Nejsou děti. Nenarodily se. Evropa začíná letos oficiálně vymírat

26.05.2024 20:50 | Analýza

Počet obyvatel v zemích Evropské unie klesá rychleji, než se očekávalo – evropské země tak stojí před otázkou, jak vyřešit nárůst lidí, kteří půjdou do důchodu v době, kdy se rodí málo dětí a chybí mladé obyvatelstvo, které by rostoucí státní výdaje dokázalo pokrýt. Problémy s extrémně nízkou porodností se podle listu The Financial Times promítnou do tlaku na veřejné finance, a budou mít tvrdé důsledky pro hospodářství i pro geopolitické postavení států EU. „Bez imigrantů nemůžeme žít,“ zní z Bruselu.

Nejsou děti. Nenarodily se. Evropa začíná letos oficiálně vymírat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Starší žena sedící u Vltavy. Ilustrační foto

Letošek by podle serveru The Financial Times mohl znamenat pro země Evropské unie přelom v demografickém vývoji a dle prognóz OSN má započít pokles počtu obyvatelstva v EU, který je v době míru bezprecedentní.

Pokles obyvatel v zemích Evropské unie odstartoval již v době pandemie, načež se toto dění zastavilo díky příchodu Ukrajinců v důsledku ruské invaze. Eurostat tak loni předpověděl, že počet obyvatel dosáhne vrcholu 453 milionů v roce 2026, avšak propad obyvatelstva může začít ještě dříve. V loňském roce se totiž nenaplnily predikce v počtu narozených dětí, naopak – počet narozených dětí v EU klesl na úroveň, kterou Eurostat nepředpokládal ani po dalších dvaceti letech.

The Financial Times píše, že v uplynulých letech se demografický vývoj v EU dařilo v několika posledních desetiletích držet prostřednictvím migrace, či tím, že pracovalo stále víc žen, avšak ani tyto faktory již nebudou na zrychlující se pokles počtu obyvatel EU v produktivním věku stačit. Nabízí se tak dokonce srovnání s vyspělými asijskými zeměmi, jako jsou Japonsko, Čína a Jižní Korea, které podobné potíže již řeší.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: Radek Kotas

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trestní oznámení nestačilo. Novotný už jde po rodině Konečné a je zle

13:45 Trestní oznámení nestačilo. Novotný už jde po rodině Konečné a je zle

Řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS) na sociálních sítích nešetří europoslankyni Kateřinu Konečno…