Šimon Heller: Odvolání Daniela Hermana považuji za naprosto skandální

26.04.2013 10:41

Příspěvek ze dne 24.4.2013 k veřejnému projednávání v Senátu ČR na téma "Umírá ÚSTR?" (kvůli časovým možnostem zkrácen)

Šimon Heller: Odvolání Daniela Hermana považuji za naprosto skandální
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Vážené dámy, vážení pánové,

je mi ctí zde dnes vystoupit vedle řady osobností, kterých si osobně velmi vážím. Byl bych však raději, kdyby na Ústavu pro studium totalitních režimů (dále ÚSTR) nedocházelo k takovému zemětřesení a nebylo by tak nutné dnešní veřejné projednávání organizovat.

Odvolání Daniela Hermana z pozice ředitele ÚSTR považuji za naprosto skandální. Bohužel je zjevné, kdo má enormní zájem dostat se k Archivu bezpečnostních složek a kdo má tak zájem zamezit svobodnému bádání v těchto archivech. Je smutné, že konání Rady ÚSTR zapadá do celorepublikového konceptu sociálních demokratů a komunistů.

Náš Jihočeský kraj má již s takovouto koalicí bohužel zkušenost. Jsem však hrdý na to, že právě náš kraj se stal epicentrem odporu proti rudo-oranžovým koalicím. Jsem hrdý na to, že to byli právě třeboňští gymnazisté, kteří dali prvotní impuls k tomu, aby se společnost zamyslela nad tím, jestli je v pořádku, že po 23 letech pouštíme zpět k moci stranu, která je přímou nástupkyní předlistopadové KSČ.

Přibližně za půl roku se nám podařilo po republice zorganizovat více než desítku demonstrací a snad přidělat na čele pár vrásek sociálnědemokratickým hejtmanům, kteří jsou za přizvání KSČM do koalic odpovědní. Během této doby mimo jiné odstoupil dnes již bývalí radní Jihočeského kraje Václav Kučera.

Ukázalo se, že za minulého režimu byl rezidentem StB. Lidí, kteří za minulého režimu zastávali různé funkce ve strukturách tehdejší moci, je jistě řada a je pochopitelné, proč si nepřejí tyto informace zveřejňovat. Právě proto je však svobodné bádání v ÚSTR tak důležité.

Bohužel však žijeme ve schizofrenní době. Necháváme v demokratické politické soutěži stranu, která se hlásí k protiprávnímu minulému režimu. Jiná strana si zase na základě svého usnesení spolupráci s takovouto stranou zakazuje, aby s ní poté do sňatku šla. Pokud odmítnu politický pragmatismus, nemůžu pochopit, proč se sociální demokraté spojili se stranou, kterou sami považují za extrémistickou (viz Bohumínské usnesení). A to nejen na úrovni krajů, ale například i ve zjevné snaze ovládnout ÚSTR.

Závěrem bych rád zdůraznil, že jsem byl pověřen do Prahy přivézt z jihu Čech od studentů jasný vzkaz: „studentská iniciativa Komunisté nepatří ke kormidlu stojí za Danielem Hermanem“.

Děkuji za pozornost. Šimon Heller (mluvčí iniciativy Komunisté nepatří ke kormidlu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka