„P*cat tvoji mámu,“ psal kritikům mladý videotvůrce. Teď chce tvořit obsah pro školy

11.11.2023 22:12 | Monitoring

Značnou kontroverzi vzbuzuje oznámení internetového debatéra a videotvůrce Timofeje Kožuchova, stojícího za youtubovým kanálem Debatní deník, že se v rámci studentského vzdělávacího projektu Based chystá coby moderátor nového pořadu „Vladařina“ učit na českých školách základy politologie. Po oznámení zaznívá, že tento mladý blogger není tím, kdo by měl české děti učit, jelikož se v reakcích na sociálních sítích nebrání používat ani silné vulgarity. „Umím p*cat tvoji mámu,“ psal například třiadvacetiletý blogger coby odpověď svým kritikům.

„P*cat tvoji mámu,“ psal kritikům mladý videotvůrce. Teď chce tvořit obsah pro školy
Foto: Repro: X
Popisek: Debatní deník

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí
Blogger, debatér a videotvůrce Timofej Kožuchov, který se narodil v roce 2000 v Moskvě a získal bakalářský titul na University College London v Londýně, má od roku 2016 kromě ruského i české občanství a jeho nejznámějším projektem je youtubový kanál Debatní deník, kde diskutuje o nejrůznějších politických či společenských tématech.

Kožuchov se zapojuje do debat na českých školách již delší dobu a nově oznámil, že se chystá rovněž pro studenty připravovat i pořad „Vladařina“, který má podle popisu přiblížit pojmy stát a politika, historické teorie vzniku státu, jeho funkcí a druhů či suverenita.

„Cílem pořadu Vladařina je přiblížit politiku v Česku i v zahraničí. Kdo nám vládne? Jak funguje demokracie a čím se liší od diktatury?“ stojí v popisku pořadu určenému studentům, jehož úvodní díl již můžete zhlédnout.

Sám Kožuchov má být moderátorem tohoto pořadu, vzniklého v rámci projektu „Based“, který píše, že chce „zaplnit mezeru na trhu v oblasti propojení formálního a neformálního vzdělávání a rozšířit a doplnit stávající výuku společenských věd, a to formou tvorby audiovizuálního obsahu s metodickými podklady“, za nímž stojí studenti FSV UK Tereza Dejmková a Oldřich Neumann či středoškolští studenti Jonathan Skrla a Anežka Tetřevová.

Mnozí dsikutující však po oznámení, že bude moderátorem pořadu, určeného studentům na školách, právě tento blogger a videotvůrce, upozorňují na vulgarity a urážky, které Kožuchov často používá při vyhrocených diskusích se svými oponenty. „Vopíchal jsem ti mámu… Umím prcat tvoji mámu,“ jsou totiž výrazy, které tvůrce často používal coby odpověď v diskusích se svými kritiky na sociálních sítích.

Kožuchov se brání, že tyto jeho příspěvky šíří „česká dezinformační scéna na Twitteru“, a označuje je za „vtipy o jejich mámě“ z roku 2022.

„Zapomínají však dodat důležitý kontext. Za prvé, za tyto vtipy jsem se již omluvil a už je nepíšu. Za druhé, kdykoliv jsem tyto vtipy posílal, tak to bylo buď mým kamarádům, nebo lidem, kteří mi nadávali jako první. Všimněte si, že ty screenshoty jsou vždy mimo kontext,“ napsal s dodatkem: „Za mě je toto krásnou ukázkou, že cancel culture se nedopouští pouze woke progresivci, ale každý, kdo chce potopit svoji politickou opozici.“

Jak však následně mnozí upozornili, Kožuchov ve vulgárních příspěvcích pokračoval i v tomto roce. „Tys nic dobrýho neudělal,“ napsal mu například jeden z oponentů v dubnu, přičemž se Kožuchov „bránil“ tím, že jeho mámu „udělal fakt dobře“.

Kožuchových vulgarit si povšiml i europoslanec Jan Zahradil (ODS). „Vystudovaný politolog, ekonom a filozof na University College London? Jako fakt? Ze zahraničních univerzit lidi vyletěli za daleko míň než za tohle,“ podivilo europoslance vystupování mladého bloggera. „Dobrý den, pane Zahradile. Možná to je tím, že o zahraničních univerzitách je mnoho hoaxů,“ odpověděl mu na to Kožuchov.

