Sněmovna podpořila novelu o integrované prevenci znečištění

26.10.2012 12:13

Poslanci dnes podpořili změnu pravidel pro povolování velkých průmyslových provozů znečišťujících prostředí. Aktualizaci zákona o takzvané integrované prevenci vyžaduje směrnice Evropské unie. Předloha míří k posouzení do výboru pro životní prostředí

Sněmovna podpořila novelu o integrované prevenci znečištění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny

Novela podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) neobsahuje zpřísňující pravidla, jen upřesňuje některé principy. Posiluje se podle něho například důraz na využívání nejlepších dostupných technik a zpřesňují se podmínky pro udělení výjimky.

Nově má platit, že úřad zajistí, aby skutečné emise vypouštěné ze zařízení nepřekračovaly úroveň emisí spojenou s nejlepšími dostupnými technikami. Kritéria, za kterých může provozovatel výjimku pro vyšší množství emisí získat, budou tři: zeměpisná poloha zařízení, technická charakteristika zařízení a také odborným posudkem podložený argument, že by náklady na pořízení nejlepší technologie byly nepřiměřené přínosům pro životní prostředí. O výjimku budou moci firmy žádat pouze tehdy, pokud její oprávněnost podloží odbornými posudky.

Předloha také mění úpravu kontrol a zahrnuje nové průmyslové činnosti, například výboru dřevotřískových desek.

Zákon o takzvané integrované prevenci přijalo Česko před vstupem do unie, na jeho základě od té doby krajské úřady vydaly oprávnění k provozu více než 1500 zařízení. Celkem se v EU principy integrované prevence musí řídit na 52 tisíc zařízení, jedná se o velké průmyslové podniky, elektrárny a třeba také chovy hospodářských zvířat a zařízení na likvidaci odpadů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…