Stane se zázrak a lid promluví přímo, mračí se Klaus a referendům říká ne

20.01.2012 7:26

Prezident Klaus odmítá nejen referendum o fiskální smlouvě EU, ale samotný institut referenda a připomíná, že např. i právníci míní, že by se s referendem mělo nakládat velmi opatrně. Těm českým politikům, kteří tvrdí, že smlouva o nové fiskální unii není podstatným zásahem do českého i evropského práva, prezident vzkazuje, že se snaží být papežštější než papež. Sami poslanci Evropského parlamentu totiž dali jasně najevo, že nová smlouva podstatnou změnou práva je.

Stane se zázrak a lid promluví přímo, mračí se Klaus a referendům říká ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

V rozhovoru pro dnešní Lidové noviny prezident republiky znovu vysvětlil, proč se staví proti referendu o fiskální unii, ale i proti institutu referenda obecně. Klaus se mimo jiné domnívá, že ČSSD v posledních dnech populisticky zneužívá svého postavení a populistickým tlakem nutí vládu k rozhodnutí, na které sama nemá dost sil.

Zásah shůry

„Jsem proti institutu všeobecného referenda, který obhajuje ČSSD, nikoli pro jeho případné obecné výhody, ale jen a jedině proto, že dnes ČSSD nemá parlamentní většinu, a myslí si, že může něco vyvzdorovat populistickým tlakem pomocí referenda. I odvěký oponent každého názoru, který vyslovím, Jiří Přibáň, dnes v Hospodářských novinách říká: „Referendum do demokracie patří, ale musí se s ním šetřit. Obrazně řečeno se jedná o teologický zásah do právního systému. Najednou nastává zázrak a svrchovaný lid hovoří přímo.“ Nevím sice, jestli jde o zásah teologický, ale když to odborník na evropské právo z univerzity v Cardiffu říká, tak to jistě musí být pravda,“ míní prezident.

Klaus se domnívá, že i vláda se schovává za institut referenda, mšla by toho nechat a rozhodnout tak či onak. Samozřejmě ve chvíli, kdy bude na stole jasně formulovaný dokument, o podobě fiskální unie se stále ještě jedná.

Klaus v rozhovoru také znovu dokládá, že schválení nové smlouvy představuje nemalý zásah do českého i evropského práva. Ti, kteří to popírají, by se podle Klause měli podívat na stanovisko poslanců Evropského parlamentu. Evropský parlament 521 proti 124 hlasům (při 50 zdržení se) tuto smlouvu odmítl a žádá, aby se stala inherentní součástí Lisabonské smlouvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…