Ransdorf popsal zážitky z Ukrajiny: Zkritizoval zloděje všech barev a sdělil, co překvapivého mu řekl Porošenkův člověk

20.10.2014 10:52

Europoslanec za KSČM Miloslav Randsdorf se podle svých slov věnuje Ukrajině systematicky a dlouhodobě. V současné době působí mimo jiné jako člen delegace pozorovatelů pro volby do ukrajinského parlamentu, v jejímž rámci jezdí již několik týdnů monitorovat situaci v zemi. O několik poznatků se podělil i se čtenáři ParlamentníchListů.cz.

 Ransdorf popsal zážitky z Ukrajiny: Zkritizoval zloděje všech barev a sdělil, co překvapivého mu řekl Porošenkův člověk
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

„V posledních dnech jsem navštívil všechny okružní volební komise v Krivém Rogu a v Dněpropetrovsku. Členové komisí jsou zkušení, dobře připravení a svou práci nedělají poprvé. Pokud dojde k pokleskům vůči čistotě voleb, nebude to jejich vina,“ uvádí Ransdorf ve článku pojmenovaném „Krajina před bitvou“, který uveřejnil na svém profilu na ParlamentníchListech.cz.

Z Ukrajiny zná podle svých slov zblízka nejlépe situaci v Dněpropetrovské oblasti a tak demonstroval předvolební situaci v zemi právě na tomto regionu.

Ransdorf vypozoroval, že se v oblasti rozmáhá pravicový radikalismus, který zastrašuje společnost, drží ji v napětí a manipuluje s ní. To prý není náhoda, jelikož Dněpropetrovsk, ač leží daleko od zóny bojů, je obkličován tzv. blokposty ozbrojenců s hromadami pytlů s pískem.

Dochází zde údajně k ničení volebních prostředků, k útokům na agitační stánky, k fyzickým útokům na agitátory a roznašeče letáků. Objevilo se také použití bodných a střelných zbraní a hrozby likvidací a výkonná moc odstavila dva oblíbené televizní kanály (34 TV a televizní regionální kanál Rudana). Komunistický europoslanec rovněž zaregistroval útok na středisko strany současného ukrajinského prezidenta Bloku Petro Porošenka a útoky na agitační prostředky Baťkivčiny i dalších stran, ale nejvíce jsou podle něj útoky zaměřeny na proruský Opoziční blok. 

Celý text k přečtení ZDE.

Špinavá předvolební situace, jakou Ukrajina ještě nezažila

Ransdorf na vypozorované skutečnosti zareagoval výzvou, kdy prostřednictvím volebních komisí a tiskových konferencí požádal, aby jako pozorovatel Evropského parlamentu dostával všechny informace o narušení volebního zákona. Své obavy o porušování legitimity voleb sdělil také ukrajinskému prezidentovi Petro Porošenkovi.

„Představitel prezidentské strany Konstantin Usov mi řekl, že tak špinavou předvolební situaci ještě nezažil. I proto jsem rozšířil výzvu ke spolupráci a na místě rozmístil dva dokumentaristy, kteří sbírají materiál k volebnímu procesu,“ uvádí europoslanec.

Politická mapa je navíc podle něj velmi nepřehledná a ke stabilitě nepovede. „Jeden můj ukrajinský známý, v politice velmi zkušený člověk, předpokládá na jaro politický výbuch (vzryv). Kéž by se mýlil. Protože jeho důsledky bychom pocítili i my,“ konstatuje Ransdorf.

Ukrajina je nesmírně bohatá země, ale tunelují jí politici

V druhé části článku europoslanec za KSČM pojmenovává příčiny, proč se Ukrajina podle hodnocení agentury Moody´s dostala až na pokraj bankrotu, ač je to nesmírně bohatá země, jejíž průmysl tvořil jednu třetinu průmyslové kapacity celého Sovětského svazu.

Základním problémem je dle Ransdorfa to, že po rozpadu Sovětského svazu viděli ukrajinští politikové ve svých postech hlavně šanci, jak zvětšit svou vlastní prestiž a svůj vlastní majetek, ale o potřeby a rozvoj své země nikterak nedbali.

Korupce započala u prvního ukrajinského prezidenta Kravčuka, jehož syn byl prý u prodeje celého oděského loďstva. Za Kravčukova nástupce Kučmy už byla korupce bez hranic. Finanční apetit bez skrupulí údajně uspokojovala i někdejší premiéra Julija Tymošenková, která měla dostávat sto dolarů na každých tisíc kubických metrů plynu. „Juščenko, oslavovaný hrdina oranžové revoluce, po kterém dnes ani pes neštěkne, bral milion dolarů denně jen za to, že se nepletl do plynového byznysu, který byl jinak vyhrazen prezidentům. Tohoto byznysu se účastnil i Janukovyč a dnes se o něj intenzivně zajímá Porošenko,“ píše Ransdorf.

Země v hrsti oligarchů

Ukrajina je  podle europoslance dokonce v míře ještě mnohem větší než dřív v moci oligarchů. Ransdorf to dokládá historkou pojící se s gubernátorem Dněpropetrovské oblasti a majitelem dvou stovek podniků Ihorem Kolomojským, který údajně financuje ozbrojence z Pravého sektoru a lidem vtlouká do hlavy, že tím zachránil mír pro dněpropetrovskou oblast.

Kolomojský žije většinou ve Švýcarsku a na jedné tiskové konferenci prozradil, že má tři pasy: ukrajinský, izraelský a kyperský. "To je  protizákonné a správně by ho za to měl prezident odvolat, jenže neodvolal. Zeptal jsem se na to ukrajinského velvyslance v Bruselu a ten mi odpověděl, že se jednalo jen o žert, protože Kolomojskij má jen dva pasy. Jako by si dělal blázny i ten velvyslanec- gubernátor totiž smí mít podle zákona pouze jeden pas, a to ukrajinský," kroutí hlavou Ransdorf.

Gubernátor  Serhij Taruta z Doněcku oproti tomu prý padl proto, že trval na průhledných volbách a kritizoval některé výstřelky. "Ne, že bych ho měl rád, ostatně tento oligarcha zlikvidoval gdaňské loděnice, ale je to příznačný detail,“ uzavírá europoslanec za KSČM.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…