„Na co čekáte?“ Veleba volá zemědělce. A občanům: Dnešní ceny? Takhle to je

22.01.2024 9:28 | Komentář

„Trháme sady, vybíjíme stáda, zakládáme úhory… A nemáme důvod k odporu jako v Německu?“ Ptá se exprezident Agrární komory ČR a člen Klubu 2019 Jan Veleba a podivuje se váhání a případným protestům až na přelomu února a března. „To už je většinou technika na polích,“ vysvětluje. Mluví o klesajícím zisku zemědělců a dostává se k prezidentu Svazu obchodu a cestovního ruchu Prouzovi a cenám potravin. Cituje i prezidenta Agrární komory ČR Doležala. Agrární komoru vyzývá k mimořádnému celorepublikovému jednání. „Dříve, než se dají do pohybu zemědělci zdola,“ vzkazuje.

„Na co čekáte?“ Veleba volá zemědělce. A občanům: Dnešní ceny? Takhle to je
Foto: Václav Fiala
Popisek: Protesty zemědělců v Chomutově

Po jasných signálech chceme jasné odpovědi

Trháme sady, vybíjíme stáda, zakládáme úhory – to je nepopiratelná skutečnost. A jsme v klidu, ministr Výborný do médií praví, že nemáme důvod k odporu, jaký předvedli zemědělci v Německu a jaký u nás obratem zorganizovali zemědělci na Chomutovsku. Tam stovka traktorů a náklaďáků vyrazila z Března na hraniční přechod Boží Dar a zpět. Podpory se organizátoři ze strany vedení Agrární komory ČR nedočkali, ač o to žádali. Pokud ovšem takovou podporou není ilustrační foto z této akce, totiž traktoru se státní vlajkou v čele několikakilometrové kolony protestní jízdy, kterou jsme viděli v článku Českých novin: Agrární komora zvažuje zemědělské protesty na přelomu února a března.

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26571 lidí

Řekl bych, že není co zvažovat a už vůbec ne, pokud by snad zvážili, až na přelomu února a března. To už většinou je technika na polích, protože začíná jaro. Ale zpět k věcným problémům vládní agrární politiky. Dál padají ceny zemědělských výrobců – meziročně, 2023 oproti 2022, o 19 %. Z toho v rostlinné výrobě se snížily ceny meziročně o 23,3 %, nejvíce u hlavní komodity obilovin poklesly o 37,2 %! V živočišné výrobě byl meziroční pokles o 13 %, nejvíce pak u mléka o 20 % a vajec o 18,1 % atd. Vzpomeňme si, co k cenám potravin, které naopak výrazně narostly, vyprávěl pan Prouza – prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu, viceprezident Hospodářské komory a poradce ministra průmyslu a obchodu v jedné osobě. Vždy to svedl na zemědělce. Těm ale podle šetření Zemědělského svazu ČR, největší členské organizace Agrární komory ČR, klesl zisk meziročně o 60 % – z 22 mld. Kč v roce 2022 na 8,7 mld. Kč v minulém roce a v letošním roce bude pokles díky vládnímu balíčku pokračovat!

Dříve, než se dají do pohybu zemědělci zdola…

Taková je tedy, rámcově v základních makroekonomických číslech, situace v České republice a jsme ve fázi zvažování protestů. „Definitivní rozhodnutí má padnout za týden. Jak pravděpodobné v tuto chvíli je, že za týden opravdu svoláte protivládní protesty?“ – ptá se 18. ledna v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu moderátor prezidenta AK ČR a Ing. Doležal odpovídá: „To je v tuto chvíli těžké říct. Příští týden v pátek budeme mít mimořádné jednání představenstva a tam zvážíme všechna pro i proti.“ A dál se posluchači dozvědí, že bude jednání s ministrem Výborným v Berlíně, že mu budou neřešené věci v zemědělství připomenuty. No a také k vládě, že potřebujeme „jasný signál, že se s námi počítá a že chce nějakým způsobem tu situaci řešit“.

Musím konstatovat, že vše je podáváno v budoucím čase, že jasných signálů už bylo dost a tato mluva je dobrá tak pro politickou satiru, nikoliv pro představitele Agrární komory. Naproti tomu předseda německého svazu zemědělců Joachim Rukwied chce v protestech zemědělců plošně po celé zemi pokračovat. Řekl to na zasedání Svazu německých zemědělských novinářů (VDAJ) 18. ledna v Berlíně. Upozornil, že „v odvětví panuje velký neklid“ a v souvislosti s obří demonstrací 8. ledna v Berlíně dal novinářům on sám, nikoliv neosobní tisková mluvčí, varování: „To byla předzvěst, pokud se nic nezmění, dojde k erupci.“ V Německu erupce, u nás se zvažují pro a proti...

A tak bych mohl pokračovat, Klub 2019 má denní svodku německých médií. O nějakém zvažování nemůže být řeč. A pokud přece jenom, pak bych doporučil zvážit, zda se zde někdo nestává zbytečný a že i u nás je v odvětví velký neklid a že by o tom měl rokovat celorepublikový sněm. Dříve, než se dají do pohybu zemědělci zdola. Podobně, jako se to stalo na severu republiky.

Jan Veleba

Exprezident Agrární komory ČR a člen Klubu 2019

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

agrární komora, která vysaje ze zemědělců stovky milionů ročně pospává ve svých peleších, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 22.01.2024 11:14:08
dokonce i dovozy přebalovaných ukrajinských kuřat a kontaminovaného ukrajinského obilí ji nechávají klidným

|  9 |  0

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …