„Aby se vědělo, že to, kam se dávají peníze, nebude patřit zítra Rusům.“ Zaorálek varoval

15.06.2022 16:25 | On-line

Bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) odmítl tvrzení expremiéra Andreje Babiše (ANO), že již není třeba posílat na Ukrajinu zbraně, jelikož jsme už „Putina zastavili“. „Kdybychom si v tuto chvíli řekli, že můžeme skončit, tak to je nejlepší cesta, jak nechat Ukrajinu padnout,“ odmítl. Česko tak podle něj nemůže přestat s angažováním se v ukrajinském konfliktu, zvláště při předsednictví EU. Klíčová má být ale zároveň podpora veřejnosti, a to je prý bod, kde Fialova vláda „nefunguje“. V CNN Prima NEWS zdůraznil, že by se kabinet měl zaobírat i situací v Česku.

„Aby se vědělo, že to, kam se dávají peníze, nebude patřit zítra Rusům.“ Zaorálek varoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Anketa

Má vláda zastropovat ceny pohonných hmot i za cenu, že na to bude doplácet z rozpočtu?

95%
3%
hlasovalo: 15393 lidí
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes během svého projevu před českým Parlamentem zmínil citát „jsme s vámi a buďte s námi“, kterým se Český rozhlas v roce 1968 obracel k české veřejnosti. „Nyní, když ukrajinský lid bojuje za svoji svobodu, tak se s těmito slovy obracíme ke všem národům demokratického světa,“ řekl.

Zaorálek v pořadu CNN Prima NEWS „K věci“ podotkl, že vzpomenutí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy z roku 1968 zvolil ukrajinský prezident trefně, jelikož nás tehdy také obsadily ruské tanky. Právě to je podle něj jedním z důvodů, proč je česká společnost dosti sjednocená v pohledu na to, co se na Ukrajině děje.

Podmínkou obnovy Ukrajiny, o čemž Zelenskyj také hovořil, by podle Zaorálka měl být klid zbraní a stanovení demarkační linie. „Aby se vědělo, že to, kam se dávají peníze, nebude patřit zítra Rusům,“ podoktl.

Dnes tak podle něj nelze hovořit o rekonstrukci Ukrajiny, jelikož konflikt stále probíhá.

Délka války na Ukrajině je podle Zaorálka již „únavná“ pro všechny. „Ale je možné, že na frontě jde o to, kdo vydrží… Ukrajinská strana říká, že má 200 zabitých vojáků denně a 800 raněných… Myslím si, že to není jednoduché ani pro ruskou stranu. Jde skutečně o to, kdo vydrží,“ říká s tím, že chápe, proč Zelenskyj pokračuje ve svých projevech. Pokud se podpora Kyjevu ztenčí, „podrazí“ to prý Ukrajině nohy.

Pokud se Rusku podaří získat území, které chce, je to podle bývalého ministra zahraničí špatný příklad nejen pro Evropu, ale pro celý svět.

V dodávkách zbraní podle Zaorálka má Česká republika pokračovat, je tu však problém. „Problém je, to není něco, co může Česká republika vyřešit sama…,“ vylíčil. Připodobnil situaci Ukrajinců na frontě k té, v jaké bylo Německo v roce 1944, kdy byly k dispozici zbraně, ale Němci je nedokázali správně využít.

„Představte si, že někdo pošle na Ukrajinu osm houfnic a na to máte osm speciálních nábojů. S tím mají oni velké problémy. My jako Česko tedy můžeme něco poslat, ale dneska je problém s tím, aby ty dodávky byly koordinované a uměli s nimi Ukrajinci zacházet,“ shrnul.

Babišova slova, že již není třeba Ukrajině posílat zbraně, jelikož se již „podařilo Putina zastavit“, považuje za chybná. „Je evidentní, že ruská armáda minimálně pomalu postupuje či je to vyrovnané,“ odmítl Babišovo tvrzení. Dodávky zbraní podle něho nesmějí přestat, ale musejí být koordinované.

Na Ukrajině se prý nyní rozhoduje, zdali bude ve světě platit, že „existují pravidla o respektování hranic a suverenity státu nebo ve světě vznikne džungle“.

Česko podle něj nemůže přestat s angažováním se v ukrajinském konfliktu, zvláště proto, že bude předsedat Evropské unii, vláda by se ale měla věnovat i domácí situaci a obyvatelům, aby si udržela podporu veřejnosti. „To je zcela zásadní úkol vlády. Vládě se to nedaří. Neměla by se stáhnout ze zahraniční politiky, ale měla by dát najevo, že i doma myslí na to, že zde nebudou zítra lidé, kteří nebudou vědět, jak vyjít s penězi,“ vytkl vládě s upozorněním, že se naše inflace již blíží hodnotám v Rusku a na Ukrajině.  

Upozornil též na nutnost sjednotit českou zahraniční politiku a ladit ji také mezi Hradem, aby nehrozilo, že budou zaznívat odlišné názory od jednotlivých zástupců Česka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…