Chystáte se v zimě za teplem? Nezapomínejte na zdravotní rizika

03.02.2015 17:38

Na letní teploty si u nás ještě nějakou dobu počkáme. Pokud nejste zrovna trpěliví, můžete nepřízeň počasí vyřešit cestou do teplých krajin, kam si přes zimu jezdí dobít energii stále více Čechů. Ať už se jedná o asijské či africké destinace, všechny exotické země nesou určitá zdravotní rizika, na která je třeba před cestou pamatovat. Konzultovat očkování nebo speciální medikamenty začněte s dvouměsíčním předstihem, radí odborníci.

Chystáte se v zimě za teplem? Nezapomínejte  na zdravotní rizika
Foto: tripzone.cz
Popisek: Středozemní moře při západu slunce

Zájem o očkování na cesty do dalekých krajin se ke konci roku projevuje pravidelně. Sledovat tento trend mohou lékaři v centrech cestovní medicíny, kam by měli cestovatelé zamířit ideálně dva měsíce před svým odletem. „Okolo Vánoc a Nového roku obvykle zaznamenáváme v Centru cestovní medicíny zvýšený zájem o očkování v souvislosti s cestou do exotických zemí. Nejčastěji cestovatele očkujeme proti žloutence typu A a B a dále proti různým nemocem podle epidemiologické situace v místě pobytu a také typu dovolené, “ říká MUDr. Jan Rutsch, vedoucí lékař Centra cestovní medicíny.

Tzv. baťůžkáři mají často jiné nároky na ubytování a stravování než cestovatelé požadující vyšší standart poskytovaných služeb. A tak se může lišit i doporučené očkování pro jednu destinaci. Pokud mi někdo řekne, že v Thajsku chce na třídenní pochod do džungle, doporučím mu doplnit očkování i proti japonské encefalitidě. Stráví-li klient ale celou dovolenou v luxusním hotelovém resortu, proberu s ním možnost očkování proti žloutence, protože ta se hodí kdekoliv,“ vysvětluje na jednoduchém příkladu přínos konzultace s odborníkem MUDr. Rutsch.

Podobně je to například s očkováním proti vzteklině. V hotelu nejspíš nehrozí pokousání od volně se potulujících infikovaných zvířat. Budete-li se ale volně pohybovat v přírodě v Rumunsku, nebo i po městech v Arábii či Indii, setkáte se s opicí či psem poměrně často.  Pokud tedy nestrávíte dovolenou zavření v hotelovém komplexu a plánujete spíše neorganizovanou cestu do Asie, Indonésie nebo Afriky, je na místě uvažovat o ochraně proti vzteklině, která je smrtelné onemocnění.

Web nabízí komplexní informace pro cestovatele

Přehled povinných a doporučených očkování na cesty po celém světě nabízí webové stránky www.bezpecnadovolena.cz. Cestovatelé zde mohou také nalézt informace o tom, kde a především jak dlouho před odjezdem začít na očkování myslet, aby bylo dostatečně účinné a plánovaná dovolená tak mohla proběhnout bez komplikací. Web dále poskytuje adresy českých ambasád a důležitá telefonní čísla pro volání na policii, hasiče a zdravotní záchrannou službu pro všechny země světa.

Očkování proti žloutence typu A a B představuje tzv. cestovatelský základ. Jeho výhoda spočívá v dlouhodobé ochraně, kterou poskytuje, a kombinované vakcíně, která dokáže ochránit proti oběma typům žloutenky najednou. Toto očkování se obvykle doplňuje o další podle vybrané destinace a epidemiologické situace v ní. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…