V Česku byly letos pohřešovány už dva tisíce dětí

24.05.2012 18:43

Pátek 25. května je Mezinárodním dnem pohřešovaných dětí. I v Česku je to den, který se dotýká tisíců rodin. Jen v roce 2011 bylo totiž v Česku pohřešováno 6 550 dětí. A i když jsou ve statistice zahrnuti také "útěkáři" z výchovných ústavů, je vysoké číslo alarmující. Česká policie je při hledání dětí úspěšná v 98 až 99 procentech.

V Česku byly letos pohřešovány už dva tisíce dětí
Foto: Nadace Naše dítě
Popisek: Leták Nadace Naše dítě

Datum, ve kterém celý svět vzpomíná na pohřešované děti, nebylo zvoleno náhodně. Váže se ke dni, kdy se v roce 1979 v New Yorku ztratil tehdy šestiletý Etan Platz. Po odchodu do školy se s rodiči už nikdy neshledal. Jeho příběh vedl americké úřady k intenzivní práci v oblasti ochrany dětí před únosy a pomoci pohřešovaným dětem a jejich rodinám. Evropa si tzv. „pomněnkový den“ připomíná od roku 1986, a to symbolickým kvítkem modré pomněnky.

V roce 2011 bylo v České republice vyhlášeno pátrání po 6 550 dětech, které se ztratily nebo utekly od rodičů a z výchovných ústavů, případně dětských domovů. Úspěšnost vypátrání pohřešovaných dětí je naštěstí vysoká.

„Standardně se při vypátrání dětí pohybujeme okolo 98 až 99% úspěšnosti, nicméně nás ani tato čísla nenechávají chladnými a snažíme se svou práci neustále zlepšovat. V této souvislosti i apelujeme na rodiče, kterým se něco podobného přihodí, aby nás kontaktovali co nejdříve. Pravidlem je, že čím je dítě mladší, tím by měla být doba oznámení polici od ztracení dítěte kratší. Pak můžeme co nejrychleji rozjet pátrání podle konkrétního případu a situace,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz tisková mluvčí Policejního prezídia Pavla Kopecká.

Její slova následně doplnila ředitelka Nadace naše dítě Zuzana Baudyšová. „Jedná se často také o pátrání po dětech, které mají výchovné potíže a záměrně utíkají od rodičů nebo z dětských domovů a výchovných ústavů. Není možné brát jejich útěk na lehkou váhu, považujeme ho za volání o pomoc, protože se dítě většinou nachází v těžké situaci a jediné řešení, které zvolí, je útěk. Což ale není správné řešení a naopak může pro dítě znamenat řadu dalších nebezpečí,“ upozornila Baudyšová.

Mezinárodní spolupráce se neobejde bez zapojení veřejnosti

V roce 2012 bylo již do 10. května vyhlášeno pátrání po 1 976 dětech, z čehož 94 procent tvoří děti ve věku 15 – 18 let, převážně v problematických životních situacích, které řeší útěkem.

Nadace Naše dítě se na ochraně pohřešovaných dětí podílí ve spolupráci s Evropskou federací pro pohřešované a sexuálně zneužívané děti, Missing Children Europe, kde je také Zuzana Baudyšová dlouhodobě členkou představenstva.

Díky nadaci vznikl před dvěma lety v ČR projekt Dítě v ohrožení. Je součástí Národního koordinačního mechanismu pátrání po pohřešovaných dětech (NKMPPD) a napomáhá k rychlejšímu šíření informací o pohřešovaných dětech směrem k široké veřejnosti. Ta se může následně významným způsobem podílet na nalezení a záchraně uneseného či z jiného důvodu pohřešovaného dítěte.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…