydání a distribuci knihy sám zaplatit. K tomuto kroku nakladatelství sahají, pokud považují publikaci za neprodejnou,“ pokračovala Bobošíková. Publicistka též upozornila, že jako premiérův poradce je Mikš placený z peněz českých daňových poplatníků.

A tady se Bobošíková nechtěla zastavit.

„Mimochodem v edici na klíč ve stejném nakladatelství už vyšla například i neprodejná kniha Nejlepší adresa Brno a oficiálně ji napsala brněnská primátorka za ODS Markéta Vaňková proslulá epizodou s bílým práškem na mobilu. Nicméně zadavatelem je ODS,“ poznamenala Bobošíková.

Poté se znovu vrátila k nakladatelství Books and Pipes a zdůraznila, že nakladatelství dostává tučné dotace z rozpočtu města Brna. V jeho čele stojí již zmíněná primátorka Vaňková.

„Zakázky za stovky tisíc tomuto nakladatelství zadává Masarykova univerzita, kde je premiér Fiala profesorem a jeho manželka, prorektorkou a od nástupu Fialovy vlády dostalo nakladatelství účelové dotace ve výši přes půl milionu korun od státního fondu kultury. Ten spadá pod Ministerstvo kultury řízené dalším členem ODS Martinem Baxou,“ uvedla Jana Bobošíková.

Upozornila též, že nakladatelství Books and Pipes teď sponzoruje kampaň ODS před volbami do Evropského parlamentu. Nakladatelství v souvislosti s kampaní uzavřelo smlouvu s Dopravním podnikem města Brna a Bobošíková upozornila, že tady možná nebude něco v pořádku.

Podle zákona o volbách do evropského parlamentu se musí právnická osoba, která se rozhodne podpořit volební kampaň, například reklamou, zaregistrovat u úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. Nakladatelství však u úřadu registrováno není.

„Co myslíte, bude úřad, v jehož čele stojí dlouholetý politik ODS František Sivera důrazně vymáhat nápravu a případně mu udělí pokutu ve výši až 100 000 korun, jak ukládá zákon anebo bude celá věc tradičně zametena pod koberec? Myslím, že B je správně,“ poznamenala v závěru svého vystoupení Bobošíková.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Halóóóó, ..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSaJe , 15.05.2024 11:44:46
Kde je M I L I O N C H V I L E K ??? Kdyš měl máslo na hlavě Babiš, to bylo ale dusno na náměstích. A když má máslo na hlavě Fiala, nic se neděje (?) A voliči ODS a celé 5-tikoalice mají hlavy v písku. Kdy dá Český národ již konečně té prašivé vládě "nafrak" ? Blíží se volby do EU. Tam by to mohlo začít !!!

|  17 |  0

Další články z rubriky

Váš umělec David Černý: Ročně 12 milionů od města Prahy a další dotace

7:10 Váš umělec David Černý: Ročně 12 milionů od města Prahy a další dotace

Umělec David Černý se v debatě o svém nejnovějším díle „motýlů“, visících nad pražskými ulicemi, dov…