To je žumpa, ta sněmovna. 9 z 10 lidí na nic. Poslanec to rozjel

22.11.2011 21:59

Devět z deseti poslanců je nanic, drží prý hubu a skákají jen, jak druzí pískají. Pokud se sněmovna neobmění, nelze prý čekat, že se v korupcí a dalšími nešvary prolezlém Česku něco změní. Tolik slova jednoho z jejích členů, poslance za VV Josefa Novotného. Ten si servítky ohledně politické situace v současnosti nebere stejně jako třeba šéf Strany zelených Ondřej Liška. Právě ten, byť pod pseudonymem, vystupuje i v nové knize Česká ruleta z pera emigranta Zdeňka Červenky. U příležitosti jejího křtu bylo "veselo".

To je žumpa, ta sněmovna. 9 z 10 lidí na nic. Poslanec to rozjel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus u řečnického pultu ve sněmovně

Korupce a hazard. Dva nejpalčivější problémy, které zmítají současnou českou společností. Ani s jedním si současné politické špičky neví rady. Nebo možná vědět ani nechtějí.

Čtěte také: Titanik se potápí. Profesorka Dvořáková o Babišovi a korupci


Této teorii napovídá zejména skoro absurdní přístup politiků, zejména poslanců, k plánované regulaci hazardu. Předpis, který se jí zabývá, byl už devatenáctkrát novelizován, pokaždé  však ve prospěch a ne proti hazardu. Tvrdí to alespoň dlouhodobý kritik českého přístupu k hazardu, poslanec za Věci veřejné Josef Novotný.

Více o korupci ZDE


Problém vidí zejména v postupu Poslanecké sněmovny. "Sněmovna je zlobbovaná žumpa, devadestát procent poslanců je třeba obměnit. Většina politiků jen drží hubu," uvedl Novotný u příležitosti křtu knihy Česká ruleta emigranta ve Švédsku Zdeňka Červenky, který se konal v pražské kavárně Louvre. Právě nová "real fiction" se problematice hazardu a korupce v české společnosti detailně věnuje.

Sekyry a kladiva. Těch se prý dočkáme

Novotný predikuje v souvislosti s regulací hazardu podobně negativní vývoj, k jakému došlo ve třicátých letech ve Spojených státech. Tehdy do ulic vyšly ženy těch, kteří byli na gamblingu závislí. "Směřuje to k tomu, že lidi do toho půjdou s kladivy a sekyrami," řekl Novotný s tím, že postup státu týkající se regulace hazardu je alarmující.

Čtěte také: Veverky vzkazují Kalouskovi: Hazard bude mimo daňovou reformu


Do úst si vzal dokonce konkrétní politiky, a to z řad TOP 09. "Pánové Kalousek a Gazdík jsou poskoci hazardu," řekl s tím, že absolutně nechápe výtky členů právě této strany vzhledem ke své osobě. "Šíří o mně, že se hazardu věnuju z nějakého osobního důvodu, ale to je lež. Nikdy jsem v něm neprohrál ani korunu, ani nikdo z mé rodiny," řekl Novotný.

Na setkání u příležitosti vydání knihy Česká ruleta se objevil ale také její autor, Zdeněk Červenka. Muž, který do Švédska emigroval už v roce 1968, českou politickou scénu ale nikdy sledovat nepřestal, si servítky ohledně porevolučního vývoje rozhodně nebral.

Kožený obědval. Stálo to 600 tisíc

"V roce 1989 jsem doufal, že se situace vrátí k té před první světovou válkou. Ze sna jsem se probral ve chvíli, kdy jsem si přečetl v britském deníku, že Viktor Kožený obědval v restauraci, kde jídlo stojí v přepočtu šest set tisíc korun," uvedl emigrant.

Čtěte také:


Novinář i policista. Oba do basy

Ten vyslovil politování i nad současnou situací. "Novináři si tu zcela otevřeně kupují policisty, aby mohli napsat trhák. V normální zemi by šli do basy oba, jak novinář, tak policista," uvedl zděšený Červenka.

Podobný názor má i bývalý šéf resortu školství a předseda Strany zelených Ondřej Liška. Právě ten v thrilleru zachycujícím praktiky českého podsvětí i svět hazardu vystupuje také. Byť pod jiným jménem - stejně jako ostatní aktéři. Jméno Liška je pro účely knihy zaměněno za Zajíčka.

Realita je ještě horší, děsí Liška

"Z té knihy jde mráz po zádech, skutečný mráz po zádech ale jde kvůli tomu, že ve skutečnosti je vše ještě daleko brutálnější," řekl posmutnělý Liška.

Hazard podle něho "parazituje na společnosti a vysává ji". Navíc si udělal přátele všude - a tedy i v politice.

Více o regulaci hazardu ZDE


Podle poslance Jana Farského z TOP 09, jehož novela nedávno prošla Sněmovnou, jsou ale politici na dobré cestě. "Novela zvýšila pravomoci obcí, zvýšila transparentnost celé problematiky, to jsou fakta," řekl ParlamentnímListům.cz.

Farský se brání: Novotný spekuluje

Kritiku senátora Novotného, který právě jeho stranu obvinil ze lži, označil za spekulace a polemiky. "Jsou to nepodložená a mediálně vděčná obvinění," uvedl na adresu výroků Novotného. On sám se prý snaží s hazardem bojovat patnáct nebo i více let. Dle Farského bez úspěchu.

Právě nedávno schválená varianta zdanění hazardu se přitom právě Novotného Věcem veřejným vůbec nelíbí. Třetinu odvodů ponechává stále v kompetenci loterijních společností a jimi zřízených nadací.

Psali jsme:


Zásadní krok v polistopadovém postavení loterijních společností si podle Novotného smetla TOPka ze stolu sama. Tedy Miroslavu Kalouskovi prý hodili pomyslný klacek pod nohy poslanci jeho partaje. Právě Véčka tak teď navrhují, jak ze šlamastyky ven.

VV mají nový recept na hazard

"Chceme nastavit zcela nové parametry zdanění hazardu a sněmovnou schválený paskvil nám k tomu naštěstí dává vynikající výchozí pozici. Protože tady se povedl unikát, v době, kdy země potřebuje každou korunu, jsme zdanili hazard 2 miliardy do mínusu," uvedl již v minulém týdnu pro ParlamentníListy.cz k plánům VV  Novotný. Jeho partaj tak boj s hazardem  nevzdává.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…