Rozhlas: Ředitelka ÚSTR ví, že nebude na prosincové výplaty

26.04.2013 10:59

V souvislosti s děním v Ústavu pro studium totalitních režimů by mohla padnout žaloba, a to na bývalé vedení ústavu v čele s tehdejším ředitelem Danielem Hermanem. Ten totiž prý tak neúměrně zvýšil platy některým zaměstnancům a vyplatil jim i odměny, že nebude v prosinci na platy. Informoval o tom Český rozhlas.

Rozhlas: Ředitelka ÚSTR ví, že nebude na prosincové výplaty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vysvětlení se týká především půjčky 20 mil Kč, kterou poskytla firma Foglové ODS

Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR)  již nyní chybějí prostředky na prosincové výplaty. Připomněl to Český rozhlas s tím, že to uvedla nová ředitelka ústavu Pavla Foglová na zasedání rady.

„Foglová na radě také uvedla, že bývalé vedení ústavu zvýšilo neoprávněným způsobem platy některých zaměstnanců,“ uvedl dále rozhlas.

Někteří radní kvůli tomu zvažují právní kroky. Bývalý ředitel Daniel Herman ale popírá, že by nebylo na platy,  i když přiznává, že rozhodnutí o navýšení platů udělal. Odmítá však, že by kvůli tomu měly koncem roku chybět v ústavu peníze.

„Bylo mi jasné, že je třeba poděkovat zaměstnancům, kteří skutečně plnili velmi dobře své pracovní povinnosti," reagoval Herman ve čtvrtek v pořadu Hydepark České televize.

Předsedkyně rady Petruška Šustrová ale pro rozhlas zdůraznila, že i pro ni byla informace o odměnách velkým překvapením.

„Pro radu bylo největším šokem, když nám paní ředitelka řekla o tom, že byly vyplaceny v obrovské výši odměny za předchozí rok, a to z letošního rozpočtu, že byly zvýšeny platové výměry řadě zaměstnanců a byla tedy porušena rozpočtová kázeň a chybějí prostředky na prosincové platy,“ řekla Šustrová.

Údajně totiž vedení přidělilo odměny zaměstnancům ve výši přes 900 tisíc korun, čímž byl podle Foglové vyčerpán rozpočet na tento rok.

„Odměny se mají vyplácet až na konci roku. Takhle se nemá pracovník proč snažit,“ upozornila v této souvislosti Foglová. Zvažuje proto podat na bývalé vedení trestní oznámení.

Kukánová: Bylo to na politickou objednávku

Rada navíc na její návrh nejnověji odvolala šéfku Archivu bezpečnostních složek Zlatuši Kukánovou. Volnou pozici okamžitě poté obsadila Světlanou Ptáčníkovou.

Podle informací rozhlasu ale Kukánová odvolání odmítla převzít a prohlásila ho za neplatné; podle ní jde o politickou objednávku.

„Domnívám se, že jsem za tu dobu, kdy jsem byla zaměstnána v Archivu bezpečnostních složek, odvedla se svým týmem poctivou práci,“  řekla rozhlasu Kukánová.

Na obranu Kukánové se postavila podle rádia jen jediná členka rady, a to Naděžda Kavalírová. Podivila se prý, jak rychle dokázala Foglová posoudit situaci v archivu, když je ředitelkou dva týdny.  

"Jsem velmi překvapena, v jak krátké době jste pochopila problémy Archivu bezpečnostních složek," uvedla Kavalírová.  

Jenže předsedkyně rady Petruška Šustrová námitky odmítá. Podle ní navíc rada rozhodně na politickou objednávku nepracuje.

„Měli jsme výhrady k různým zaměřením činnosti Kukánové. A mě osobně nejvíce pobouřila tisková konference, kterou svolala před dvěma dny,“  dodala k situaci Šustrová.








 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…