Světový den boje proti žloutenkám tradičně upozorňuje na prevenci: Je to na tobě!

28.07.2015 0:00

Již poosmé si v úterý 28. července připomeneme Světový den boje proti žloutenkám. Jde o nakažlivé onemocnění způsobené viry, které napadají jaterní tkáň. Nakazit se žloutenkou je poměrně snadné a následky mohou být závažné.

Světový den boje proti žloutenkám tradičně upozorňuje na prevenci: Je to na tobě!
Foto: Shutter
Popisek: nevolnost

Ročně hepatitidám podlehne 1,45 milionu lidí na celém světě. Rozlišujeme sedm druhů žloutenek. Ty se liší typem viru, který je vyvolal, způsobem přenosu, závažností a možnými následky onemocnění. K nejrozšířenějším typům patří žloutenky typu A, B a C. Proti žloutence typu A a B je možné se chránit i očkováním.

Letošní Světový den boje proti žloutenkám s mottem v podobě sloganu „Prevent hepatitis: It’s up to you” („Chraň se proti žloutenkám: Je to na tobě“) má za cíl upozornit na možnosti prevence proti žloutenkám a poukázat na zbytečnost vysokého výskytu nemoci a úmrtí. Celosvětová kampaň, kterou zaštiťuje Světová zdravotnická organizace, se obrací jak na širokou veřejnost, tak na zákonodárce a zdravotnické odborníky a vyzývá k aktivnímu boji proti tomuto onemocnění prostřednictvím větší informovanosti. Většině onemocnění lze předcházet právě prevencí.

Žloutenky typu B a C jsou závažné infekce jater způsobené viry hepatitidy typu B a C. Podle dat Světové zdravotnické organizace (WHO) se v současnosti s infekcí žloutenky typu B a C celosvětově potýká 400 miliónů lidí. Žloutenkou typu A onemocní 1,4 milionů osob ročně. Denně podlehne nějaké z forem virové žloutenky 4 000 lidí.

Prevence hraje zásadní roli v boji proti žloutenkám. Očkování je jednoduchý a účinný způsob ochrany proti žloutence typu A a B. K dosažení ochrany však nemusí dojít u všech očkovaných. Na žloutenku typu C v současné době neexistuje vakcína. Důležitá je proto i tzv. sekundární prevence, která spočívá v kontrole a eliminaci rizikového chování. Od roku 2001 probíhá v ČR plošné očkování kojenců proti žloutence typu B. Do roku 2013 se současně proti žloutence B doočkovávali i 12letí. Většina české populace do 25 let je tak proti žloutence B plošně očkována.

Žloutenka v číslech:

  • Každý den zemře 4 000 lidí na nějakou z forem virové žloutenky.
  • Celosvětově se v současnosti s infekcí žloutenky typu B a C potýká 400 milionů lidí.
  • V loňském roce bylo v České republice evidováno 673 nemocných žloutenkou typu A,

       105 nemocných žloutenkou typu B a 866 nemocných žloutenkou typu C.

Světový den boje proti infekčním žloutenkám je jeden ze sedmi osvětových zdravotních dnů, které uznává a podporuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Aktivity koordinuje společně se Světovou aliancí proti žloutence.

Světová aliance proti žloutence (World Hepatitis Alliance) vznikla v roce 2007 a sdružuje více než 200 pacientských organizací z celého světa. Zastupuje přes 400 milionů pacientů trpících žloutenkou. Cílem Aliance je zvýšit povědomí o tomto infekčním onemocnění a koordinovat boj proti žloutence na celém světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…