„Tady se řeší hlavně Babiš. Stréc odvedle povídal, že by ho udělal prezidentem.“ Projíždíme na kole moravský venkov a místní lidé promlouvají

28.05.2017 15:15

PŘEDVOLEBNÍ JÍZDA REPUBLIKOU Nevíme, koho volit. To se většinou dozvídá cykloreportér ParlamentníchListů.cz, jenž objíždí československou hranici. Důchodkyně ve slovenských Kútech, učitelka v Moravské Nové Vsi, chlapi z Mikulčič, starosta masarykovského Hodonína. To byli jeho respondenti. A co říkali?

„Tady se řeší hlavně Babiš. Stréc odvedle povídal, že by ho udělal prezidentem.“ Projíždíme na kole moravský venkov a místní lidé promlouvají
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Příprava na hody v Sudoměřicích

"Ještě jste neměli pořádného prezidenta, ten Zeman je takový pajdavý," řekla mimo jiné důchodkyně Jarmila na konci městečka Kúty. Volby do Poslanecké sněmovny, ale i ty prezidentské, se pomalu, ale jistě blíží a ParlamentníListy.cz se rozhodly vzdorovat velmi často kritizovanému pragocentrismu médií tím, že budou objíždět na bicyklu města, městečka a vesničky po republice a ptát se na politiku. Začali jsme československou hranicí.

Od soutoku Dyje s Moravou

Právě na tomhle soutoku československá hranice začíná. Ostatně jde o hranici tří států, protože se odtud line i hranice s Rakouskem. U řeky stojí několik rybářských chat s obrovským čeřenem nad vodou, některé i se satelity. Komárů je tady, že by dohromady unesli talíř plný halušek. Cesta po slovenské straně je rozbahněná až hrůza. Dojedu do městečka Kúty, za nímž v poli stojí hřbitov. Po bližším průzkumu člověk zjistí, že jde o zahrádku, jejíž plot se skládá z desítek novogotických oblouků. Paní na zahradě okopává záhonky. "Děda se nudí a tak tady buduje tyhle oblouky," vysvětlí.

Představí se jako Jarmila a bez ponoukání spustí: "Co to tam máte za prezidenta. Ten Zeman si pustí Kajínka, přitom jste ho po útěku tak dlouho hledali. Dost se tomu divím. U vás s těmi prezidenty máte vůbec smůlu. Klaus nebyl pořádné chlapisko, Havel byl sice mrmlavý, ale dokázal vás alespoň držet pohromadě. Měli jsme zůstat spolu. Vždyť je to na hlavu. Naši jezdí za prací k vám, vaši k nám. I řeku Moravu máme rozdělenou na půl. Vaši se o ni starají do půli ze své strany, naši taky."

Na mostě přes Moravu je značně polepená státní cedule. Je na ní třeba nálepka hnutí Islám v ČR nechceme. Prvním městečkem na české straně je Lanžhot. Ve vchodu do prodejny potravin pokuřuje Vietnamec, v jednom z místních lokálů sedí s hospodskou dva mladíci, jeden ji má už ve dvě odpoledne jako z praku. "Nevíme, koho volit. Jeden jako druhý. Tady se řeší hlavně Babiš. Však včera stréc odvedle, který tady pořád vede politické řeči, povídal, že by ho udělal prezidentem," říkají, ale je vidět, že je mnohem více zajímá fotbal v televizi.

U mikulčických ódeesáků

V polích stojí strašáci, všude dlouhé lány vinohradů. "Morava, to je ta krásná zem, posázená vinohradem," chtělo by se zapět lidovku. Jede se po rovince, žádné vypětí. V Moravské Nové Vsi dlouhovlasá žena seče trávu a na vozíku ji sváží domů. V zahradě, kde pobíhá obrovská černá německá doga, má nespočet ohrad plných zvířectva. Kozy, osly, krůty, slepice, dokonce i lamy a klokany.

