„Ema má mísu.“ A to není to nejhorší, co jsem četla v učebnicích. Promluvila expertka na gender

13.02.2017 18:21

O genderové nevyváženosti v českých učebnicích hovořila s moderátorkou Danielou Drtinovou v pořadu DVTV.cz pedagožka Anna Babanová.

„Ema má mísu.“ A to není to nejhorší, co jsem četla v učebnicích. Promluvila expertka na gender
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná třída, ilustrační foto

Úvodem se Babanová vyjádřila ke klasické větě objevující se dříve v českých učebnicích: Ema má mísu. Nemůže ale říct, že by to bylo to nejhorší, co kdy četla. „Záleží na kontextu,“ podotkla. „Ten jev, kdy ty ženy a dívky jsou spojovány s péčí o domácnost a o děti a chlapci jsou spojováni s profesemi a mluví se o jejich profesích a cílech, to se samozřejmě objevuje bohužel pořád,“ řekla. 

„V pedagogickém procesu jsou učebnice jedním z faktorů. Velkou oblastí je ale také celková komunikace a hodnocení,“ dodala. Podle jejích slov nechce převrátit role muž a žena. Učebnice ale mají být více pestré, myslí si. Dívky podle ní jsou často ukazovány v učebnicích jako pasivnější, navíc potřebují radu a řešení od někoho jiného. „V jednom slabikáři jsem navrhla mírnou změnu. Dívka zde sbírala červené korálky, chyběl jí jeden a přišel chlapec a poradil jí, aby si přidala šípek. Tak jsem poradila, aby si ten šípek utrhla sama,“ uvedla Babanová.

V tuto chvíli skutečně podle ní hodně záleží na tom, jak k celé otázce genderu učitelé přistupují. „Pokud budete učitelka, která si všímá toho, že ta kultura má určitý vliv na to, že se jako dívky a chlapci chováme v některých případech odlišně, tak to bude příležitost k tomu, že o tom genderu začnete mluvit,“ řekla.

  • Video najdete ZDE

„Debata o genderu a genderovém vzdělávání je na začátku. A potřebovali bychom to otevřít,“ zmínila Babanová. „Prvním krokem je odbourání strachu o tom hovořit,“ myslí si. Následně pak zmínila také rozdílné hodnocení dívek a chlapců ve třídách. 

Závěrem se pak Babanová vyjádřila také k pohádkám. „Pro určité lidi je to důležité. Jakákoliv vyhraněnost nebo extremismus nejsou v pořádku. Ale jakýkoliv dialog je v pořádku a není to nic špatného. Sněhurka je například na tom genderově dost špatně. Nechala se napálit a pak polomrtvá čekala na vysvobození, které přišlo jen proto, že byla krásná,“ sdělila Babanová. „Pohádky jsou důležité kulturní dědictví. Nikdo je nechce rušit, nicméně...,“ uzavřela s tím, že doby, kdy budou princezny fárat, se však zřejmě nedočkáme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…