„Když je u vlády ODS, země jde do háje.“ Sociální demokrat přemýšlí, jestli to dělají schválně

17.02.2024 14:07 | Rozhovor

„Nezvládnutá inflace, nezvládnuté ceny potravin a energií, postupný rozpad školství, zvyšování daní nízko a středně příjmovým, nestabilita zdravotnictví, problémy s dodávkami léků, propad životní úrovně Čechů…“ vypočítává přešlapy vlády advokát a bývalý poslanec za sociální demokracii Ondřej Veselý. Rozebral nynější situaci SocDem. Vrátil se k rozhodnutí Ústavního soudu ohledně valorizace penzí i k nedávné tragédii na Filozofické fakultě UK. Dostal se i k přihláškám na střední školy.

„Když je u vlády ODS, země jde do háje.“ Sociální demokrat přemýšlí, jestli to dělají schválně
Foto: archiv O. Veselý
Popisek: Ondřej Veselý

Pane doktore, v minulém rozhovoru jste mluvil o tom, že vám, tedy SocDem, současná vláda poskytuje materiálu pro oponenturu víc než dost. Co konkrétně, v posledních měsících?

Pokud bychom měli vyčíslit veškeré přešlapy této vlády ve vnitrostátní politice, bylo by to na diplomovou práci. Jen si můžeme připomenout – nezvládnutá inflace, nezvládnuté ceny potravin a energií, postupný rozpad školství, zvyšování daní nízko a středně příjmovým, nestabilita zdravotnictví, problémy s dodávkami léků, propad životní úrovně Čechů, slabý či žádný růst hospodářství... A teď přijdou s výpovědí z práce bez udání důvodu!! Často přemýšlím nad tím, jestli to vlády ODS dělají schválně, nebo jsou skutečně tak nekompetentní, že vždycky, když nastoupí, jde celá země do háje.

Vraťme se k nedávnému rozhodnutí Ústavního soudu ohledně nižší valorizace penzí, které vyvolalo ve společnosti velkou diskusi. Jako právník, co na to říkáte?

Pokud bych byl ústavním soudcem, patřil bych k oné menší části soudců, kteří zaujali odlišné stanovisko. Nicméně jako advokát svým klientům vždy říkám, že můj právní názor je jedna věc, ale nakonec rozhoduje soud. A jako demokrat rozhodnutí soudu vždy respektuji, byť s ním někdy hluboce nesouhlasím. Jako v tomto případě. Podle mého názoru se jedná o jasnou retroaktivitu, ale ta je nepřípustná.

Celá řada otázek je stále kolem toho, co se před Vánocemi odehrálo na Filozofické fakultě UK. Ozývají se rodiče studentů, chtějí vysvětlení, co přesně se před tou strašlivou událostí odehrálo, jestli tomu opravdu nešlo zabránit. Hnutí ANO chce vyšetřovací komisi… Opět, jak to i jako právník vidíte vy?

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45990 lidí
Zcela chápu příbuzné obětí a soucítím s nimi. Policie by měla dělat vše pro to, aby jim zodpověděla veškeré dotazy a aby vyjasnila veškeré nejasnosti. A zároveň aby zajistila dostupnou pomoc, včetně psychologické. Naopak, dělat z této věci politickou kauzu, to považuji za sprostý hyenismus a o parlamentní opozici to prostě vypovídá. Naše země má v současnosti, bohužel, příšernou vládu... a neméně příšernou poslaneckou opozici.

Mnozí politici jezdí za lidmi po celé ČR a diskutují s nimi před blížícími se volbami do Evropského parlamentu. Plánují něco takového i zástupci SocDem?

Náš lídr Luboš Zaorálek už Česko objíždí. Ale SocDem je nyní malou stranou a jeho výjezdy tak nevyvolávají takovou pozornost, jako například ministr vnitra nebo stínová vláda Agrofertu. Samozřejmě budeme pokračovat, ale musíme se snažit vytěžit z minima maximum. My zázemí tatíčka zakladatele miliardáře prostě nemáme.

Co v tomto směru říci na to, co z některých stran zaznívá, a sice, že SocDem, bývalá ČSSD tedy, nemá už tak blízko k lidem jako dříve. Že už to prostě není ta levicová strana, která stála za střední třídou i sociálně slabšími lidmi… Jak to tedy je?

SocDem se v tomto směru nezměnila, a dokonce bych řekl, že se nyní snaží upozorňovat na problémy lidí a navrhovat řešení nejvíc za dobu, co jsem jejím členem (21 let). Tím, že jsme vypadli z Poslanecké sněmovny, nás je ale daleko méně slyšet, a ani média moc nezajímáme. Vedení SocDem nezávidím jeho úkol, aby náš hlas byl opět slyšet a aby Češi věděli, že jejich zájmy dokáže hájit opravdu pouze SocDem, a ne nějaké pseudo populistické a nacionalistické strany, které často vznikají ad hoc. Nicméně, s tímto úkolem do toho šli a podle toho, jak se jim bude dařit, se budou rozdávat „ocenění“.

Když jsme u těch besed, co říkáte na setkávání ministra Rakušana s lidmi v lokalitách, kde není zrovna politicky příliš oblíbený?

Pana ministra samozřejmě nemohu pochválit za účast v hrozivé asociální vládě, která dělá všechno pro to, aby Češi chudli a zahraničí kapitál aby si mastil kapsy. Nicméně jeho výjezdy, právě i kvůli tomu, vyžadují velkou kuráž. Postavit se před naštvané lidi v těch nejpostiženějších lokalitách, čelit jejich zlobě, a ještě pod vlivem několika piv… To klobouk dolů. Na to každý nemá.

Podívejme se na další téma, jež hýbe částí společnosti; přihlášky na střední školy. Jak komentovat, že elektronický systém zpočátku nefungoval, byl spuštěn později, mnozí lidé si stěžují na další problémy… Povedlo se to, nebo nepovedlo?

Tato věc se mě týká velmi osobně, protože náš nejmladší syn letos končí základku a přihlášky jsem podával. Samozřejmě jsem po zkušenostech s fungováním těchto systémů počkal několik dní, ale nakonec se povedlo. Tedy doufám! Člověk nemusí být velký chytrák, aby viděl, že Piráti o elektronizaci veřejné správy sice hezky a urputně mluví, a dokonce to snad i dobře myslí. Jenže to dopadá jako vždycky… Teď hlavně nezávidím středním školám, které se budou muset popasovat s tím, co jim vláda opět nadrobila. A pevně doufám, že to zvládnou. Ale proč u tak důležité věci vláda spustí neodzkoušený systém a vyvolává se tím u rodičů i dětí zmatek a obavy o jejich budoucnost, to mi opravdu hlava nebere. Dřív by ministr školství okamžitě podal rezignaci; nyní se tváří, jako když se nemete.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vždy, když je u vlády ODS, 90% národa živoří a 10% obyvatel si žije jako prasata v žitě, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 17.02.2024 16:53:40
A není to tím, že těch 90% obyvatel je líných a neschopných, ale tím, že těch 10% je všehoschopných. Myslím tím schopných úplně všeho. Přesto je volí i mnozí z těch živořících. Asi to bude vlivem genetických mutací, které svého nositele v 95% případů poškozují na těle i na duchu.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…