Třetinu českých důchodců čeká exekuce. A čísla stále rostou...

03.05.2012 21:43

Exekuce, které potrápily alespoň jednou za život už mnohého Čecha, se nevyhýbají ani seniorům. Asi málokoho překvapí, že počty uvalených exekucí na důchodce rok od roku zásadním způsobem stoupají. Česká správa sociálního zabezpečení uvádí, že exekuci na důchod registruje nyní u 60 tisíců seniorů. Z penzí jim strhla dosud neuvěřitelnou částku ve výši jedné miliardy korun.

Třetinu českých důchodců čeká exekuce. A čísla stále rostou...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odznak soudního exekutora

A rozhodně se nedá čekat, že bude v nejbližší době tento počet klesat. Právě naopak. Na peníze z důchodů si brousí zuby exekutoři v osmi stech tisících dalších případů. To představuje nyní prakticky třetinu všech penzí v Česku.

Potvrzují to i samotní exekutoři. Jejich bývalá prezidentka Jana Tvrdková nedávno uvedla, že právě důchodci jsou podmnožinou obyvatelstva, která se v Česku obrovským tempem zadlužuje. Starší lidé totiž mnohdy neumějí s penězi hospodařit a jsou důvěřiví. Velmi často tak za jejich problémy stojí agresivní předváděcí prodejní akce či praktiky podomních prodejců.

Jejich vynalézavost a drzost, zdá se, nemá hranice. I ParlamentníListy.cz se na vlastní kůži přesvědčily o tom, jak jednoduché je někoho nachytat.

Žena položila několik otázek a vyžádala si telefonní číslo

Začalo to běžným nákupem v supermarketu. Poté, co reportérka vyjela od pokladny s vozíkem, aby naložila nákup do tašky, přistoupila k ní postarší paní s otázkou: „Vídím, že nakupujete potraviny – záleží vám asi na tom, abyste se stravovala vy a vaši blízcí zdravě, ne?“ Samozřejmě je odpověď jednoznačná. A žena pokračuje: „Já jsem tady z jedné společnosti, která lidem zajišťuje možnost žít zdravě a udržet si zdraví, což v dnešní době znamená i velkou úsporu peněz třeba na lékařskou péči. Můžu vám položit několik otázek?“

Otázky to byly nezáludné, spíše konverzačního typu. Závěrem dotyčná požádala o telefonní kontakt s tím, že někteří, kteří odpovídali, mohou být vylosováni a obdržet nějakou cenu. Po několika dnech zazvonil telefon a reportérka ParlamentníchListů.cz se dozvěděla, že právě ona vyhrála a může přijít i s někým (třeba partnerem kamarádkou) na společný večer s pohoštěním, na kterém dostane hodnotný dar v ceně 500 korun. Kdo by odolal?

ParlamentníListy.cz odolaly, dokonce si nekoupily ani žádný z uvedených zázraků. Jenomže senioři, kteří často nemají dlouhé dny s kým promluvit, tak odolní být nemusí. Věří tomu, že to s nimi ti hodní lidé myslí dobře. Možná nemají už ani přehled o tom, kolik některé výrobky stojí a zda se nedají koupit třeba jinde za podstatně nižší cenu.

Vábení na jakoukoli výhru je ustálený postup

Že tato taktika není zdaleka ojedinělá, potvrdil ParlamentnímListům.cz i mluvčí Sdružení na obranu spotřebitelů (SOS) Jan Votočka. "Ano, jde o nejčastější způsob, jak někoho nalákat – právě oznámením o výhře. Až na místě zákazník zjistí, že pro dosažení výhry je nutné uzavřít velmi nevýhodnou kupní smlouvu. Lidé se přitom často nechají přemluvit, s nákupem nakonec souhlasí a smlouvu uzavřou," uvedl Votočka.

Praktiky prodejců jsou totiž často neúprosné. Senior je seznámen s dokonalostí výrobku, který se musí prodat, a následně je velmi tvrdě vyzýván, aby si ho zakoupil. Výjimkou není ani strašení typu: „Jé, vy máte ale strašnej tlak. Uvědomujete si, že vás v nejbližší době ranní mrtvice nebo zkolí infarkt, když si to nekoupíte?“ Slabé povahy následně rezignují a kývnou alespoň na něco malého – aby si o nich ti dobří lidé nemysleli, že jsou nevděční nebo že kašlou na své zdraví. A rezignují i ti lidé, kteří si evidentně předražené výrobky dovolit nemohou.

Vyřídí půjčku i splátkový kalendář - jen kupte

Prodejci mají připravené splátkové kalendáře a vše potřebné pro to, aby si kupci na výrobek vzali půjčku. Pak přichází na řadu exekuce a živoření na životním minimu. "Jen málokdy se podaří důchodce oddlužit např. osobním bankrotem. Nemají vysoké příjmy, jejich důchody se pohybují kolem devíti tisíc měsíčně, naopak dluhy bývají vysoké kvůli nevýhodným smlouvám," řekla nedávno pro Lidové noviny Garta Mazalová ze Sdružení obrany spotřebitelů.

Dluhy seniory tak často pronásledují až do smrti. „Příbuzní jim nepomohou, buď nemají jak nebo nechtějí. Setkali jsme se dokonce s případy, že se příbuzní přestali se zadluženými seniory stýkat, aby si exekutor nemyslel, že si u nich něco schovali, a nenavštívil je taky,“ říká Mazalová.

V roce 2011 přitom česká správa sociálního zabezpečení uváděla, že za posledních sedm let počet exekučních příkazů z důchodů stoupl o více jak půl milionu. Důchod po exekuční srážce v roce 2010 dostávalo přes 50 tisíc důchodců z necelých tří milionů. Exekuci tedy v té době platili z důchodu zhruba dva důchodci ze sta, nyní se hovoří až o každém třetím seniorovi. V roce 2003 podali exekutoři 150 tisíc příkazů na exekuci z důchodů, v roce 2010 jich už bylo pětkrát tolik, tedy přes 700 tisíc.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…