Vlastimil Tlustý odborářům: Šetřete se. Utrpení teprve začne

22.05.2011 9:23

Mají lidé proč demonstrovat? Ještě ne. Proč? Protože problém, který vláda řeší současnými reformami, je pětinásobně, desetinásobně větší. Řekl ParlamentnímListům.cz po dlouhé roky ekonomický expert ODS, exministr a exposlanec Vlastimil Tlustý. Jeho vzkaz desetitisícům demonstrantů na Václavském náměstí a jejich velmi nahlas hřímajícím řečníkům zní: Šetřte síly, musí být mnohem hůř.

Vlastimil Tlustý odborářům: Šetřete se. Utrpení teprve začne

„Už tři roky je tu snaha popírat krizi a je snaha vytvářet dojem, že buď právě skončila, nebo příští týden skončí. A já myslím, že už je naprosto evidentní, že jestli dodneška někomu nebylo jasné, tak dnes už by mělo být jasné, že to není pravda, že nekončí a hned tak neskončí," řekl ParlamentnímListům.cz Tlustý.

Podle něj ekonomická situace v níž se nacházíme, nemá před sebou žádný automatický zvrat k lepšímu. „Prostě zázrak se neblíží. A v situaci, kdy zázrak se neblíží, nezbývá nic jiného než přiměřené reformy, které na tu situaci zareagují. A ty nejsou ani připravovány, ani diskutovány. Vše se odehrává v takové zastírací mlze, ve které se ten problém zvětšuje a blíží. A co je ten problém? Ten problém je, že české veřejné finance si zvykly na 150 korun miliard dluhů," myslí si Tlustý.

Demonstraci odborů sledujeme ZDE

Ještě můžeme přistát bez podvozku

Podle něj se stačí rozhlédnout po Evropě, kam se země dostanou, když se problémy, které hrozí i nám, neřeší. Řecko, Portugalsko, Irsko, Španělsko to myslím dokonale ukazují," vyjmenoval Tlustý příklady.

„ČR se podle mě blíží situaci, kdy, jestli investoři už nejsou ochotni těm jmenovaným zemím půjčovat za původní vlídné úroky a ty úroky se dramaticky zvyšují, ty země následně nejsou schopny dostát svým závazkům. A pokud Česká republika neabsolvuje nezbytné reformy, tak je na cestě k podobným událostem," popsal svůj názor někdejší vlivný politik.

"Teď se letadlo ČR řítí ve vývrtce k zemi a jak všichni kdo létají vědí, vývrtka se dá zvládnout do určité rychlosti. Pak následuje havárie. A má-li to letadlo přistát řízeně s minimalizovanými škodami, pak bych řekl, že ještě máme čas přistát s nevytaženým podvozkem," zabrousil Tlustý do světa aviatiky.

Ještě není proč demonstrovat

„Proto se mi zdá, že dnes ještě k demonstraci důvody nejsou, ale při téhle nečinnosti vlády už brzy budou a brzy bude velmi zle. Čili vzkaz demonstrujícím je: Šetřte síly. Dnes by se podle mě dalo demonstrovat kvůli jediné věci, a to kvůli nečinnosti vlády," konstatoval Tlustý.

Vše k demonstraci odborů ZDE

Podle něj by prioritou vlády mělo být, vůbec ty problémy pojmenovat. „A pak říct národu, že jsme si tady všichni zvykli na 150 miliard deficitu každý rok a že takhle už to dál nemůže pokračovat. Pak se samozřejmě, jak už to při řešení problémů bývá, musí objevit varianty řešení, co se s tím dá dělat," definoval Tlustý schéma, podle nějž by se mělo postupovat.

„Ony jsou všechny ty varianty z pohledu lidí špatné, nikomu se to líbit nebude, ale korektní je říct, že ta poslední varianta je jasná, to teď veřejnost uvidí na vývoji v těch zmíněných zemí, a to je důsledek nečinnosti vlády. Proto já, kdybych dnes demonstroval, psal bych na svůj transparent: Začněte něco dělat a přiznejte pravý stav věcí," prohlásil.

Odpor už teď? Neštěstí

Současně dodal, že v tom, že lidé dnes demonstrují, je situace nešťastná. „Protože nic pořádného, přiměřeného, odpovídajícího té situaci se nechystá a přesto to vyvolává takovýto odpor. Tak si představte, jaký odpor to vyvolá, až ty reformní snahy budou přiměřené. To znamená, až nepůjde o pět ale o padesát miliard," obává se Tlustý.

Podle něj je slovo reforma ve vládní podobě už dávno zničeno. „To co vláda dnes chystá, to nejsou žádné reformy, to jsou drobné parametrické změny s efektem dosahu jednotlivých miliard korun. Ale před českými veřejnými financemi jsou změny, které budou muset reprezentovat desetinásobků té ceny," míní Tlustý.

Ač se to zdá neuvěřitelné, vysekl poklonu odborům. „Já musím říct, že odbory dne mají, což nebývávalo zvykem, ekonomicko-analytický tým, jehož výstupy a prognózy jsou pravděpodobně nejblíže realitě".

Odboráři mají dobré ekonomy

Nabízí se tedy otázka, když se Tlustý shoduje na výstupech ekonomické situace s odbory, co lze očekávat, když podle něj se demonstruje v době, kdy se vlastně nic moc neděje? „No odpověď člověka, kterému jsem podle svého přesvědčení popisoval dnešní situaci a nutný vývoj k jejímu odvrácení, byla: To si ale líbit nenecháme," popsal Tlustý a dodal, že zmíněným člověkem byl taxikář a ne žádný bojovník odborů, jak by se mohlo zdát.

Pak-li že vládou chystané reformy popsal jako drobné parametrické změny, důchodovou reformu smetl ze stolu. „To není reforma, to je krok stranou. Je to úplný nefunkční nesmysl o kterém můžeme říct, že když už nic neumíme, tak uděláme alespoň tohle, aby se dalo říct, že jsme něco udělali. Ale nepřináší to nic. Vlastně pardon. Přináší to samozřejmě peníze pro pět miliardářů a jejich fondy. Ale pro důchodce, pojištěnce a společnost to nepřináší nic, ale to vláda jistě tuší," míní Tlustý.

Důchodová reforma? Zisk pro miliardáře

„Když už včera řekli na tripartitě řekli i zaměstnavatelé, že důchodovou reformu ve vládní podobě považují za nesmysl a nechtějí jí, tak jim to můžete věřit, protože na téhle věci se obvykle zaměstnavatelé s odbory neshodují. A když se shodnou, tak je to asi fakt špatně," uzavřel Vlastimil Tlustý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…