Nejsou děti. Nenarodily se. Evropa začíná letos oficiálně vymírat

26.05.2024 20:50 | Analýza

Počet obyvatel v zemích Evropské unie klesá rychleji, než se očekávalo – evropské země tak stojí před otázkou, jak vyřešit nárůst lidí, kteří půjdou do důchodu v době, kdy se rodí málo dětí a chybí mladé obyvatelstvo, které by rostoucí státní výdaje dokázalo pokrýt. Problémy s extrémně nízkou porodností se podle listu The Financial Times promítnou do tlaku na veřejné finance, a budou mít tvrdé důsledky pro hospodářství i pro geopolitické postavení států EU. „Bez imigrantů nemůžeme žít,“ zní z Bruselu.

Nejsou děti. Nenarodily se. Evropa začíná letos oficiálně vymírat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Starší žena sedící u Vltavy. Ilustrační foto

Letošek by podle serveru The Financial Times mohl znamenat pro země Evropské unie přelom v demografickém vývoji a dle prognóz OSN má započít pokles počtu obyvatelstva v EU, který je v době míru bezprecedentní.

Pokles obyvatel v zemích Evropské unie odstartoval již v době pandemie, načež se toto dění zastavilo díky příchodu Ukrajinců v důsledku ruské invaze. Eurostat tak loni předpověděl, že počet obyvatel dosáhne vrcholu 453 milionů v roce 2026, avšak propad obyvatelstva může začít ještě dříve. V loňském roce se totiž nenaplnily predikce v počtu narozených dětí, naopak – počet narozených dětí v EU klesl na úroveň, kterou Eurostat nepředpokládal ani po dalších dvaceti letech.

The Financial Times píše, že v uplynulých letech se demografický vývoj v EU dařilo v několika posledních desetiletích držet prostřednictvím migrace, či tím, že pracovalo stále víc žen, avšak ani tyto faktory již nebudou na zrychlující se pokles počtu obyvatel EU v produktivním věku stačit. Nabízí se tak dokonce srovnání s vyspělými asijskými zeměmi, jako jsou Japonsko, Čína a Jižní Korea, které podobné potíže již řeší.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: Radek Kotas

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…