"Učím na místní škole matematiku a zeměpis. Ale ta děcka, to je za trest. Mám hrozně ráda zvířata, když jsem mezi nimi, je mi dobře. A politika? Víte, každá ta strana, co znám, má něco dobrého. Dohromady se ale chovají hůř než tahle zvířátka. Vlastně se to nedá moc srovnávat. Nevím, koho volit," postěžuje si a odejde pro další kupu trávy. Doga zatím začne dost výhružně štěkat na fotícího novináře, takže se před ní musím "hrdinsky" schovat do ohrady a vyčkat, než hospodářka doveze další fůru. Až potom jsem zas volný.

V Mikulčicích se jedna, prý z pěti hospod, jmenuje U Losíků. Tahle je ódeesácká, další, u hřiště, je komunistická, kde prý kasírůjí hosty do desetníku. Na příznivce ODS a KSČM je prý rozdělená celá vesnice. "Hele Babiš, to je past, past, past. Celý život volím ODS a u toho zůstanu, i když mě taky párkrát dost nasrali," sdělí už štamprlemi slivovice dost posilněný Josef Procházka. Nejdřív byl zaměstnancem ve fabrice, pak žil tři roky v Kanadě, a teď si jako živnostník vydělává sám na sebe. "Je důležité se dívat, kdo s kým po volbách vytvoří koalici. Taky volím ODS. Zbavili se divných lidí a myslím, že by mohli zase alespoň spoluvládnout," dodal hostinský Martin Veselka, který osm let pracoval jako číšník v Praze a pak se vrátil na rodnou hroudu.

V kolébce Masaryka

V nedalekém Hodoníně se narodil první československý prezident, "tatíček" Tomáš Masaryk. Ráno si na radnici starosta Milan Lúčka posteskne: "Pokračování masarykovské tradice? Nevidím dnes žádnou takovou politickou stranu, o které by se to dalo říct." Sám jako nezávislý ještě není rozhodnutý, koho bude volit. Rozhovor s ním přineseme později. V jeho kanceláři sedí nicméně i zástupkyně ředitelky zdejšího Masarykova muzea Hana Sýkorová.

O pochybách o rodišti Masaryka a jeho pravém otci říká: "Masaryk je pokřtěn v Hodoníně, v kostele naproti radnici a je od toho křestní list. Jeho rodný domek již nestojí, ale uvádí se místo v Dobrovolského ulici. Dohady ohledně jeho otce jsou úsměvné vsuvky. On za svého otce považoval Josefa Masaryka. Ostatně je to jedno. Důležité je, co za sebou ten náš prezident nechal za dílo."

Zdravý patriotismus a odkaz na masarykovskou tradici mezi dětmi a mladými prý pohledat. Každý potomek z Hodonína, žije zde pětadvacet tisíc obyvatel, projde muzeem. I tak město chystá řadu interaktivních akcí. Samotné muzeum je zajímavě rozdělené do několika místností podle jednotlivých etap Masarykova života, vše důležité sdělí věci znalá průvodkyně. Řadu předmětů do muzea věnovaly jeho vnučky Anna a Herberta, ještě když žily. Ale i muzeum a jeho stálá výstava se budou modernizovat ve jménu interakce.

Na sever začínají kopečky

Šestitisícová Strážnice, kde se pořádá světoznámý festival, vítá Skalickou branou, zbytkem tureckého opevnění ze druhé poloviny šestnáctého století.

V obchodě Muzea vesnice jihovýchodní Moravy Folklorika prodává agilní Renata. "Vždy jsem věděla, koho volit, teď ne. Za všechny politiky 'u kormidla' se stydím. Asi vůbec nepůjdu volit. Kdyby existoval volební lístek, který by nebyl ve prospěch žádné strany, asi bych ho vhodila do urny. Takhle se bojím, že pomohu někomu, kdo si to nezaslouží," vysvětluje. Poblíž je přístaviště Baťova kanálu a část Strážnice vypadá jako jedno velké staveniště.

Lidé na Moravě poradí ochotně třeba i Pražákovi, žádnou nevraživost jsem nezaznamenal. Snad jen za obcí Kněždub je na silnici růžově vyvedeno: "Vítejte mezi pič..a." Mám za sebou za půl dne zhruba šedesát kilometrů, sluníčko bodá, rovina se zvlnila v mírné kopečky, takže si připadám jak ta největší? Ani náhodou. Šlapu do pedálů a kola se točí.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…