Ředitelka ÚSTR Foglová odvolala šéfku bezpečnostního archivu

25.04.2013 19:41

Ředitelka Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Pavla Foglová dnes odvolala šéfku Archivu bezpečnostních složek (ABS) Zlatuši Kukánovou. Nebyla spokojena s její prací, situací v archivu a digitalizací dokumentů. Kukánová odmítla odvolací dopis převzít, odvolání považuje za protiprávní a cítí se stále být šéfkou archivu. "Domnívám se, že jsem stále ředitelkou," řekla Kukánová novinářům.

 Ředitelka ÚSTR Foglová odvolala šéfku bezpečnostního archivu
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu proběhl veřejný seminář Umírá Ústav pro studium totalitních režimů?

Chystané odvolání předtím projednala rada ústavu, radní záměru většinou vyjadřovali podporu. Jde o další personální změnu, kterou Foglová učinila po svém nástupu, kdy nahradila Daniela Hermana. Kukánovou, která je v archivu od ledna 2011 a od loňského června je jeho ředitelkou, by měla podle záměru Foglové nahradit její podřízená Světlana Ptáčníková.

Většina šestičlenné rady vyjadřovala Foglové podporu. Na obranu Kukánové se postavila Naděžda Kavalírová, která se divila tomu, jak rychle Foglová dokázala posoudit situaci v archivu. Foglová je ředitelkou zhruba dva týdny. "Jsem velmi překvapena, v jak krátké době jste pochopila problémy ABS," uvedla Kavalírová na jednání rady, které bylo po většinu času veřejné. Jednání se neslo ve vzrušené atmosféře.

Situace v ÚSTR, instituci, která dlouhodobě vyvolává emoce, je vyhrocená. Spory mezi ODS a ČSSD o ÚSTR nyní vyvrcholily odvoláním ředitele Daniela Hermana a jmenováním Foglové.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: joh

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…