Očkování proti žloutence typu A a B se vyplatí nejen cestovatelům. Vakcína Twinrix Adult je do konce června dostupnější

23.06.2015 17:11

Očkování proti žloutence typu A a B je považováno za tzv. cestovatelský základ a doporučuje se při cestách za exotikou, ale i po Evropě. Virus žloutenky je velice odolný a navíc vysoce infekční, takže se jím může nakazit kdokoliv. Ochranu proti oběma typům žloutenky poskytuje kombinovaná vakcína Twinrix Adult, která je do konce června dostupnější s 20% slevou na každou dávku na úrovni výrobce. Plánujete-li dovolenou a chcete se na ni vydat s pocitem jistoty, informujte se nejen o zdravotní prevenci na serveru www.bezpecnadovolena.cz.

Očkování proti žloutence typu A a B se vyplatí nejen cestovatelům. Vakcína Twinrix Adult je do konce června dostupnější
Foto: GSK
Popisek: Virem žloutenky A a B se člověk může nakazit prakticky kdekoliv, a to nejen v exotických destinacích, ale i v Evropě či u nás.

Žloutenky typu A a B patří mezi virová onemocnění napadající jaterní tkáň. K přenosu žloutenky typu A dochází fekálně-orální cestou. Znamená to, že virus se z organismu vylučuje stolicí a může být přenesen z osoby na osobu přímo např. špinavýma rukama či nepřímo požitím kontaminovaných potravin, nápojů nebo kontaktem s dalšími znečištěnými předměty (držadla v dopravních prostředcích, madla vozíků, bankovek, apod.). Člověk se tedy může nakazit prakticky kdekoliv, a to nejen v  exotických destinacích, ale i v Evropě či u nás. Virus žloutenky typu A je velmi odolný. Na infikovaném předmětu přežije bez problémů i několik týdnů.

Pro žloutenku typu B je charakteristický přenos tělními tekutinami. Často se infekce šíří při nechráněném sexuálním styku.  K nákaze stačí, aby se do těla dostalo mikroskopické množství infikované krve nemocného nebo chronického nosiče viru, ke kterému může dojít v kosmetických salónech (pedikúra, manikúra, tetování a piercing), při zubních ošetřeních či lékařských zákrocích.

Spolehlivou prevencí proti nákaze žloutenkou typu A a B je očkování. To se doporučuje nejen při cestách za exotikou, ale i po evropských státech, a je považováno za tzv. cestovatelský základ. Ochranu poskytuje kombinovaná vakcína Twinrix Adult, která se očkuje ve třech dávkách. Dokončené očkovací schéma chrání dlouhodobě.

Kde mohou cestovatelé získat přehled o povinných a doporučených očkováních na cesty?

Web www.bezpecnadovolena.cz nabízí přehledná doporučení týkající se ochrany zdraví při cestování po celém světě. Naleznete zde také informace o tom, kde se můžete nechat naočkovat a kdy před odjezdem očkování zahájit, abyste si dovolenou bezpečně užili. Web dále poskytuje adresy českých ambasád a důležitá telefonní čísla pro volání na policii, hasiče a zdravotní záchrannou službu ve všech zemích světa.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…