„Pořádek!“ Vše jinak. Fico udeřil ve věci rušení slovenské TV

13.03.2024 8:45 | Monitoring

Co píší média nás nezajímá, ale za Rozhlas a televizi Slovenska (RTVS) neseme odpovědnost. Tak odpověděl slovenský premiér Robert Fico na křik kolem návrhu zrušit veřejnoprávní TV a rozhlas a založit je znovu. Slíbil udělat pořádek i v dalších institucích. „Dostali jsme se do polohy, že je politicky nekorektní mluvit pravdu,“ poznamenal též.

„Pořádek!“ Vše jinak. Fico udeřil ve věci rušení slovenské TV
Foto: Reprofoto: FCB R. Fica
Popisek: Robert Fico

„To, co se děje ve slovenské televizi, je nevídané. Mně je úplně jedno, co říká nějaká Markíza. Na naše voliče to nemá žádný vliv. My jsme se naučili, že jsou strašně důležitá alternativní média. Víme, že jsou neuvěřitelně důležitá setkání s lidmi. Prosím, nepodceňujte to. Pokud někdo řekne: Když uděláte mítink, kde přijde 1000 lidí, příjemný, a tak dále, že to je 1000 lidí. Máme analýzy, které potvrzují, že mítink s 1000 lidmi dopadne na 80 tisíc lidí. Ti lidé dělají řetěz. Přijdou domů a vyprávějí,“ sdělil Fico.

„Samozřejmě, sociální sítě se nám vcelku daří. Vcelku jsme atraktivní. Samozřejmě že pokud opakujete jako papoušek, co opakují liberální média, tak to nikdo nechce poslouchat. Ale když máte odvahu říct i jiné věci, tak to funguje. Takže, jsou věci velmi vážné ekonomického i sociálního charakteru, které však nebudou příliš vyrušovat veřejnost. A jediné, co ještě způsobí nějaké trauma, bude naše rozhodnutí ve vztahu k RTVS,“ řekl Fico a hovořil o tom, že chce také udělat inventury v různých organizacích.

„U RTVS neseme přímou politickou zodpovědnost za kvalitu tohoto média. Pokud jsme před volbami slibovali pořádek, tak v RTVS je ho třeba udělat tím spíš, když tendenční mediální obraz, který vytváří, mnohokrát ani nešel kolem reality,“ poznamenal Fico.

V rozhovoru Fico také uvedl, že jeho povinností je mít korektní vztahy, pokud jde o EU a NATO. „My jsme tam a chceme tam být. Členství v EU je pro nás životní příběh, je třeba zabojovat za své místo v EU. Přijdou těžké časy v rámci reformy. My si vážíme, že jsme součástí nějakého bezpečnostního kolektivu a plníme si závazky,“ dodal Fico.

„Dostali jsme se do polohy, že je politicky nekorektní mluvit pravdu. Je politicky nekorektní komunikovat s ruskými partnery. Juraj Blanár – naštěstí, že jsme na Slovensku, kdyby to, co udělal on, udělal český ministr zahraničních věcí, tak pravděpodobně by ten český ministr zahraničí nepřežil setkání s Lavrovem. Ale Slováci nahlížejí racionálněji na tento konflikt, než to vidíme v Česku,“ dodal Fico. 

Většina příspěvků, která pod Ficovým příspěvkem je k nalezení, slovenského premiéra podporuje, najdou se však i tací, kteří jej haní. „Hlavně, že ty jsi kvalitní zloděj, mafián a v neposlední řadě i vrah i s tou svojí bandou,“ poznamenala například jedna uživatelka.

„Panečku, to je rychlost. Děláte i něco jiného než změny směřující k zavedení autoritářského režimu? Hold Slovensko jiné problémy nemá. Viďte,“ poznamenal další. 

V diskusi pod Ficovým příspěvkem se ozvala také europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM). „I v ČR si bohužel část novinářů začala plést objektivní informace s tím, že lidem říkají, co si mají myslet. Ale o to více se snažíme s lidmi komunikovat na sociálních sítích a osobních setkáních. Už brzy zaplaceným neobjektivním novinářům a jejich chlebodárcům řekneme Stačilo,“ poznamenala.

 A dočkala se mimo jiné i ostré reakce. „No jasně. Zakázat, že jo. To by se vám líbilo ovládat média. Čuně jedno nedobré,“ píše uživatel.

Proti plánům Roberta Fica se postavil na svém facebookovém profilu opoziční politik Michal Šimečka z Progresivního Slovenska. „To je tak hloupé a absurdní. Robert Fico a jeho ministryně Šimkovičová chtějí ovládnout RTVS přesně v době, kdy EU přijímá legislativu, která chrání nezávislá média. Normálně že nyní, v těchto hodinách a dnech, se schvaluje Evropský akt o svobodě médií. Pro Slovensko bude povinné tato evropská pravidla transponovat do národní legislativy. A Ficovi ‚zkušení politici‘ dnes navrhují něco, co je v brutálním rozporu s nimi. Žádní zkušení politici. Jsou to amatéři, fušeři, aspirující autokrati a totalitáři. Fakt hanba. Toto nesmíme dopustit. Budeme proti tomu bojovat v parlamentu, v Bruselu, v médiích i na náměstích. Přidejte se k nám, svobodná média musíme ubránit,“ uvedl Šimečka.

Vyzývá také k účasti na páteční demonstraci. „Ficova vláda postupuje přesně podle scénářů autokratů. Podrobit si veřejnoprávní média, zastrašit ta nezávislá, ovládnout policii a tajné služby. To nemůžeme dopustit. Budeme žádat stažení škodlivé legislativy o RTVS, informovat i naše partnery v EU a na nejbližší schůzi budeme též odvolávat ministryni kulturu Šimkovičovou. A potřebný je i co nejvyšší veřejný tlak. Přijďte se jim spolu s námi postavit na protestu. Už tento pátek v 18 hodin na náměstí Svobody v Bratislavě,“ poznamenal Šimečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jestli mají na Slovensku obdobu naší protičeské dezinformační televize,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebosstanaka , 13.03.2024 12:24:23
kterou si zprivatizovali stoupenci bruselského centralizmu, amerických válečných agresí a globalistické totalitní ideologie, která popírá nejzákladnější lidské hodnoty, pak se panu Ficovi vůbec nedivím, že chce této hydře utnout hlavu. Kéž je nám inspirací a uděláme něco podobného i zde - až se zbavíme loutkové bruselsko-americké vlády.

|  11 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …