Stresová inkontinence

15.08.2011 11:55

Většina lidí se domnívá, že název stresová inkontinence je odvozen o psychického stresu, tak, jak jej všichni známe.

Stresová inkontinence
Foto:
Popisek:

Většina lidí se domnívá, že název stresová inkontinence je odvozen o psychického stresu, tak, jak jej všichni známe. Jedná se ale o omyl. V tomto případě je myšlen zvýšený nitrobřišní tlak, který začne působit na močovou trubici. Tím se zvýší tlak na její uzávěr, který za normálních okolností, kdy je močová trubice ve správné poloze a okolní pojivové tkáně i pánevní dno jsou pevné, brání úniku moči.

Pokud ovšem nemá močová trubice dostatečnou oporu pevného svalstva, tkání a okolních orgánů, uvolní se ze své optimální polohy. Močový svěrač se také nemusí se zvýšeným tlakem vyrovnat a pootevře se. Tím dojde k náhlému a mimovolnímu úniku moči.

Ke změně polohy močové trubice přispívá uvolnění okolního svalstva a pojivových tkání. Důvodem může být dlouhodobá nadměrná fyzická námaha, těhotenství a porody, které tyto oblasti ženského organismu výrazně a nadměrně zatěžují a oslabují, ale také obezita.

Málokdo ví, že k postupnému ochabování svalstva pánevního dna dochází při chronickém astmatickém kašli. Většinou se příčina zaměňuje za důsledek a inkontinece při kašli se nespojuje s tímto dlouhodobým problémem. Za příčinu uniku moči se pak považuje jednorázově zakašlání, nikoliv oslabení dlouhodobým kašlem.

Většina žen se obává menopauzy nejen kvůli ztrátě mládí a krásy, ale také kvůli inkontinenci. V tomto období ji způsobují změny zapřičiněné snižováním hladiny esterogenů v těle.

Stresová inkontinence se projevuje náhle a nečekaně při zakašlání, výbuchu smíchu nebo jiných emocí, prudkém zatížení břišních svalů při zvednutí břemene nebo při namáhavém cvičení. U většiny žen se vyskytuje nejčastěji, ale zároveň je jedním z druhů inkontinence, který se dá velmi dobře léčit.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

7:11 Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

Ústavní soud zrušil rozhodnutí obecných soudů, které bývalé předsedkyni Energetického regulačního úř…