Vitamíny v těhotenství a v období kojení

07.02.2014 8:39 | Zprávy

Vitamíny v těhotenství a v období kojení
Foto:
Popisek:

Vitamíny a minerály jsou nezbytnou součástí potravy.

Správné složení jídelníčku je jejich nejpřirozenějším zdrojem. Ale ne vždy se vám podaří zajistit tělu dostatečný přísun syrového ovoce a zeleniny, tepelná úprava vede k jejich znehodnocení a navíc dnešní styl života i prostředí, ve kterém žijeme, přináší velkou psychickou i tělesnou zátěž, takže přirozená dodávka vitamínů z potravy je nedostatečná a je vhodné ji doplnit.


Každý máme snad svého favorita, kterého upřednostňujeme. Nakonec v dnešní době je na trhu nepřeberné množství různých preparátů prodejných v lékárnách, či v síti prodejců potravinových doplňků a každá žena má tedy možnost volby. Je jen třeba si správně vybrat.

O co bychom se však měli zajímat při tomto výběru?
Měli byste znát alespoň zhruba firmu, která preparáty distribuuje, z čeho jsou vyráběny, na jaký problém jsou zaměřeny.


Výrobky, které jsou tzv. cílené (před multivitamíny), tzn. řeší určitý konkrétní problém: např. produkt obsahuje vápník, hořčík a křemík, což je ideální kombinace pro správné vstřebání v těle a řeší konkrétní problém - ochranu proti odvápnění kostí, hořčík navíc je nezbytný pro normální funkci svalů, činnost srdce, oběhový systém, a navíc působí proti podrážděnosti, únavnosti, křečích v lýtkách, bolestech hlavy.


Které vitamíny a minerály těhulka a později kojící mamina potřebuje?


V prvním trimestru těhotenství

  • Vitamíny skupiny B - důležité pro vývoj a správnou funkci všech tkání a orgánů v těle (Z Finclubu nejlépe Vitatabs Multi B - obsahuje komplex vit. B, biotin, kys. listovou).
  • Kyselina listová ,vitamin B9 - prevence a léčba chudokrevnosti, jejím dodáváním lze zamezit vývojové poruše plodu, tzv. rozštěpu páteře, až v 70 % těhotenství (Vitatabs Multi B).
  • Železo - spolu s kyselinou listovou řeší problém chudokrevnosti (Ferromax - obsahuje železo, zinek - ten napomáhá lepšímu hojení ran - a vitamín C).
  • Vitamín C -napomáhá obranyschopnosti organismu před infekcemi, důležitý je pro cévy a kůži, proti únavě a psychickému vyčerpání, urychluje proces hojení (Acerola - v 1 tabletě, která se nechá rozpustit v ústech, mimochodem má výbornou malinovou chuť, je obsaženo 60 mg vitaminu C = denní dávka vit. C pro zdravého člověka, z tropické třešně aceroly a černého rybízu).


Ve druhém a třetím trimestru těhotenství

  • Vitamin C.
  • Vápník, hořčík, křemík - pro tvorbu kostní hmoty, proti odvápnění kostí, příznivé účinky na kloubní vazivo a podkoží, zabraňuje emocím, aby škodlivě působily na člověka (Piimax C Kalkki D - obsahuje vápník a hořčík v poměru 10:6, křemík, vit. C, vit. D - v malém množství).
  • Jód - pro rozvoj intelektu novorozence (Kelpamax - obsahuje jod z mořských řas).


V době kojení

  • Vápník, hořčík, křemík.
  • Jód.
  • Vitamin C.
  • Velké množství tekutin, opět se může mezi ně zařadit vitaminový nápoj (Finedrink Instant - nízkokalorický s obsahem vitamínů a minerálních látek, s jablečnou vlákninou - vit.C, vit.B, vit.E, draslík, vápník, hořčík, biotin, kys.pantotenová).
  • Tyto preparáty jsou vhodné i pro poporodní období k podpoře kojení. Vědecké studie prokazují, že kojení působí preventivně proti vzniku celé řady nemocí od dětství až do dospělosti. Existuje také souvislost mezi kojením a intelektem.


Je třeba se zmínit také o ženách, které jsou vegetariánkami (konzumují převážně rostlinnou stravu) nebo vegankami (konzumují jenom rostlinnou stravu bez vajec a mléka).
Vyloučením jedné nebo více potravin, zvláště v období těhotenství a laktace může vést k nedostatku některých významných živin, které mohou ovlivnit zdraví a vývoj dítěte.
Proto tato strava vyžaduje zvláště pečlivé plánování složení stravy.
Doplňky některých živin jsou obvykle nezbytné.


Je prospěšné tedy dodávat:

  • Vitamin C a E,
  • Železo,
  • Vitamin B12,
  • Vápník, hořčík, vitamín D ve větších dávkách, než které stačí ženě, která jí pestrou různorodou stravu.

Někdy je vhodné u žen - veganek poradit se s odborníkem přes výživu, který stanoví nejvhodnější složení stravy, aby žena v období laktace nestrádala.



vitaminy.jpg

 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Fialův „úspěch“: EU vám vyžene z hlavy topení plynem a ježdění na naftu. Tvrdě

10:15 Fialův „úspěch“: EU vám vyžene z hlavy topení plynem a ježdění na naftu. Tvrdě

Velkým tématem eurovoleb byl bezesporu blížící se zákaz prodeje nových aut se spalovacími motory. A …