„Xaver měl pravdu.“ Na co už Vášáryová zapomněla. Co se děje na Slovensku

27.05.2024 10:24 | Rozhovor

Úsilí o ukončení vzájemného zabíjení příslušníků dvou slovanských národů ve válce je vzhledem k dlouhodobému působení Roberta Fica ve vysoké politice a členství země v EU unikátní. „Není se proto co divit, že je permanentním terčem bezcharakterních novinářů, kteří jsou o něm ochotni zveřejnit cokoliv, co by mohlo znechutit jeho voličské portfolio a současně zfanatizovat sympatizanty politických stran proklamujících své ukotvení v labyrintu euroatlantických hodnot. Ostatně atentátník ze středoslovenské Handlové je toho odpudivým důkazem,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz bývalý ředitel Slovenské televize Radim Hreha.

„Xaver měl pravdu.“ Na co už Vášáryová zapomněla. Co se děje na Slovensku
Foto: Reprofoto: Twitter
Popisek: Situace po střelbě na slovenského premiéra Roberta Fica

Na Slovensku jste žil přes čtyřicet let a dokonce jste tam působil v pozici šéfa veřejnoprávní STV. Napadlo by vás vůbec, že k něčemu takovému, jako je atentát na předsedu vlády, tam může dojít?

Ne. Byla to otřesná zpráva o to více, že nešlo o pokus zavraždit neznámého člověka, nýbrž veřejně známou osobnost, s níž jsem několikrát jednal osobně.

Motivem atentátníka byl prý nesouhlas s politikou Ficovy vlády včetně jejího rozhodnutí o zrušení Úřadu speciální prokuratury, změny trestního zákoníku či zastavení dodávek zbraní a munice ukrajinské armádě včetně transformace slovenské veřejnoprávní televize a rozhlasu s cílem zvýšení objektivnosti zpravodajství. Co si o tom myslíte?

Je-li tomu tak doopravdy, pak atentátník pouze cituje nesouhlasné postuláty slovenské parlamentní opozice, které nekriticky a trvale umocňuje slovenský mainstream s občasnou podporou obdobně „seriózních“ evropských korporátních médií, která se i po sedmém říjnu 2023 stylizují do role nezávislých žurnalistů. Tito novináři, stejně jako slovenští opoziční politici, uplatňují principy byznysové západní demokracie, neboť zmíněné záměry byly součástí volebních programů vítězů voleb. Předseda strany Smer-SD Robert Fico a stejně tak předseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini je veřejnosti tlumočili nejen v předvolební kampani, nýbrž je požadovali po bývalé vládě i v pozicích opozičních parlamentních politiků, což slovenská média hlavního proudu trvale ironizovala a nepodloženě spekulovala o jejich prokorupčních, resp. protievropských dopadech.

Proč bylo třeba rozhodnout o zrušení Úřadu speciální prokuratury?

Vytvoření Úřadu speciální prokuratury, resp. Speciálního soudu, bylo účelově populistickým krokem tzv. proevropských politiků, jejichž zřízení glorifikovala tzv. seriózní média, aniž by tento proces důsledně analyzovala. Pro začátek stačilo oslovit soudce, prokurátory včetně vyšetřovatelů, kteří zůstali na svých pozicích, a jejich stanoviska porovnat s názory jejich kolegů, které zcela pochopitelně zlákaly speciální pozice se speciálními pracovními podmínkami včetně speciálních mezd, aniž by se v systému hierarchie soudů a prokuratury principiálně něco změnilo. Konečnými rozhodovacími institucemi totiž zůstaly Nejvyšší soud stejně jako Generální prokuratura.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Hroník

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Xaver to o slovenské komediantce řekl přesně. Ožralá kulisák ji kdysi vytáhl do politiky, ne její schopnosti. Už jen čekám, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 27.05.2024 10:55:02
až emigruje do ČR a připojí se k dalším parazitům.

|  28 |  0

Další články z rubriky

„Byli nějací opatrní.“ Zbořil a „podivný“ summit o Ukrajině, který nedopadl

16:00 „Byli nějací opatrní.“ Zbořil a „podivný“ summit o Ukrajině, který nedopadl

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „Podivné,“ hodnotí mírový summit ve Švýcarsku politolog Zdeněk Zbořil a dodáv…