„V pondělí tam ještě nebyla.“ Vláda potichu zařadila Istanbulskou úmluvu. Víte, co s ní také přijde?

13.06.2023 22:45 | Ze sítí

MONITORING SÍTÍ Před nedávnem europarlament vyzval Českou republiku k urychlené ratifikaci Istanbulské úmluvy. Ve středu by ji mohla projednávat vláda. Rozhodovat by měla o tom, zda dokument pošle k ratifikaci do Parlamentu. Na co se má Česko připravit, pokud Parlament přijme Istanbulskou úmluvu, upozornila Jana Bobošíková v pořadu Aby bylo jasno. Může se například stát, že z našeho právního řádu zmizí presumpce neviny pro heterosexuální muže a vzorem rodiny bude soužití dvou mužů, z nichž jeden je těhotný.

„V pondělí tam ještě nebyla.“ Vláda potichu zařadila Istanbulskou úmluvu. Víte, co s ní také přijde?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Tento týden by vláda měla projednávat Úmluvu Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, tedy takzvanou Istanbulskou úmluvu. Na oficiálním programu jednání vlády přitom ještě v pondělí uvedena nebyla. „Že by se projednávala pokoutně, bez oznámení veřejnosti, stejně jako dohoda o obranné spolupráci se Spojenými státy?“ pozastavuje se moderátorka pořadu Jana Bobošíková.

Jak připomíná, proti úmluvě dlouhodobě bojuje řada občanů i spolky. „Například Tradiční rodina nebo Aliance pro rodinu. Obávají se, že se prostřednictvím Istanbulské úmluvy bude prosazovat i vynucovat genderová ideologie v celé společnosti. Bude se vnucovat tradičním rodinám a děti jí budou vystaveny už v mateřských školách,“ přináší Bobošíková jejich obavy, že tato úmluva se jen schovává pod rouškou dobrého skutku za násilí páchané na ženách, kterým má pomáhat.

Úmluva se vymezuje proti „stereotypnímu“ pojímání rolí žen a mužů. Tento pojem ale nedefinuje a je velmi snadno zneužitelná. Navíc podle slov zástupců zmíněných spolků může Istanbulská úmluva vést ke zvýšenému počtu manipulativních trestních oznámení.

„Každý heterosexuální muž je automaticky brán jako násilník a nemá presumpci neviny, je mu zamítnuta. Dále nemá možnost se sám za sebe obhajovat u soudu nebo s právníkem, protože tam vždy má hlavní slovo oběť. Dále pokud by došlo během šetření k usmíření těchto stran, bude v každém případě odsouzený, tam není možnost usmíření,“ přibližuje Ivana Schneiderová, předsedkyně spolku Tradiční rodina.

Pokud bude Istanbulská úmluva schválena, bude nadřazena českému právu a české rodiny a školy budou kontrolovány mezinárodní komisí, která má imunitu na veškerá svá vyjádření, dodává Bobošíková.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29717 lidí
Úmluva není platná, pokud ji neratifikuje prezident republiky. K tomu jsou potřeba v České republice tři kroky: za prvé, vláda musí na svém jednání většinou odhlasovat, že smlouvu pošle do Poslanecké sněmovny. O tomto kroku má vláda hlasovat v následujících dnech. Pokud vláda nechá rozhodování na poslancích, bude Sněmovna schvalovat úmluvu prostou většinou. Premiér Fiala již uvedl, že by rád nechal rozhodnout poslance. Ve třetím kroku musí pak úmluvu schválit prostou většinou Senát. Až poté je dostane prezident Petr Pavel, který se nechal již slyšet, že bychom Istanbulskou úmluvu měli přijmout co nejdříve.

„Nátlak na poslance je obrovský. Nejčtenější český zpravodajský portál píše, že pokud úmluvu neratifikujeme, hrozí nám mezinárodní ostuda,“ cituje Bobošíková ze Seznam Zpráv. Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva bychom se postavili vedle Turecka, Ruska nebo Ázerbájdžánu. „No, nevím, slovenský a maďarský parlament úmluvu zcela odmítly už v roce 2020,“ zmiňuje novinářka.

Před třemi lety polský ministr spravedlnosti zase oznámil, že vláda zahájí proces odstoupení od Istanbulské úmluvy. Argumentoval tím, že úmluva porušuje práva rodičů, obsahuje prvky ideologické povahy a požaduje, aby se pohlaví ve školách učilo jako o volitelném sociálním konstruktu, nikoliv jako o biologické danosti.

A podle bulharského ústavního soudu je úmluva dokonce neústavní.

Pokud tedy Česká republika Istanbulskou smlouvu ratifikuje, budeme jediní v rámci celé visegrádské čtyřky.

Istanbulskou úmluvu začátkem června přijala prostou většinou Rada EU, hlasovali o ní ministři dopravy. Podle některých právníků je tak dnes už úplně jedno, jestli Fialova vláda pošle úmluvu do Sněmovny nebo ne, jak budou hlasovat senátoři nebo zda ji ratifikujeme. Od okamžiku, kdy ji ministři dopravy ratifikovali, je pro nás závazná. Jediné, o čem ještě můžeme diskutovat, je, v jakém rozsahu je závazná, upozorňuje Bobošíková.

Naše země tak ztrácí suverenitu v tom, co se budou naše děti učit ve školách, a bdít nad tím bude mezinárodní kontrolní komise. „Monitorují genderovou ideologii, aby byly ty správné knížky v mateřských školách,“ uvedla Schneiderová.

Do škol se mají dostat jiné než tradiční rodinné vzory.

„Rodina už nebude jen žena a muž. Vzorem bude například soužití dvou mužů, z nichž jeden je těhotný a následně dva tatínkové prostě mají miminko a starají se o něj,“ dodává Jana Bobošíková.

Bobošíková také tematicky poukazuje na podporu nedávného brněnského Pride Weeku 2023, který sponzoruje Jihomoravský kraj. V rámci tohoto festivalu četl muž převlečený za ženu dětem pohádku o homosexuálních tučňácích. Kraj pod vedením lidovce Grolicha podpořil tento festival částkou 600 tisíc korun z peněz daňových poplatníků. A nikdo z tamního zastupitelstva, v němž jsou jak strany vládní pětikoalice, tak hnutí ANO, nehlasoval pro zamítnutí. Čtení pohádky s LGBT tematikou nevadí ani primátorce Brna Markétě Vaňkové z ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…