Někteří kritici sdíleli také další vulgární projevy z tohoto roku. Jeden z komentujících se kupříkladu ve svém příspěvku vyjadřoval k sociální síti X (někdejšímu Twitteru) a Kožuchovi napsal. „Vsadím se, že za minulého vedení (Twitteru, pozn. red.) sis tady takhle držku neotvíral. Že bys byl zaujatý?“ „Za minulého vedení jsem ti prcal mámu,“ reagoval videotvůrce hned zkraje své odpovědi s vulgaritou.



Proti Kožuchovi se postavil rovněž novinář Marek Stoniš, kterému však vadilo, že „neumí mluvit“ a že o politologii neví tento tvůrce s bakalářským titulem „vůbec nic, čím bys mohl být pro školou povinné děti přínosem“.

„Mluvit umím. Jsem středoškolský mistr světa v akademické debatě,“ myslí si však Kožuchov a Stonišovi sdělil, že během tohoto projektu nebude navštěvovat školy osobně, ale pouze tvořit videa a bude na samotných učitelích, zdali je studentům během výuky pustí, či nikoliv.

„Studenti nesmějí být v žádném případě infikováni Vaším pojetím (ale byl bych proti tomu, kdyby jim o současné politice vyprávěl mě blízký konzervativec) a představami o ‚politickém dění‘ u nás a ve světě. Mám dítě školou povinné a nechci se dostat do situace, že mu budu muset vyvracet bláboly, které slyšelo ve škole od aktivistů Vašeho typu. To nemá s cancel culture nic společného, to je symptom a jeden z typických projevů (dvojí morálka) života za minulého režimu, o kterém Vy nevíte zhola nic,“ uvedl Stoniš poté, co jej blogger označil za „zastánce cancel culture“, jelikož tvrdil, že by bylo namístě se bránit před Kožuchovou návštěvou dětí ve školách právní cestou.

Kožuchov poté Stonišovi odpověděl s tím, že má napsat „na ministerstvo školství, aby z učebnic ZSV odstranili kapitolu politologie“. „Zajímalo by mě, co v tom videu se vám tak nelíbí? Jsem ochoten se vsadit, že jste ho před tím komentářem ani neviděl celé,“ dodal, po čemž mu ještě Stoniš napsal, že „není ‚kapitolou politologie‘“.

Ozvala se také Společnost pro obranu svobody projevu (SOSP) a taktéž kritizovala videotvůrce, jenž se chlubí tím, že „vyhrál středoškolské mistrovství světa v esej debatách“ a je „mistrem Česka a Slovenska v univerzitních soutěžích“, za jeho styl komunikace. „Kritiky, kteří upozorňují na jeho nevhodné chování, nazývá dezinformační scénou. Další z těch, kteří jedou na vlně dezinfománie a dělají si z ní byznys,“ sdílelo SOSP.

Někteří komentující však tuto kritiku Kožuchova nechápali. „Společnost pro obranu svobody projevu kritizuje někoho za… projev,“ nechápal například jeden z diskutujících.

„Představte si, že kritika oponenta a zastávání jiného postoje je v demokracii úplně normální. Co není normální, je snaha o cenzuru, o jeho umlčení. Debata je o tom, kdo má mít právo zvláštního přístupu do škol, aby tam mohl děti ovlivňovat, a zda mají být školy apolitické,“ vysvětlovala na to SOSP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Radek Kotas

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz komunistům, espéďákům, dezolátům pořád. Zákaz Slovákům se vytratil. Proruská scéna dostala z Moskvy notičky. Byli jsme v hospodě Dno pytle

4:44 Zákaz komunistům, espéďákům, dezolátům pořád. Zákaz Slovákům se vytratil. Proruská scéna dostala z Moskvy notičky. Byli jsme v hospodě Dno pytle

„Proruská scéna rozlezlá po Evropě dostala po podpisu podpory americkým Kongresem z Moskvy notičky‚ …