Íránský viceprezident Sálehí ocenil výsledky českých expertů

02.05.2016 18:28

Írán chce s Českou republikou spolupracovat v oblasti bezpečnosti jaderných elektráren, zvýšení jejich výkonnosti a jaderné bezpečnosti jako celku. V rozhovoru s ČTK to dnes řekl íránský viceprezident Alí Akbar Sálehí, který je na dvoudenní návštěvě ČR.

 Íránský viceprezident Sálehí ocenil výsledky českých expertů
Foto: pixabay.com
Popisek: Írán

Zavítal dnes do Ústavu jaderného výzkumu Řež a v rozhovoru pak složil poklonu tamním vědcům. „Je fascinující, jak mladé vědce tam máte, jak si vedou. S malými investicemi byli schopni učinit úžasné věci a dojít k velkému výsledku,“ řekl.

Z návštěvy vzejde memorandum o porozumění, jež chce viceprezident, který stojí také v čele Íránské organizace pro jadernou energii, s Čechy podepsat. Sálehí řekl, že se dokument bude týkat bezpečnosti a zvýšení výkonnosti jaderné elektrárny, v čemž má ČR velkou zkušenost, a jaderné bezpečnosti jako celku, což je důležité téma pro celý svět. „Jakmile dojde na havárii reaktoru, hranice nehrají roli, jak to známe z případu Černobylu. Reaktory je třeba provozovat bezpečně. ČR dala najevo, že je připravena se o znalosti v této oblasti podělit,“ řekl. Dalším tématem memoranda má být například testování materiálů v podmínkách, jimž tyto látky čelí v reálném reaktoru.

Írán investuje i do obnovitelné energie

Podle Sálehího jsou tyto oblasti začátkem a spolupráce by se mohla rozšířit na další obory. „Shrnuto: možnosti rozšíření bilaterálních vztahů a jaderné spolupráce jsou velké. Návštěvy vašich představitelů v Íránu a teď tato moje zde jsou znamením, že obě strany mají zájem o rozšíření vztahů v dalších oblastech – v průmyslu a v lékařství, ve využití jaderné technologie v medicíně, v zemědělství,“ řekl viceprezident.

K otázce, zda je Írán připraven rozvíjet také obnovitelné zdroje energie, řekl, že problém vidí hlavně v tom, že tyto zdroje zatím nejsou konkurenceschopné a zejména v Evropě jsou hojně dotovány. „Jsem propagátorem obnovitelné energie, ale racionální a logické. V Evropě se tato energie vysoce dotuje, aby byla schopna soutěže s tradičními zdroji energie. Je to možná dobrý nápad, ale nebude tak dobrý z obchodního hlediska,“ sdělil Sálehí.

Írán podle něj do obnovitelné energie investuje, ale zatím není schopen rozšířit ji na úroveň potřebnou pro krytí zásadní části íránské spotřeby.

Využívá se hlavně voda a jeho země je schopna pokrýt spotřebu z tohoto zdroje jenom ze 30 procent. „Je třeba to zvýšit. V případě energie z vodních zdrojů už nelze nic dále zvyšovat, protože vodní toky jsou už využívány. Musíme se obrátit k solární a větrné energii,“ uvedl.

Viceprezident ale řekl, že také Írán dotuje energii získanou z obnovitelných zdrojů. „Nakupujeme ji za vysoké ceny od jakéhokoli výrobce a zákazníkovi ji prodáváme levně. Mám pro Českou republiku návrh na investice do obnovitelné energie v Íránu, protože naše vláda tuto energii vykupuje za vysoké ceny,“ řekl.

Sálehí se osobně podílel na vyjednání přelomové dohody o íránském jaderném programu

Budoucnost vidí v solární energetice, protože cena této technologie stále klesá. „Cena solárních panelů je o polovinu nižší než před několika lety. Bude-li pokračovat tento trend stejnou rychlostí, v řádu deseti let to bude velmi konkurenceschopné odvětví,“ řekl.

Sálehí se osobně podílel na vyjednání přelomové dohody o íránském jaderném programu, kterou Írán loni v červenci podepsal se šesti mocnostmi. Za částečné omezení svého programu získal zrušení mezinárodních sankcí. Uzavření dohody po desetiletí marného vyjednávání se považuje za diplomatický úspěch. Sálehí k tomu řekl, že připravuje knihu o umění vyjednávat. „Až to vyjde, bude to dobrý návod. Bude to o tom, jak má vyjednávat obyčejná země se supervelmocí. Jakožto velmoc se opíráte o svou sílu, ale musíte být na druhé straně stolu, abyste pochopili, co to je jednat s velmocí. Musíte použít logiku, moudrost, racionální uvažování, aby vás neutopili,“ řekl. S Íránem vyjednávaly USA, Rusko, Čína, Británie, Francie a Německo.

V ČR má Sálehí na programu jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou a ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem. Kromě ekonomických vztahů bude tématem jednání také boj proti terorismu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…